OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unpsplash.com

Kamux selvitti auton tärkeimmiksi koetut varusteet – suomalaisille ykkösasia on mukavuuden varmistaminen kesähelteillä

Ilmastointi koetaan selkeästi tärkeimmäksi auton varusteeksi, selviää Kamuxin yli tuhat vastaajaa keränneestä Suomalaiset autokaupoilla 2022 -tutkimuksesta. Yhdeksälle vastaajalle kymmenestä on ensisijaisen tärkeää, ettei autossa tarvitse hikoilla kesähelteillä. Seuraavaksi halutuimpia lisävarusteita ovat vakionopeudensäädin ja automaattivaihteisto, jonka suosio on suurimmassa kasvussa edellisvuoteen verrattuna.

Vakionopeudensäädin säilyttää paikkansa toiseksi tärkeimpänä lisävarusteena, vaikka sen koettu tärkeys on vähentynyt kuudella prosenttiyksiköllä viime vuodesta. Automaattivaihteiston suosio sen sijaan on kasvussa. Seuraavaan autoonsa sitä toivoo 44 prosenttia vastaajista, mikä on viisi prosenttiyksikköä enemmän kuin viime vuonna. Toinen selkeä nousija on avaimeton järjestelmä, jonka suosio on vuodessa noussut 9 prosentista 13:een.

”Tämän kesän helteet eivät ole vaikuttaneet tutkimustuloksiin, sillä tutkimus tehtiin jo vuoden alussa. Ilmastointi on vuodesta toiseen vertailun kärkipaikalla, mikä kertoo siitä, että viileä auto on enemmistölle suuri helpotus kesäisin. Toimivan ilmastoinnin suoma mukavuus on tietysti se isoin asia, mutta samalla paranee havainnointikyky ja sen myötä ajosuoritus yleisemminkin. Jokaisella kuljettajalla on varmasti kokemusta siitä, kuinka hermot kiristyvät, jos autossa on sietämättömän kuuma”, sanoo Kamuxin Suomen maajohtaja Jani Koivu.

”Uudemmissa autoissa on lähes aina vakiona automaattinen ilmastointi, joka mahdollistaa lämmön säätämisen oman mielen mukaiseksi. Tällöin huomio säilyy ajamisessa eikä jatkuvassa ilmastoinnin säätämisessä”, hän jatkaa.

Mukavuudenhalu kasvussa

Koivu kiinnittää tutkimustuloksissa huomiota siihen, että vahvimmassa nousussa ovat automaattivaihteiston, avaimettoman järjestelmän ja lämmitettävän ohjauspyörän tärkeys. Selitys löytyy suomalaisten kasvaneesta mukavuudenhalusta ja vuodenajoista, jotka Suomessa poikkeavat toisistaan merkittävästi.

”Automaattivaihteiston ja avaimettoman järjestelmän kohdalla avainsana on helppous. Selkeästi yhä useampi suomalaiskuljettaja kaipaa autoilulta vaivattomuutta ja sujuvuutta, oli kyse sitten auton käynnistämisestä tai sen ohjaamisesta liikenteessä. Lämmitettävän ohjauspyörän kasvaneen suosion taustalla on sama logiikka kuin ilmastoinnissa, käännetysti toki. Kesän kuumimmat jaksot ovat pahimmillaan tosi tukalia ja talvella taas voi olla todella kylmä. Aivan kuten ilmastointi tuo ajomukavuutta kesällä, lämpiävä ratti tekee eetvarttia kohmeisille sormille talvella”, Koivu sanoo.

Kamuxin Suomalaiset autokaupoilla 2022 -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 13–17.1.2022. Kohderyhmänä olivat 18–70-vuotiaat suomalaiset, jotka omistavat ajokortin, joiden taloudessa on auto ja jotka vastaavat joko yksin tai yhdessä perheenjäsenen kanssa talouden autohankinnoista. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuului 1041 vastaajaa.