OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Viisi keinoa, jotka auttavat päästämään irti stressavista ajatuksista

Stressi ja huolet vaivaavat jokaista ajoittain. Ne kuuluvat elämään ja parhaassa tapauksessa jopa motivoivat meitä. On kuitenkin eri asia, jos huolet pyörivät päässä jatkuvasti ja heikentävät elämänlaatua. Onkin tärkeää oppia luopumaan stressaamisesta silloin, kun siitä ei ole meille hyötyä. Poosh listasi viisi keinoa, jotka auttavat irtautumaan negatiivisista ajatuksista.

1. Ryhdy toimiin

Yksi tehokkaimmista tavoista päästä eroon junnaavista ajatuksista on tehdä jotain konkreettista. Jos voit, hoida mieltä vaivaava asia pois päiväjärjestyksestä tai ota askel ratkaisua kohti. Jos et voi asialle juuri sillä hetkellä mitään, lähde kävelylle, siivoa, tai kutsu ystävä kanssasi kahville. Valitse mikä tahansa toimi, joka vie ajatukset hetkeksi pois murheistasi.

2. Elä hetkessä aistien avulla

Yleensä huolemme koskevat tulevaisuutta. Tulevasta murehtimisen vastalääkettä on olla läsnä nykyhetkessä.

– Vuodessa on kaksi päivää jolloin mitään ei voi tehdä. Ne ovat eilinen ja huomenna, joten tänään on oikea päivä rakastaa, uskoa, tehdä ja elää, kuuluu Dalai Laman kuuluisa lainaus.

Nykyhetkeen ankkuroituminen onnistuu aistien avulla. Katsele ympärillesi ja keskity siihen, mitä näet. Kuuntele ympärilläsi kuuluvia ääniä ja haistele tuoksuja. Tunnustele, miltä maan tai lattian kosketus tuntuu jalkapohjissasi ja kosketa ympärilläsi olevia erilaisia ​​tekstuureja.

3. Keskity siihen, mitä voit hallita

Emme voi hallita kaikkea. Emme voi hallita muita ihmisiä, emmekä heidän tekemisiään. Emme voi hallita tiettyjä ympäristötekijöitä, kuten luonnonkatastrofeja ja sotia. Kun huolet uhkaavat ottaa vallan, on aika keskittyä niihin asioihin, mitä voit hallita elämässäsi. Voit todennäköisesti itse vaikuttaa siihen, millaisilla ihmisillä ympäröit itsesi, millaisiin asioihin käytät energiaa, mitä syöt ja kuinka paljon liikut. Nämä ovat asioita, joita voit halutessasi muuttaa. Suurempien kysymysten kohdalla on vain opittava hyväksymään se, ettet voi hallita kaikkea.

4. Puhu jonkun kanssa

Usein jo huolten ääneen sanominen auttaa lievittämään niitä. Älä siis haudo ongelmia sisälläsi, vaan puhu niistä ystävän, kollegan tai vaikkapa terapeutin kanssa. Useimmiten toinen henkilö kykenee tuomaan keskusteluun hyödyllisiä näkökulmia, joita et itse tullut ajatelleeksi.

5. Kirjoita asiat ylös

Stressi syntyy, kun yrität tasapainoitella liian montaa asiaa kerrallaan. Jos tuntuu, että pääsi on hajoamaisillaan, kirjoita kaikki muistettavat asiat ylös. Kirjoita ylös pienimmätkin asiat ruokaostoksia myöden. Stressi alkaa vähentyä heti, kun et joudu pallottelemaan montaa asiaa kerralla. Stressin kuriin saaminen tekee päivittäisestä arjesta huomattavasti mielekkäämpää, terveysvaikutuksista puhumattakaan. Asioiden muistiin kirjoittaminen on myös erinomainen tapa, joka auttaa selkiyttämään ajatuksia. Jos olet taipuvainen murehtimiseen, kokeile esimerkiksi huolipäiväkirjaa.

Lähde: Poosh