OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unplash.com

Hulmuavia helmoja, kevyitä kenkiä ja käsityöläispizzoja – suomalaisten kesän 2022 hittituotteet vievät ajatukset huolettomaan kesään

Suomalaisten kesä 2022 on ollut huoleton, mitä tulee K-ruokakaupoista ostettuihin tuotteisiin. Kahtena aiempana kesänä ulkomaiden kaipuu näkyi ulkonäössä ja lautasilla, mutta vapautuneemmassa maailmassakin pidetään edelleen kiinni lomatunnelmasta: ravintoloista tuttuja tuotteita tuodaan kotikeittiöissä itse valmistettaviksi, lomakohdetyyliin pukeutuen. Ruoanlaitossa arvostetaan edelleen helppoutta, ja käteen etsiytyy kesällä kovakantista kirjaa todennäköisemmin pokkari.

Caprikansa on löytänyt kesämekot – kesämekkojen myynti kasvanut 168 %

K-Citymarketeissa suomalaisten kesäpukeutumisen ykkössuosikkina ovat olleet monipuolisesti erilaiset kesämekot, joiden myynti on kasvanut pelkästään touko-kesäkuussa huikeat 168 %.

”Perinteisesti suomalaisnaisten kesän ykkösvalinta ovat caprihousut, mutta erityisesti kesällä 2022 suomalaiset löysivät mekot. Hauska yksityiskohta on myös, että n. 70 % kaikista maailmalla myydyistä vaatteista on mustia: myös Suomessa on sama tilanne, farkkuvärit hyvänä kakkosena. Tänä kesänä erityisesti mekot ovat kuitenkin hehkuneet monissa väreissä. Erityisen suosittuja ovat olleet oma merkkimme mywear sekä tanskalainen fire&glory sekä saksalainen Hailys, jotka nousivat tänä kesänä jättisuosioon erityisesti kesämekkojensa myötä”, pukeutumisen osto- ja myyntipäällikkö Terhi Pelin kertoo.

Kesä on kirjamyynnin huippuaikaa – kesälomalle ostetaan kovakantista kirjaa todennäköisemmin pokkari

K-Citymarketin myyntidata näyttää, että suomalaisten lukuinnostus kasvaa kesällä alkuvuotta korkeammaksi. Kesäloma-aika kasvattaa kirjamyyntiä niin paisteessa kuin sateessa: lukeminen on jokasään aktiviteetti. Lomamatkalle pakataan sen sijaan kovakantista kirjaa mieluummin pokkari.

”Kirjamyynnin taso nousee selvästi suuremmaksi kesäkuukausina verrattuna alkuvuoteen, kun lomalla on aikaa lukemiseen. Lukea voi joka säässä, joten kirjakauppa käy erinomaisesti sekä helteellä että viileämmänkin jakson aikana. Pokkarien suosio korostuu kesällä, mutta alkuvuoden aikana julkaistut uutuudet sekä kirja-alennusmyynneistä tehtävät kovakantiset löydöt käyvät myös hyvin kaupaksi. Kesän suosikkeja ovat myös lasten kirjat, lintukirjat ja ristikkokirjat, jotka nousevat myös myyntilistoissa myydyimpien kirjojen joukkoon”, kertoo K-Citymarketin vapaa-ajantuotteiden osto- ja myyntipäällikkö Heikki Kujala.

K-Citymarketien kesän myydyimmät kirjat, TOP 10 (satunnainen järjestys)

Kampanjapokkarit, useita nimikkeitä
JCB Megakaivureiden maailma
Jokinen, Pahasti tehty
Kansa Taisteli Valitut sotatarinat
Koskimies, Suomen lintuopas
Kunnas, Herra Hakkarainen kyläilee
Mustonen, Tekijä
Mäki, Hotel California
Rakenna ja leiki  Maatila 
Riley, Orkideatarha
Suuri ristikkokirja 20 

Mitä kevyempi, sen parempi, mitä kenkiin tulee

Kenkien kesähittejä ovat K-Citymarketissa olleet erilaiset paljasjalkakengät, joita ei suinkaan käytetä pelkillä lenkkipoluilla, vaan monipuolisesti vapaa-ajalla.

”Tänä kesänä paljasjalkakenkien myynti on suoraan sanoen räjähtänyt: ne tulivat valikoimaamme viime vuonna asiakastoiveiden perusteella ja niin valikoima kuin myyntikin ovat kasvaneet erittäin voimakkaasti. Moni yhdistää paljasjalkakengät lenkkipoluille, mutta niiden valikoima on todellisuudessa huomattavasti laajempi: niitä on aikuisten lisäksi tarjolla myös lapsille, ja kysyntä lähtikin kasvamaan erityisesti lasten kengistä. Perinteisesti paljasjalkakenkien valikoima on ollut melko keväinen ja kesäinen, mutta koska suomalaiset ovat ottaneet paljasjalkakengät todella omakseen, saamme syyskuussa valikoimamme portugalilaisesta nahasta valmistetun naisten Rock Spring -paljasjalkanilkkurin”, K-Citymarketin ostaja Annika Kölbl kertoo.

Siipikarjatuotteiden ykköskärkenä siivet

Kesällä 2022 erilaiset siipikarjatuotteet ovat nousseet täysipainoisiksi haastajiksi lihatuotteiden rinnalle, vaikka perinteiset lihagrillattavat ovatkin säilyttäneet suosiotaan – erityisesti makkarat pitävät pintansa vuodesta toiseen.

”Siipikarja on aivan uudessa nosteessa, ja erityisen suosituiksi ovat kesällä nousseet erilaiset siivet, niin perinteiset kuin rapeat. Siipikarjatuotteita maustetaan rohkeasti, ja moni valitseekin grilliinsä valmiita, tulisesti marinoituja tuotteita. Makkaroiden osalta erilaisten raaka- ja artesaanimakkaroiden suosio on kasvanut entisestäänkin”, valikoimapäällikkö Toni Hynninen kertoo.

Hampurilaisten grillaus kodeissa on vakiinnuttanut asemansa: niitä valmistetaan niin liha-, kana- kuin kasvistäytteillä.

”Hampurilaiset ovat kestosuosikki ja kesän grillijuhlien hitti, sillä jokainen voi koota omastaan juuri omien mieltymystensä mukaisen. Moni valitsee grillattavaksi valmiita hampurilaispihvejä: niissäkin yhä useampi valitsee lihan sijaan kanapihvin. Viime vuosina olemme saaneet myös todistaa erilaisten kasvisten ja hedelmien grillauksen lisääntymistä, ja tämä kesä osoittaa, että niitä päätyy yhä useammin myös hampurilaissämpylän väliin”, Hynninen sanoo.

Ei enää perinteistä uunipeltipizzaa: kodeissa valmistetaan artesaanipizzoja

Hampurilaisten lisäksi myös pizzat säilyttävät suosionsa. Suomalaiskodeissa valmistetaan pizzoja täydessä artesaanihengessä, ja moni yrittääkin jäljitellä ravintoloiden suosikkeja kotikeittiöissä.

”Suosittujen hiili- ja kaasugrillien rinnalle on tänä kesänä noussut pizzauuneja ja erilaisia pizzanpaistovälineitä. Kevyet, kannettavat pizzauunit ovat olleet huikean suosittuja kesällä 2022. Kesän 2022 suosituin pizza on rapea ja ohutpohjainen: kuin ravintolasta tuttu”, Hynninen kuvailee.

Pizzabuumi näkyy myös pizzanvalmistukseen tarkoitettujen tuotteiden kysynnässä.  Pizzanvalmistukseen tarkoitettu Pirkka Parhaat & Pizzanpaistajat -tuotesarja tuli myyntiin toukokuun alussa. Erityisen suosittuja ovat olleet valmiit pakasteesta myytävät rapean ja ohutpohjaisen pizzan tekoon sopivat pizzataikinapallot.  

Lähde: K-ryhmä