OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Kespro

Limoncello Spritz on ravintolaterassien uusin hittidrinkki – suosio näkyy limoncello-liköörien myynninkasvuna ravintoloille

Suurimpien suomalaiskaupunkien kesäterasseilla nautittava sitruunapohjainen Limoncello Spritz tekee raikkaana kesädrinkkinä itseään nopeasti tutuksi suomalaisille. Ravintolatukkuri Kespron myyntidata kertoo, että drinkin pääraaka-aineen limoncello-liköörien myynti ravintoloille on kasvanut huomattavasti edellisistä kesistä.

Suurimpien suomalaiskaupunkien kesäterasseilla nautittava sitruunapohjainen Limoncello Spritz tekee raikkaana kesädrinkkinä itseään nopeasti tutuksi suomalaisille. Ravintolatukkuri Kespron myyntidata kertoo, että drinkin pääraaka-aineen limoncello-liköörien myynti ravintoloille on kasvanut huomattavasti edellisistä kesistä.

”Spritz-drinkkien suosio on noussut viime vuosina ja näyttävässä jalallisessa lasissa tarjoiltu kesäinen juoma on ollut terassien takuuvarma menestyjä. Tämän kesän hittidrinkiksi Suomessa on noussut verrattain nopeasti Limoncello Spritz”, kertoo Kespron viiniasiantuntija Vesa Kaukjärvi.

Spritz-drinkillä tarkoitetaan juomaa, joka valmistetaan katkerosta tai likööristä, ja joka on pidennetty proseccolla ja soodavedellä.

Limoncello Spritzin keskeisin ainesosa on perinteinen sitruunapohjainen italialainen limoncello-likööri. Ravintolatukkuri Kespron myyntidata kertoo, että limoncello-liköörien myynti ravintoloille on kehittynyt viime vuoden kesästä noin 100 prosenttia. Kesään 2020 verrattuna myynninkehitys on jo noin 200 prosenttia.

”Limoncello Spritz ei ole vielä tavoittanut koko Suomea, vaan sitä nautitaan erityisesti suurimmissa suomalaiskaupungeissa kuten Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Kuopiossa”, sanoo Kaukjärvi.

Aperol Spritz säilyttää suosionsa

Suosituin Spritz-drinkki Suomessa ja maailmalla on Aperol Spritz, joka on valmistettu appelsiini-, pomeranssi- ja raparperipohjaisesta Aperol-katkerosta. Viinimaailmassa raikkaat, sitruksiset ja hapokkaat aromit ovat olleet trendinä pitkään, se heijastuu myös kuluttajien makumieltymyksiin cocktaileissa.

”Kun puhutaan Spritz-drinkkien keskinäisestä suosiosta, Aperol tulee varmasti olemaan aina suosituin, sillä se on ollut jo sitä jo vuosikymmeniä. Toisaalta Limoncello Spritz maultaan miedompana maistuu niillekin, jotka eivät kevyen katkerasta Aperolista pidä”, sanoo Kaukjärvi.

Limoncellon juuret Napolinlahdella

Limoncelloa tuotetaan eteläisessä Italiassa, erityisesti Napolinlahden, Amalfin rannikolla ja Caprilla, mutta myös Sisiliassa ja Sardiniassa. Valmistuksessa käytetään suurikokoista sitruunalajiketta, jonka kuori on erityisen ryppyinen. Litraan alkoholia käytetään kymmenestä viiteentoista paksukuorista sitruunaa. Yleensä limoncelllon valmistukseen menee aikaa kokonaisuudessaan noin kolme kuukautta. Juoma tarjoillaan hyvin jäähdytettynä ja sellaisenaan se sopii erityisesti digestiiviksi.

Spritz-drinkkien juuret juontavat 1800-luvun lopulle, jolloin Italian Venetoon tulleet sotilaat laimensivat paikallista viiniä vedellä. Vuosien saatossa veden sijasta lisättiin soodaa ja valkoviini vaihtui proseccoon. Nykyään Spritz-juomia valmistetaan pääosin katkeroista ja likööreistä, mutta myös viini- ja väkeväpohjaisia Spritzereitä esiintyy.

Limoncello Spritz valmistusohje

4-6cl Limoncelloa
10cl Proseccoa
Soodavettä (tai laadukasta italialaista sitruunalimonadia)
Sitruunaa koristeluun

Valmista näin:
Kaada jäillä täytettyyn jalalliseen lasiin limoncello ja kuohuviini.
Lisää hieman soodavettä ja sekoita hyvin.
Koristele drinkki sitruunan viipaleella. Lisäksi voit käyttää koristeena haluamiasi yrttejä.