OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kuinka solmia ystävyyssuhteita aikuisena?

Riippumatta siitä, kuinka suuri tai pieni nykyinen kaveripiirisi on, harvalla meistä on liikaa ystäviä. Uusien ystävyyssuhteiden solmiminen usein vaikeutuu aikuisiällä. Arki vaatii paljon ja töiden, perheen ja harrastusten jälkeen ystävien etsimiselle jää vähän aikaa ja energiaa. Samoin kuin deittailu, myös uusien platonisten suhteiden aloittaminen vaatii emotionaalisia voimavaroja. Onnekkaat ehkä löytävät yhteisen sävelen kollegan kanssa, mutta muuten luontevat tilaisuudet uusien ystävyyksien solmimiseen ovat harvassa. Hyvä uutinen on, että ystäviä kyllä löytyy myös aikuisena, kunhan osaa pitää silmät ja mielen avoinna.

Psykologi Nicholas Epley kirjoittaa kirjassaan Mindwise: How We Understand What Others Think, Believe, Feel and Want, että “kukaan ei heiluta, mutta melkein kaikki heiluttavat takaisin”. Tähän sanomaan uskoo vahvati myös ystävyysvalmentaja Danielle Bayard Jackson.

– Me kaikki pelkäämme ottaa ensimmäisen askeleen, mutta useimmat meistä ovat innokkaita vastaanottamaan sellaisen eleen toiselta.

Hän ja muut ystävyysasiantuntijat jakavat SELF-lehdessä parhaat neuvonsa uusien ystävyyssuhteiden solmimiseen aikuisena.

Etsi ihmisiä, jotka jakavat kiinnostuksen kohteesi

Harrastukset ovat luonteva paikka kohdata samanhenkisiä ihmisiä. Urheilujoukkueeseen, kirjakerhoon tai muuhun ryhmään liittyminen saattaa tuntua lattealta neuvolta, mutta se todella toimii.

– Ensimmäinen askel ystävien saamisessa on pistää itsensä markkinoille ja toinen on löytää ihmisiä, jotka ovat avoimia ystävyydellesi. Ihmiset, jotka harrastavat ryhmässä, ovat siellä todennäköisesti sosiaalisista syistä ja siksi, etteivät he halua harrastaa yksin, selittää Marylandin yliopiston psykologian professori ja Platonic: How the Science of Attachment Can Help You Make—and Keep—Friends -kirjan kirjoittaja Marisa G. Franco.

Ryhmään liittyessäsi ympäröit itsesi ihmisillä, jotka pitävät samoista asioista kuin sinä ja jotka todennäköisesti niin ikään etsivät uusia tuttavuuksia. Lisäksi säännöllinen harrastus tarjoaa jotain, mitä ystävyyden kehittyminen yleensä vaatii; jatkuvuutta.

– Jos haluat saada uusia ystäviä, harvoin riittää, että käyt yhdessä tapahtumassa. Sinun tulisi valita jotain, jossa kohtaamiset ovat toistuvia; meillä on tiedostamaton taipumus pitää ihmisistä yksinkertaisesti siksi, että he ovat meille tuttuja. Säännöllinen harrastus tarjoaa puitteet, joissa sinun ei tarvitse koko ajan aktiivisesti tavoitella jotakuta, mutta olet silti säännöllisesti yhteydessä uusiin tuttavuuksiin, tohtori Franco selittää.

Laita puhelin pois ja näytä helposti lähestyttävältä

Monella meistä on tapana kaivaa puhelin tai kuulokkeet esiin aina, kun olemme yksin julkisilla paikoilla. Asiantuntijoiden mukaan teknologia kuitenkin häiritsee mahdollisuuksiamme tavata uusia ihmisiä.

– Jos annan katseeni kiertää huoneessa ja näen henkilön, joka näyttää joko välinpitämättömältä tai todeella kiireiseltä, en todennäköisesti mene häiritsemään häntä. Kun selaat puhelintasi, viestit ulospäin, että et ole kiinnostunut juttelemaan, Jackson muistuttaa.

Siksi omaan kehonkieleen kannattaa kiinnittää huomiota. Kun annat katseesi kohdata toiset ja muistat hymyillä, vaikutat avoimelta ja helposti lähestyttävältä.

Muista, että tapa, jolla lopetat keskustelun, voi määrittää tulevaisuuden

On kurjaa päättää hauska keskustelu uuden tuttavuuden kanssa tietämättä, kohtaavatko polkunne enää. Siksi tapa, jolla lopetat keskustelun, voi määrittää suhteen koko tulevaisuuden. Jacksonin mukaan on tärkeää jättää ovi auki tuleville kohtaamisille. Hän neuvoo etsimään keskustelusta aiheita, jotka tarjoavat mahdollisuuksia jatkaa yhteydenpitoa.

– Jos joku kertoo minulle aikovansa lähteä vaellukselle, saatan keskustelun päätteeksi todeta: “Tiedän pari vaelluspaikkaa, joista luultavasti pitäisit. Oletko Instagramissa? Lähetän sinulle linkin”.

Kutsu ryhmässä tapaamasi henkilö viettämään aikaa kahden kesken

Okei, olet tavannut ryhmässä jonkun, jonka kanssa sinulla klikkaa ja juttelette säännöllisesti harrastuksenne yhteydessä. Francon mukaan seuraavaksi on aika viedä ystävyytenne seuraavalle tasolle.

– Kun tapaat henkilön, josta pidät, harkitse, voisitteko tehdä yhdessä jotain, ilman ryhmän muita jäseniä, hän sanoo.

Yhteiset kokemukset ja muistot vahvistavat ystävyyttä, joten pyydä hänet vaikka kahville treenitunnin päätteeksi.

Tee selväksi, että pidät toisesta

– Meillä on taipumus pitää ihmisistä, jotka pitävät meistä, Jackson huomauttaa.

Aivan kuten deittaillessa, myös potentiaaliseen ystävään tutustuttaessa on tärkeää tehdä selväksi, että pidät hänestä. Se ei välttämättä tarkoita intensiivisiä rakkaudenjulistuksia, mutta on hyvä ilmaista selkeästi, että pidät yhteisestä ajastanne. Tämä on erityisen tärkeää, sillä vuonna 2018 julkaistun tutkimuksen mukaan ihmiset usein aliarvioivat sen, kuinka paljon muut pitävät heistä ja heidän seurastaan.

Lähde: SELF