OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Tuomo & Markus. Kuva: Tero Ahonen

Tuomo & Markus -duon uusi single Highest Mountain tekee kunniaa pop-legenda Nick Drakelle

Markus Nordenstrengin ja Tuomo Prättälän muodostaman Tuomo & Markus -voimaduon syyskuussa ilmestyvän Game Changing -albumin toinen singlelohkaisu, levyn harmoniarikasta äänimaailmaa avaava Highest Mountain julkaistiin 15.7. tuoreen videon kera. Pääosin Yhdysvalloissa äänitetyllä albumilla kuullaan lisäksi Tuomo & Markus -duon pitkäaikaista taustayhtyettä, johon kuuluvat trumpetisti Verneri Pohjola, rumpali Juho Viljanen, pedal–steel-velho Miikka McGyver Paatelainen ja basisti Jere Ijäs. Levyllä vierailevat muun muassa Jonathan Wilson, jonka studiolla Los Angelesissa levy on osin äänitetty, sekä newyorkilainen kitaralegenda Marc Ribot.

Highest Mountain on folk-biisi, joka kuvaa polarisoitunutta maailmanjärjestystä. Vaikka kirjoitimme laulun jo ennen pandemiaa tai Ukrainan sotaa, niin tuntuu, että lyriikka on monessakin mielessä vielä merkittävästi ajankohtaisempi nyt kuin kirjoittamishetkellä konsanaan. Sen sijaan, että ihmiskunta yrittäisi löytää aktiivisesti yhteistä säveltä ilmastonmuutoksen asettamien haasteiden edessä, me sukelletaan entistä syvemmälle omiin kupliimme ja heimoihimme. Samalla omat uskomukset tuntuvat valitettavasti painavan enempi vaakakupissa kuin totuus saati oikeudenmukaisuus, Tuomo ja Markus toteavat.

Duon mukaan itse sävellystä inspiroi ennen muuta ilmavan eteerisistä ja sydämeenkäyvistä levyistään tunnettu pop-psykedelialegenda Nick Drake

– Muusta levystä poiketen koko biisi rakennettiin hyvin riisutusti yhden akustisen kitaran varaan, jonka ympärille Tuomo sovitti jousisektion sekä muutaman Moog-syntikkaraidan. Stemmalauluihin imimme vaikutteita ainakin Crosby, Stills, Nash & Youngilta ja Fleet Foxesilta.

Rolling Stone -lehden pitkäaikaisen toimittaja-kriitikon David Fricken kirjoittamissa Game Changing -albumin hihanuoteissa duon musiikkia kuvaillaan “psykedeelisen Helsinki-soundin puhalluksena Los Angelesin Laurel Canyonin läpi”. Fricken sanoilla on kaikupohjaa – Tuomo & Markus nojaavat ylpeästi ja taiten elettyyn traditioon ja yhdistelevät rakastamaansa americanaa, soulia, folkia, jazzia ja psykedeliaa sekä laulaja-lauluntekijäperinnettä omaksi tunnistettavaksi soundikseen. 

Game Changing on uniikki levy myös formaatiltaan, sillä siitä on stereoversion lisäksi syyskuussa saatavilla erityinen immersiivinen Dolby Atmos -versio. Albumin miksauksista vastasi äänittäjä/miksaaja Tommi Vainikainen ja monikanavamasteroinnista Svante Forsbäck