OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: K-Auto

Näin autoilet huolettomasti koko kesän – viisi vinkkiä autoalan ammattilaiselta

Suomalaiset suuntaavat kuumimman kesälomasesongin alkaessa mökkireissulle autoillaan. Jotta automatkailu sujuisi mahdollisimman sujuvasti ja turvallisesti, auton kunto kannattaa tarkastaa ennen liikkeellelähtöä. Lisäksi matkanteon sujuvuus kannattaa varmistaa muutamalla tärkeällä toimenpiteellä. Jokaiselle autoilijalle hyödyllisen muistilistan huolettomaan ajoon vinkkaa K-Auton palveluista vastaava johtaja Tom Von Bonsdorff.

1. Hyvät renkaat ovat turvallisuuden perusta.

– Renkaiden kunto kannattaa tarkastaa säännöllisesti. Ennen lomallelähtöä on hyvä tarkastaa, että onhan autosi kesärenkaissa riittävät kulutuspinnat, jotta pitoa riittää ja esimerkiksi riskit vesiliirtoon ovat mahdollisimman pienet? Lain mukaan kesärenkaissa pitää olla urasyvyyttä vähintään 1,6 millimetrin verran, mutta turvallisuussyistä renkaat olisi hyvä uusia, kun urasyvyys kuluu alle neljän millimetrin. Entä tiedätkö, kuinka vanhoilla renkailla autosi kulkee? Mikäli renkaat ovat yli kuusi vuotta vanhat, ne on ehdottomasti syytä vaihtaa. Iäkkäissä renkaissa kumiseos on käytön myötä kovettunut ja sitä kautta pito-ominaisuudet ovat selvästi jo heikentyneet, Von Bonsdorff sanoo.

2. Pienempää polttoaineen kulutusta ja turvallista ajoa oikeilla rengaspaineilla.

– Moni ei tiedä, että oikeat rengaspaineet ovat paitsi turvallisuuskysymys, mutta ne vaikuttavat selvästi myös polttoaineen kulutukseen. Kesälomareissulla auto on usein painavampi, jolloin rengaspainetta on syytä lisätä. Kun rengaspaineet on säädetty sopivaksi autossa matkaavien ihmisten ja tavaroiden määrän mukaan, ajaminen on turvallista ja polttoainettakin kuluu vähemmän. Monelle uusi tieto saattaa olla myös se, että rengaspaine mitataan aina kylmästä renkaasta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että mikäli olet ajanut autolla yli kolme kilometriä, renkaiden pitää jäähtyä vähintään 10 minuuttia ennen mittausta. Sopivat rengaspaineet löytyvät ainakin auton käyttöohjeesta ja monessa autossa myös kuljettajan ovenkarmiin kiinnitetystä tarrasta, Von Bonsdorff ohjeistaa.

3. Näkyvyys kuntoon: tuoreilla tuulilasinpyyhkijöillä ja lasinpesunesteellä parasta jälkeä.

– Erityisesti Suomen kesässä yhdelle ajomatkalle voi osua niin kirkas auringonpaiste kuin rankkasade. Säätila vaikuttaa näkyvyyteen ja ennen automatkaa kannattaa huolehtia, että tuulilasi on puhdas sisä- ja ulkopuolelta. Erityisen likaisen tuulilasin puhdistus sisäpuolelta sujuu parhaiten nestemäisellä ikkunanpesuaineella. Lisäksi kannattaa tarkastaa, että tuulilasinpyyhkijät ovat kunnossa – vaihda ne uusiin mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Jos pyyhkijä hyppii pyyhkiessään tai jättää samean pinnan lasiin, on syytä vaihtaa pyyhkijät heti uusiin. Muista puhdistaa tuulilasinpyyhkijät säännöllisesti niihin kiinni jäävistä roskista. Lasinpesunestettä voi varata matkalle mukaan jopa vähän extraa, sillä useimmiten se loppuu juuri silloin, kun sitä eniten tarvitsee, hän muistuttaa.

4. Hyvin toimiva ilmastointi lisää autoilun mukavuutta.

– Milloin viimeksi olet tarkastanut, kuinka hyvin autosi ilmastointi helteellä toimii tai vaihtanut raitisilmasuodattimen. Nämä asiat kannattaa hoitaa kuntoon etenkin, jos autolla ajetaan paljon. Lisäksi näihin liittyvät huoltotoimenpiteet ovat usein nopeita. Ilmastointihuolto onkin suht edullinen tapa parantaa kesäpäivien matkustusmukavuutta merkittävästi. Käytännön kokemuksesta tiedän, että ero hyvin ja huonosti toimivan ilmastoinnin välillä on huima, Von Bonsdorff toteaa.

5. Onko autosi peruskunto kohdillaan? Määräaikaishuolto kertoo sen.

– Määräaikaishuollot ovat sujuvan ja turvallisen autoilun kulmakivi ja ne kannattaa hoitaa vuosittain ajallaan valmistajan huolto-ohjelman mukaisesti. Mikäli huollot sekä korjaukset on toteutettu suositusten mukaisesti, auton pitäisi kiitää teillä turvallisesti ja huolettomasti. Mikäli huoltotarpeita ilmenee, K-Auton merkkihuollot palvelevat koko kesän eri puolilla Suomea. Kesäloma on myös hyvä ajankohta auton huollolle, sillä sen voi hoitaa myös esimerkiksi mökkipaikkakunnan suunnilla, hän päättää.

Lähde: K-Auto