OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Valio

Tutkimus paljastaa yllättävän faktan suomalaisesta ruokailukulttuurista: yhteisiin ruokahetkiin käytetään keskimäärin alle puoli tuntia päivässä

Yhdessä syömisen on todettu vahvistavan arjen hyvinvointia. Tuore Valion tutkimus paljastaa, että suomalaisista 64 prosenttia pitää yhdessä syömistä joko tärkeänä tai erittäin tärkeänä, mutta vain joka toinen suomalainen syö päivittäin yhdessä toisen kanssa.

Tutkimuksen mukaan jopa 12 prosenttia suomalaisista syö yhdessä muiden ihmisten kanssa harvemmin kuin muutaman kerran kuussa. Yhdessä syöminen korostuu erityisesti ainoastaan lapsiperheissä, joista jopa 81 prosenttia syö yhdessä vähintään yhden kerran päivässä. Suurimpina esteinä yhteisille ruokahetkille pidetään yhteisen ajan puutetta, kiirettä ja taloudellista tilannetta.

Yhdessä syömisen päivä kannustaa yhteiseen pöytään

Tutkimus paljastaa myös, että joka toinen suomalainen haluaisi viettää päivää, jolloin syödään yhdessä ja valtaosan mukaan nimetty päivä rohkaisisi heitä syömään yhdessä muiden ihmisten kanssa. Valio starttaakin yhdessä syömisen päivän, jota vietetään 25. elokuuta. Tavoitteena on kannustaa yhä useampi suomalainen kokoontumaan saman pöydän ääreen ja samalla muistuttaa ihmisiä yhteisen ajan ja yhdessä syömisen tärkeydestä.

– Uskomme aidosti, että elämän parhaat asiat tapahtuvat yhdessä pöydässä ja siksi haluammekin jatkuvasti keksiä uusia tapoja kannustaaksemme ihmisiä syömään enemmän yhdessä. Toivomme, että tänä vuonna starttaavasta yhdessä syömisen päivästä tulee suomalaisten rakastama monivuotinen perinne, joka saa ihmiset muistamaan yhdessä syömisen tärkeyden myös vuoden muina päivinä. Haluamme myös muistuttaa, että yhdessä syömisen ei tarvitse olla suuri spektaakkeli vaan osa ihmisten arkipäivää, Valion markkinointipäällikkö Outi Lindberg taustoittaa.

Yksinäisyys esteenä yhdessä syömiselle korostuu yksinasuvien keskuudessa

Tilastokeskuksen mukaan yksinasuvien määrä on lisääntynyt viime vuosina erityisesti 25–35-vuotiaiden ikäryhmässä. Nyt toteutetun tutkimuksen mukaan yksinasuvista 41 prosenttia syö yhdessä toisten ihmisten kanssa vain muutaman kerran kuussa tai harvemmin. Yhä useampi yksinasuvista mainitsee esteeksi yhdessä syömiselle yksinäisyyden. Siksi tänä vuonna yhdessä syömisen päivänä keskitytään erityisesti yksinasuviin ja nuoriin ihmisiin.

Yhdessä syömisen päivänä 25.8. käynnistyy yhdessä pöydässä -kiertue, jonka tapahtumien tavoitteena on tuoda erityisesti nuoria yksinasuvia saman pöydän ääreen ympäri Suomen. Tapahtumat järjestää TikTokista tutuksi tullut Ariel Hokkanen, joka on ottanut missiokseen yhdistää entuudestaan tuntemattomia ihmisiä sosiaalisen median kautta.

– Olemme seuranneet Arielin matkaa Suomessa jo hetken aikaa ja olemme olleet erityisen vakuuttuneita hänen avoimuudestaan ja vilpittömästä halustaan tuoda uusia ihmisiä yhteen. On etuoikeus, että pääsemme järjestämään kiertueen juuri hänen kanssaan ja tarjoamaan hänelle yhä paremmat resurssit ihmisten yhteen tuomiseksi, jatkaa Lindberg.

Lähde: Valio