OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Cathaoir Sona

Kirja-arvostelu: Zelenskyi on muotokuva sota-ajan sankarista mutta myös epätäydellisestä poliitikosta

Serhi Rudenko: Zelenskyi – Vapauden näyttämöllä. Tammi, 2022

Jos yksi nimi on tänä vuonna ollut kaikkien huulilla, se on tietenkin Zelenskyi. Ukrainan presidentti nousi kahvipöytien puheenaiheeksi Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa helmikuussa. Maailman tärkeimmät johtajat ovat käyneet Zelenskyin kanssa keskusteluja ja Yhdysvaltain kongressi on osoittanut hänelle suosiotaan seisaaltaan taputtaen. Ukrainalainen televisiosarja Kansan palvelija, jossa viihdetaiteilija enteilevästi esitti presidenttiä, on kerännyt sodan aikana kansainvälisen yleisön. Mutta kuinka moni oikeastaan tietää juuri mitään Volodymyr Zelenskyistä?

Ukrainan tunnetuimpiin toimittajiin lukeutuva Serhi Rudenko on ottanut asiakseen avata näyttelijästä presidentiksi ponnistaneen miehen tarinaa kirjassaan Zelenskyi – Vapauden näyttämöllä. Vaikka kyseessä on elämänkerta, ei kirja juurikaan paneudu Zelenskyin yksityiseen elämään, vaan keskiössä on juuri hänen epätavallinen tiensä politiikan huipulle.

Rudenko on muun muassa toiminut päätoimittajana vuonna 2014 Maidanilla syntynellä Espreso tv:llä, joka on yksi Ukrainan harvoista riippumattomista kanavista. Rudenkolle saakin antaa kiitosta siitä, ettei hän ole kynäillyt sinisilmäistä ylistystarinaa Ukrainan sota-ajan sankarista, vaan kirja on kirjoitettu tutkivan journalistin kriittisellä otteella. Vaikka Zelenskyi keräsi suosiota korruptionvastaisilla vaalipuheillaan, ei hänen oma hallituksensakaan ole välttynyt korruptioskandaaleilta. Rudenko perkaa Zelenskyin suhteita ologarkkeihin ja avaa, mistä Putininkin Zelenskyistä käyttämät halventavat lisänimet pelle ja narkomaani kumpuavat. Ja arvatenkin kirjassa puhutaan myös siitä, mikä lukijoita eniten kiinnostaa; sodasta ja kansaan taistelutahtoa valavasta johtajasta, joka unohtumattomasti totesi: “Minä tarvitsen ammuksia, en kyytiä.”

Suomenkieliseen käännökseen kiinnostavan lisän tarjoaa konfliktia paikan päällä seuranneen toimittajan, Antti Kurosen kirjoittama esipuhe. Se tarjoaa selkeän ja kokonaisvaltaisen kuvan Ukrainan nykytilanteesta ja sen taustoista, aina Maidanin tapahtumista lähtien.

Osta kirja Adlibrikselta.

Zelenskyi – Vapauden näyttämöllä

Sidottu, suomi, 2022

Volodymyr Zelenskyin uskomaton tarina.

Elämäkerta Ukrainan presidentti Zelenskyista kertoo, kuinka kaikkien tuntemasta näyttelijästä kasvoi maansa vapautta puolustava Ukrainan kansan henkinen johtaja.

Kansan palvelijasta vapaan maailman esimerkilliseksi johtajaksi noussut Volodymyr Zelenskyi on Ukrainan sodan aikana tehnyt vaikutuksen avoimuudellaan ja rohkeudellaan. Hän ei ole paennut eikä piiloutunut, vaan on kohottanut ukrainalaisten taistelutahtoa puolustamalla kaunopuheisesti kansakuntansa oikeuksia ja rakentamalla liittoumaa valtionpäämiehistä, jotka ovat valmiita auttamaan Ukrainaa. Kuka Volodymyr Zelenskyi oikeastaan on? Hänestä on kerrottu mediassa samoja tarinoita yhä uudelleen, mutta ne eivät selitä, kuka hän on, mistä hän tulee, miten hän oppi poliittiset taitonsa.

Osta kirja täältä*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!