OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Bonava

Kesä kutsuu koolle naapurustoissa – TOP 5 mitä suomalaiset haluavat tehdä naapureidensa kanssa

Kesälomalla kaikilla ei ole mahdollisuutta mökkeilyyn tai matkusteluun, mutta kesästä ja yhteisöllisyydestä voi nauttia myös omassa kotinaapurustossa. Bonavan teettämä Onnelliset naapurustot -tutkimus paljastaa, mitä asioita suomalaiset haluaisivat tehdä yhdessä naapureidensa kanssa. Mieluisinta meille ovat sosiaaliset kokoontumiset, kuten grillaaminen yhdessä tai juhlat. Naapuruston kunnossapito, esimerkiksi maalaaminen tai rikkaruohojen kitkeminen kiinnostaa seuraavaksi eniten.

Mitä suomalaiset haluaisivat tehdä naapureidensa kanssa? Asuntorakennuttaja Bonavan teettämästä Onnelliset naapurustot -tutkimuksesta selviää, että sosiaaliset kokoontumiset, esim. grillaus tai juhlat on yhteisöllisyyden muodoista suosituin (36 %). Naapuruston kunnossapito, esim. maalaus, rikkaruohojen kitkeminen tai siivous kiinnostaa seuraavaksi eniten (22 %). Kolmantena tulevat kestävää elämäntapaa koskevat aloitteet, esim. kirpputorit tai tavaroiden vaihto (19 %). Yhteisön muiden jäsenten, kuten lasten tai vanhusten, tukeminen mainitaan neljäntenä (15 %). Liikunta, esim. juoksu, kävely tai jooga, on viidenneksi suosituin vaihtoehto (12 %). Vastaajista 16 % ilmoitti, ettei ole kiinnostunut mistään toiminnasta naapureidensa kanssa.

TOP 5 mitä suomalaiset haluavat tehdä yhdessä naapureidensa kanssa

1. Sosiaaliset kokoontumisetesim. grillaus, juhlat36 %
2. Naapuruston kunnossapitoesim. maalaus, rikkaruohojen kitkeminen, siivous22 %
3. Kestävää elämäntapaa tukevat aloitteetesim. kirpputorit, tavaroiden vaihto19 %
4. Yhteisön muiden jäsenten tukeminenesim. lasten ja vanhusten tukeminen15 %
5. Liikuntaesim. juoksu, kävely, jooga12 %


”Jos vietät kesäpäiviä omassa naapurustossasi, mikä onkaan mukavampaa kuin tehdä asioita yhdessä naapureiden kanssa. Me suomalaiset olemme yllättävän yhteisöllistä porukkaa ja tekemistä löytyy monenlaista. Järjestä kotipihalla tai yhteistiloissa kesäjuhlat, vaikka vain pienellekin porukalle. Leikitä naapuruston lapsia, kokoa pihapartio kitkemään rikkaruohot pihaistutuksista tai kutsu naapureita mukaan kävelylenkille tai vaikkapa joogatuokioon”, Bonava Suomen viestintäpäällikkö Leena Majamäki vinkkaa.

Useimmille viime vuodet ovat merkinneet monen sosiaalisen toiminnan keskeyttämistä ja myös kanssakäyminen naapureiden kanssa on voinut jäädä vähäiseksi. Onnelliset naapurustot -tutkimus vahvistaa, että vuorovaikutusta helpottavilla yhteisillä tiloilla on myönteinen vaikutus. Suomalaiset, jotka asuvat naapurustoissa, joissa on muiden kohtaamista edistäviä paikkoja ja tilaisuuksia, kertovat olevansa 17 prosenttia onnellisempia naapurustossaan ja 14 prosenttia yleisesti onnellisempia elämässään.

* * *

Suomi on maailman onnellisin maa, mutta mikä on kodin ja naapuruston merkitys elämän onnellisuudessa suomalaisille? Asuntorakennuttaja Bonava teettämän Onnelliset naapurustot -tutkimuksen mukaan yleisestä elämän onnellisuudesta lähes viidennes (17 %) syntyy koti- ja naapurustotyytyväisyydestä. Tästä kodin osuus on 9 % ja naapuruston 8 %. Henkisen hyvinvoinnin osuus yleisestä elämän onnellisuudesta on 49 %. Perheen tai kumppanin osuus on 10 %, ystävien 9 %, taloudellisen tilanteen 8 % ja fyysisen hyvinvoinnin osuus on 7 %.

Lähde: Bonava Suomi