OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Haittaavatko helteet unta? Nukkumisesta on huolehdittava kesälläkin

Suomalaiset ovat vihdoin päässeet nauttimaan kesäisistä säistä, mutta helle voi tehdä nukkumisesta tukalaa. Iltaisin unen päästä kiinni saaminen tuottaa vaikeuksia, jos huoneen lämpötila on liian korkea, ja yöllä saattaa heräillä vähän väliä hikiseen oloon. Unisyklien välillä tapahtuvat, lyhyet heräilyt ovat normaaleja, mutta kovin katkonainen uni vaikuttaa jaksamiseen päivällä.

– Nukumme 90 minuutin sykleissä ja jokaisen syklin lopussa tapahtuu lyhyt herääminen. Tyypillisesti hereillä pysytään niin vähän aikaa, ettemme edes rekisteröi sitä. Yleinen oletus on, että heräämiset ovat evoluution tuotosta ja tilaisuus vaihtaa asentoa ja tarkistaa, että ympäristömme on turvallinen, selittää uniasiantuntija Katharina Lederle Stylist-sivustolla.

Kesällä unen laatu saattaa kuitenkin heikentyä valon ja lämmön takia. Jos öiset hereilläolojaksot alkavat pidentyä merkittävästi ja toistuvasti, on ongelmaan syytä kiinnittää huomiota.

– Jos nukahtamisvaikeuksia on vähintään kolmena yönä viikossa, ja vietät hereillä 20 minuuttia tai pidempään, alkaa se täyttää unettomuuden merkit… Voi myös olla, että hereilläolojaksot ovat lyhyempiä, noin 10 minuutin mittaisia, mutta niitä tapahtuu enemmän. Myös ne vaikuttavat negatiivisesti unen laatuun, Lederle jatkaa.

Hän muistuttaa, että huono unen laatu aiheuttaa muutakin kuin väsymyksen tunnetta.

– Katkonainen uni vaikuttaa fyysiseen ja kognitiiviseen suorituskykyymme, eli ajattelukyvyn ja fyysisen jaksamisen lisäksi kärsivät henkinen hyvinvointi ja mieliala.

Nature And Science Of Sleep -julkaisussa julkaistun tutkimuksen mukaan katkonainen uni voi olla keholle ja mielelle jopa haitallisempaa, kuin muuten lyhyeksi jääneet yöunet. Se aktivoi sympaattista hermostoa, mikä laukaisee kehossa taistele- tai pakene-tilan. Kehon pitkittyneen stressitilan puolestaan tiedetään lisäävän muun muassa sydän- ja verisuonitautien sekä mielenterveysongelmien riskiä.

Parempaa unta helteilläkin

Onneksi on paljon työkaluja, joilla unen laatua voi parantaa. Helteillä tärkeintä on tietenkin pyrkiä viilentämään kehon lämpötilaa. Makuuhoneen lämpötilaa voi säädellä erilaisten viilennyslaitteiden ja tuuletinten avulla, sekä pitämällä ikkunoita auki öisin. Myös muut kesän tutut nikksit, kuten kylmät suihkut ja pakastetut petivaatteet auttavat helpottamaan oloa. Jos kesäaurinko on syypää heräilyyn, on makuuhuone syytä pimentää verhojen avulla.

Lederle muistuttaa, että myös stressaaminen vaikuttaa uneen.

– Useimmissa tapauksissa kyse on siitä, että normaaliin unisykliin kuuluvan heräämisen aikana ajatukset lähtevät laukkaamaan ja alat pyöritellä päässäsi asioita, jotka jäivät kuluneen päivän aikana vaivaamaan, hän sanoo.

Tavalliset stressinhallintakonstit, kuten hengitysharjoitukset ja huolipäiväkirja, voivat auttaa rauhoittamaan mielen iltaisin. Myös älylaitteita kannattaa välttää ennen nukkumaanmenoa. Ja jos yöllä sitten herää, ei siitä pidä huolestua.

– Älä vastustele. Saattaa kuulostaa paradoksaaliselta, mutta kun lakkaat taistelemasta sitä vastaan, asian hyväksyminen rentouttaa fyysisesti, jolloin nukahtaminen on helpompaa, Lederle selittää.

Pahinta on alkaa stressata unettomuudesta. Se jos mikä pahentaa asioita. Lederle kehottaakin suhtautumaan varauksella esimerkiksi älylaitteiden unidataan. Vaikka unen mittaaminen voi tarjota hyödyllistä tietoa, pahimmassa tapauksessa datan tuijottaminen aiheuttaa vain enemmän ahdistusta.

– Jos et muista viettäneesi kokonaista tuntia hereillä ja heräät aamulla virkeänä, miksi antaisit laitteen määritellä sen, kuinka hyvin olet nukkunut?

Hän kehottaakin jokaista kuuntelemaan ensisijassa omaa kehoa. Jos tunnet olosi hyvin levänneeksi, älä murehdi liikaa siitä, mitä kello sanoo.

Lähde: Stylist, Nature And Science Of Sleep