OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Helsingin Kaupunginteatteri, Fanny ja Alexander. Kuvassa Olavi Uusivirta, Anna-Maija Tuokko, Eero Aho, Elena Leeve ja Esko Salminen. Kuva Ilkka Saastamoinen. Valokuvaaja: Ilkka Saastamoinen

Helsingin Kaupunginteatterin koko syyskauden 2022 ohjelmisto julkistettu!

Helsingin Kaupunginteatterissa saavat marraskuussa 2022 ensi-iltansa Ingmar Bergmanin sukusaaga Fanny ja Alexander ja Valtteri Raekallion monimediallinen tanssiesitys Lomonosovin moottori. Joulukuussa uusintaensi-iltansa saa Shed-musiikkiteatterin Saiturin joulu. Muita syksyn ensi-iltoja ovat bilemusikaali Priscilla, aavikon kuningatar, uudet kotimaiset dramatisoinnit Minä valitsin sinut, Ystäväni pelikaani ja Kris och katastrof i Mumindalen, koskettava perhekuvaus Kultalampi, klassikkonäytelmän päivitys Vaarallisia suhteita, vauvateatteriesitys Mukavaa matkaa!, suosittuun romaanisarjaan perustuva Min fantastiska väninna sekä Nykyesityksen näyttämön ensimmäiset omat tuotannot.

Helsingin Kaupunginteatterissa juhlitaan elokuussa, kun diskohiteistä ja näyttävistä puvuistaan tunnettu bilemusikaali Priscilla, aavikon kuningatar(2006) saa odotetun Suomen ensi-iltansa 25. elokuuta. Ohjaajana on Kinky Bootsista tuttu Samuel Harjanne ja päärooleissa Lauri Mikkola, Clarissa Jäärni ja Niki Rautén.

Suuren näyttämön syyskausi jatkuu 17. marraskuuta Ingmar Bergmanin osittain omaelämäkerrallisella sukusaagalla Fanny ja Alexander. Paavo Westerbergin dramatisoima ja ohjaama näytelmä on karnevalistinen näyttämöfantasia, perhedraama ja voimaannuttava tarina, jonka rooleissa nähdään joukko tunnettuja tähtinäyttelijöitä, mm. Eero Aho, Santeri Kinnunen, Elena Leeve, Rea Mauranen, Esko Salminen, Anna-Maija Tuokko ja Olavi Uusivirta. Musiikin näytelmään on säveltänyt Sanna Salmenkallio.

Maailmanmenestystään vuosikymmenestä toiseen jatkanut Ernest Thompsonin Kultalampi (1979) saa ensi-iltansa Arena-näyttämöllä 8. syyskuuta. Haikean ja koskettavan kuvauksen perheestä, pitkästä parisuhteesta ja kaiken katoavaisuudesta ohjaa Tuomo Aitta, ja päärooleissa nähdään Heidi Herala ja Juhani Laitala.

Kotimainen näytelmäuutuus Minä valitsin sinut saa ensi-iltansa pienellä näyttämöllä 22. syyskuuta. 2000-luvun alun Helsinkiin sijoittuva tarkkanäköinen parisuhdekuvaus perustuu Laura Lehtolan samannimiseen romaaniin (2020), jonka hän on dramatisoinut ja kirjoittanut näytelmäksi yhdessä ohjaaja Milja Sarkolan kanssa. Päärooleissa nähdään Wenla Reimaluoto ja Misa Lommi.

Pienen näyttämön syksyä jatkaa 12. lokakuuta koko perheen fantasiaseikkailu Ystäväni pelikaani. Paula Salmisen uusi dramatisointi Leena Krohnin romaanista Ihmisen vaatteissa kertoo kahden muukalaisen kohtaamisesta suuressa kaupungissa, yllättävästä ystävyydestä, koti-ikävästä, ihmisyydestä sekä ihmisen ja luonnon suhteesta. Viisaan näytelmän elämän ihmeellisyydestä ohjaa palkittu Irene Aho ja päärooleissa nähdään Ylermi Rajamaa, Elias Salonen ja Inkeri Hyvönen.

Helsinki Dance Companyn syksyn 2022 koreografina vierailee ryhmän entinen tanssija ja sukupolvensa keskeisiin suomalaisiin koreografeihin lukeutuva Valtteri Raekallio. Ensi-iltansa 2. marraskuuta saava monimediallinen tanssiteos Lomonosovin moottori pohjaa Antti Salmisen samannimiseen kirjaan. Pienelle näyttämölle, sen aulatiloihin sekä tietoverkkoon levittäytyvän teoksen musiikin säveltää kansanmuusikkona tunnettu Pekko Käppi, ja teoksessa esiintyvät kaikki tanssiryhmän kahdeksan tanssijaa.

Pienen näyttämön lämpiössä nähdään syyskaudella vauvojen oma teatteriesitys Mukavaa matkaa!. Jenny Jumppasen ohjaama esitys tuli viime syksynä ohjelmistoon osana vuonna 2021 syntyneille helsinkiläisvauvoille ja heidän lähiaikuisilleen tarjottavaa Kulttuurin kummilapset -hanketta. Nyt 24. elokuuta alkaen kummilasten suosikkiesityksestä pääsevät nauttimaan myös kaikki muut sylivauvat aikuisineen.

Studio Pasilan syyskauden aloittaa Leea Klemolan ja Rosa-Maria Perän sovitus Christopher Hamptonin näytelmästä Vaarallisia suhteita 28. syyskuuta. Kirjailijakaksikko siirtää alkuperäisen tarinan, tapahtumat ja henkilöt 1700-luvun Ranskan seurapiireistä talousvaikeuksissa kamppailevaan, kirkon sponsoroimaan suomalaiseen teatteriin. Anna-Elina Lyytikäisen ohjaaman näytelmän rooleissa nähdään mm. Riitta Havukainen, Merja Larivaara, Eija Vilpas ja Antti Virmavirta.

Toukokuussa 2022 toimintansa aloittaneen Nykyesityksen näyttämön ensimmäiset kantaesitykset nähdään elokuussa. Kahden teoksen ilta, Helsingin Feministisen Salaseuran Kohtaamisiaja Sara Grotenfeltin Last Hurrah saa ensiesityksensä 9. elokuuta ja Kati Korosuon The Artist Is at Home 23. elokuuta studio Pasilassa.

Charles Dickensin klassikkoteokseen pohjaava, ohjaaja Heikki Sankarin ja säveltäjä Tuomas Kesälän koko perheen musiikkinäytelmä Saiturin joulu saa uusintaensi-iltansa Kaupunginteatterin lasten ja nuorten Shed-musiikkiteatterin esittämänä 3. joulukuuta studio Pasilassa.

Ruotsinkielisellä Lilla Teaternin näyttämöllä saa 15. syyskuuta Suomen ensi-iltansa Elena Ferranten rakastettuun Napoli-sarjaan perustuva Min fantastiska väninna (2019). Italian merkittävimmän nykykirjailijan menestysromaaneihin perustuvan näytelmän on kirjoittanut April de Angelis,ja sen ohjaa Riikka Oksanen. Suomeksi ja ruotsiksi tekstitettävän näytelmän päärooleissa nähdään Pia Andersson ja Cecilia Paul.

Lillanin syyskautta jatkaa 1. lokakuuta ensi-iltansa saava ensimmäinen Tove Janssonin alkuperäissarjakuviin pohjaava, ohjaaja-koreografi Jakob Höglundin ideoima ja Annina Enckellin dramatisoima esitys Kris och katastrof i Mumindalen. Esityksen musiikin on säveltänyt Robert Kock, ja palkitun Heini Maarasen nukke-estetiikka herättää rakastetut Muumi-hahmot eloon. Kaikille 10–110-vuotiaille soveltuva esitys tekstitetään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Syyskaudella Kaupunginteatterin ohjelmistossa jatkavat koko perheen musiikkiseikkailu Tatu ja Patu Helsingissä suurella näyttämöllä, Merja Larivaaran ja Kari Heiskasen tähdittämä rakkaustarina Hiljaiset sillat pienellä näyttämöllä sekä pienen näyttämön lämpiöön joulun alla palaava Kaksitoista lahjaa joulupukille. Studio Pasilassa jatkaa 20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Club act!one, ja ikisuositut Kiviä taskussa -esitykset siirtyvät syksyllä Pasilasta suuremmalle Arena-näyttämölle. Myös yleisön ylistämät Seniorisoppa– ja Kahvilla kirjailijan kanssa -tapahtumat saavat jatkoa syksyllä.

Helsingin Kaupunginteatteri esittelee syyskauden ohjelmistoaan yleisölle avoimissa avajaiskarnevaaleissa 16. elokuuta klo 12 alkaen. Lisätiedot tapahtumasta ja ilmoittautuminen teatterin kotisivujen kautta.

Lue uusi Teatteriin extra täällä.

Seuraavat ensi-illat Helsingin Kaupunginteatterissa

Nykyesityksen näyttämön ensi-illat:

24.8.2022 Mukavaa matkaa!, ohj. Jenny Jumppanen
25.8.2022 Priscilla, aavikon kuningatar, ohj. Samuel Harjanne
8.9.2022 Kultalampi, ohj. Tuomo Aitta
15.9.2022 Min fantastiska väninna, ohj. Riikka Oksanen
22.9.2022 Minä valitsin sinut, ohj. Milja Sarkola
28.9.2022 Vaarallisia suhteita, ohj. Anna-Elina Lyytikäinen
1.10.2022 Kris och katastrof i Mumindalen, ohj. ja kor. Jakob Höglund
12.10.2022 Ystäväni pelikaani, ohj. Irene Aho
2.11.2022 Lomonosovin moottori, kor. Valtteri Raekallio
17.11.2022 Fanny ja Alexander, ohj. Paavo Westerberg
3.12.2022 Saiturin joulu, ohj. Heikki Sankari