OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Lataudu syksyyn: 5 henkistä hyvinvointia parantavaa kysymystä

Kesää on toivottavasti vielä jäljellä, mutta syyskuun lähestyminen saattaa jo nostaa mieleen uhkakuvia pimeästä ja koleasta syksystä. Muutokset ympäristössä, kuten vuodenajan vaihtuminen, vaativat aina sopeutumista. Syksy onkin monelle aikaa, jolloin mielen hyvinvointi vaatii enemmän panostusta. Kesän lähestyessä loppuaan on hyvä pysähtyä kuulostelemaan omaa vointiaan. Itsetutkiskelu on tehokas hyvinvoinnin työkalu ja erinomainen tapa tutustua omiin käytös- ja ajatusmalleihin. Kun katsot kulunutta vuotta, on hyvä miettiä, mitä se on sinulle opettanut. Mitkä teot ja valinnat ovat edistäneet hyvinvointiasi ja mitkä asiat ovat heikentäneet sitä? Mitä voisit jatkossa tehdä toisin, jotta voisit paremmin?

– Itsetutkailu antaa sinulle tilaisuuden pohtia vaihtoehtoisia polkuja, jotka olisit voinut valita. Joukossa voi olla vaihtoehtoja, joiden et edes tajunnut olevan käytettävissäsi, selittää psykologi Celine Erorh Stylist-sivustolla.

Tietenkään ei ole olemassa mitään yhtä “oikeaa” tapaa harjoittaa itsetutkiskelua. Jokaisen on löydettävä siihen itselle parhaiten sopivat keinot. Jollekin se tarkoittaa meditaatiota, toiselle päiväkirjan pitämistä. Jos et tiedä, mistä aloittaa, Erorh kehottaa lähtemään liikkeelle muutamalla perustavanlaatuisella kysymyksellä. Tartu kynään ja paperiin ja vastaa seuraaviin kysymyksiin.

1. Milloin olet onnellisimmillasi? Muistele jotakin hetkeä, jolloin koit aitoa iloa. Mikä ilon tunteen sai aikaan? Kuinka voisit tuoda sitä lisää elämääsi?

2. Kummitteleeko mielessäsi ratkaisemattomia ongelmia? Voisitko kirjoittaa kirjeen siihen liittyvälle henkilölle? Jos ongelmaan ei liity henkilöä, voit silti kirjoittaa ajatuksesi paperille. Tärkeintä on päästää patoutuneet tunteet ulos.

3. Mikä on tärkein opetus, jonka tämä kuu on opettanut sinulle? Miten se tapahtui?

4. Mitä aiot tehdä enemmän tässä kuussa? Mitä aiot tehdä vähemmän?

5. Mitä mielenterveyttäsi tukevia asioita voisit tehdä? Tee konkreettinen suunnitelma ja ala toteuttaa sitä.

Lähde: Stylist