OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Viron taidemuseo

Mikkelin museossa on esillä Konrad Mägin ennen näkemättömiä töitä

Mikkelin museossa 26.8. avattava näyttely tuo esiin ennen näkemättömiä maalauksia Konrad Mägiltä. Maalaukset ovat peräisin yksityiskokoelmista, ja jotkin niistä on tuotu myös ulkomaisten museoiden kokoelmasta. Näyttelyyn liittyy erittäin laaja Mägin koko tuotantoa esittelevä julkaisu.

Viime vuosina on löydetty monta kymmentä Mägin (1878–1925) teosta, joita yleisö ei ole vielä kertaakaan nähnyt, tai jotka tunnetaan vain taidejäljennösten kautta. Teoksia on löydetty Virosta, mutta myös muun muassa Kanadasta ja Ruotsista. Näyttely esittelee yleisölle ennen näkemättömiä maalauksia lähes kaikilta taiteilijan luomiskausilta, ja ne täydentävät kuvaamme Mägin perinnöstä.

– Haluamme näyttelyllä korostaa yksityiskokoelmien merkitystä taiteen säilyttäjänä ja taiteilijan tuotannosta syntyvän kuvan laajentajana. Pitkän tutkimusprosessin tuloksena Mägin yksityiskokoelmista yleisön eteen tuotujen maalausten näyttely antaa taiteen ystävälle mahdollisuuden nähdä teokset museoympäristössä ja yhdistää ne taiteilijan entuudestaan tiedossa olleeseen tuotantoon. Teosten ohella huomio kiinnittyy myös niihin liittyviin tarinoihin ja niiden syntyhistorian esittelyyn, selittää Mikkelin museon johtaja ja yksi näyttelyn koordinaattoreista, Aleksandra Murre.

Näyttelyn koordinaattori Eero Epner, joka on perusteellisesti tutkinut Mägin tuotantoa, kuvaa ilmestyvän näyttelyjulkaisun merkitystä paikalliselle taidehistorialle.

– Uudet löydetyt työt, täsmennetyt faktatiedot ja kokonaisuudeksi rakennettu kokonaiskuva tuotannosta voisivat olla hyvä pohja, jolle rakentaa eri tulkintoja ja kerryttää tietoja, hän sanoo.

Näyttely on esillä ainoastaan 18.9. saakka, mutta sinä aikana museo on pidentänyt aukioloaikojaan: tiistaista sunnuntaihin klo 10‒20.

Näyttely toteutetaan Viron taidemuseoon kuuluvan Mikkelin museon ja Konrad Mägi -säätiön yhteistyönä.

Lähde: Viron taidemuseo