OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Nestehukka vaikuttaa niin oloon kuin ulkonäköön: Tiesitkö, että ruokavalinnat saattavat pahentaa ongelmaa

Nestehukka on varsin tavallinen vaiva, joka voi päästä yllättämään kenet tahansa. Etenkin kesäaikaan riittävä nesteiden nauttiminen unohtuu helposti, jolloin väsymys, lihaskivut, päänsärky ja aivosumu hiipivät päälle. Lieväkin nestehukka vaikuttaa oloon ja mielialaan, joten oireet on hyvä tunnistaa ajoissa. Vielä parempi on tietenkin ennaltaehkäistä elimistön kuivumista nauttimalla riittävästi nesteitä läpi päivän. Riittävä nesteytys pitää mielen virkeänä, edistää keskittymiskykyä, sekä parantaa kehon suorituskykyä ja palautumista.

Hyvä uutinen on, että nestetasapainosta huolehtiminen on pääpiirteiltään suhteellisen yksinkertaista. Olet varmasti kuullut suosituksen, että vettä tulisi juoda kahdeksan lasillista päivässä. Sopiva määrä riippuu henkilöstä, mutta yleisesti ottaen perusterveen ihmisen olisi hyvä juoda pari litraa vettä päivässä. Helteet ja esimerkiksi raskas liikunta voivat lisätä nesteen tarvetta. Myös ruokavalio vaikuttaa asiaan. Tietyt ruoat ja juomat voivat nimittäin pahentaa nestehukkaa.

Alkoholin haittavaikutukset ovat varmasti jo jokaiselle tutut. Alkoholi muun muassa poistaa nesteitä kehosta, joten alkoholin nauttiminen janojuomana on erittäin huono idea. Myös kahvi on diureetti, joka voi pahentaa nestehukkaa. Kesähelteillä piristystä kannattaakin hakea mieluummin vaikka teekupposesta. Myös erittäin runsassuolaiset ruoat lisäävät elimistön kuivumista imemällä nesteitä itseensä.

Näkyy naamassa

Vaikka nestehukan vaikutukset eivät muuten pelottaisi, lifestyle-sivu Poosh muistuttaa, että huono nesteytys näkyy myös naamassa. Iho ei nauti runsaasti suolaa, sokeria, prosessoituja elintarvikkeita ja alkoholia sisältävästä ruokavaliosta.

Koska suola ja alkoholi kuivattavat elimistöä, ne tekevät myös ihosta elottoman näköisen. Kun iho kuivuu, siitä tulee samea ja juonteet nousevat esiin. Suolaiset ruoat myös turvottavat ja pahentavat esimerkiksi silmäpusseja.

Sokeri puolestaan voi lisätä ihon rasvoittumista ja saada finnit kukkimaan. Sokeri myös hajottaa ihon kimmoisuudesta vastaavaa kollageenia. Sokerin reipas käyttö näkyykin ajan kanssa ihon veltostumisena ja entistä syvempinä ryppyinä.

Terveellinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti kasviksia ja hedelmiä, edistää elimistön hyvinvointia monipuolisesti ja on myös ihon paras kaveri. Erityisesti runsaasti vettä sisältävät ruoat, kuten kurkku ja vesimeloni, auttavat nesteyttämään kehoa ja pitämään ihon hyvinvoivana. Alkoholin ja kofeiinipitoisten juomien määrä kannattaa pitää maltillisena ja janojuomista paras on tietenkin vesi.

Lähde: Poosh