OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Autonrengasliitto ry

Rengasratsiat käyntiin hyvässä hengessä ja hyvässä säässä

Liikenneturvallisuuskampanja Rengasratsia käynnistyi maanantaina renkaiden kuntotutkimuksilla Helsingissä. Viime vuoden sateisen viiman sijaan renkaita saatiin tutkia kuulaassa syysauringossa.

– Kampanja lähti käyntiin mukavissa tunnelmissa ja mukavassa kelissä, Autonrengasliiton puheenjohtaja, kampanjapäällikkö Jarmo Nuora vahvistaa.

Rengasratsia on Autonrengasliiton, Liikenneturvan ja poliisin yhteinen turvallisuuskampanja, joka on järjestetty lähes joka syksy vuodesta 1997 lähtien. Kuluvan viikon aikana Rengasratsian tarkastuksia järjestetään Porissa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Rovaniemellä.

– Yleisesti renkaiden kunto ja kuljettajien rengastietämys on parantunut 25 vuoden ajan selvästi. Odotammekin innolla ensimmäisiä tutkimustuloksia nähdäksemme, miten tämän viikon tulokset vertautuvat viime syksyyn, Nuora jatkaa.

Sakkorajalle ei ajeta yhdessä yössä

Poliisille Rengasratsia on tärkeää liikennetyötä mutta samalla myös vaihtelua arjen työtehtäviin.

– Ihmiset ovat ottaneet rengastarkastukset tosi hyvin vastaan. Kukaan ei kieltäytynyt rengastutkimuksista, ja yleisesti ottaen asiat olivatkin melko hyvässä kunnossa, poliisitarkastaja Heikki Kallio summaa.

Rengastarkastusten yhteydessä poliisi tekee myös esimerkiksi puhallutuksia ja muuta valvontaa. Helsingin ratsiassa vastaan tulivat kahdet alle 1,6 mm sakkorajan ajetut renkaat. Niillä ajaneita kuljettajia muistettiin sadan euron liikennevirhemaksulla.

Kallio pitää Rengasratsiaa tarpeellisena herättäjänä, joka saa autoilijat katsomaan renkaitaan entistä tarkemmalla silmällä.

– Renkaat ovat kuitenkin se varuste, joka pitää auton tiessä kiinni, ja harvoin ne aivan yhdessä yössä sinne sakkorajalle kuluvat, hän muistuttaa.

Maltillinen ajonopeus sopii renkaalle kuin renkaalle

Ennen kaikkea Rengasratsian tavoitteena on neuvoa autoilijoita ja jakaa tietoa rengasturvallisuudesta. Sakkoja voidaan jakaa, mutta mieluummin huomautetaan, jos vain mahdollista.

Linja on tehonnut hyvin. Kun esimerkiksi vuonna 1997 Rengasratsiaan ajoi huonokuntoisilla renkailla 24,4 prosenttia autoilijoista, viime syksynä huonokuntoiset renkaat olivat alla vain 8,5 prosentilla.

– Usein renkaiden kunto kuitenkin tarkastetaan vain rengasvaihdon yhteydessä. Tärkeää olisi oppia tarkastelemaan urien kulumista ja oikeita rengaspaineita säännöllisesti, Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen sanoo.

Syksyllä pidettävä Rengasratsia on hyvä hetki paneutua liikenneturvallisuuteen laajemminkin. Hyvät renkaat auttavat pitämään auton märälläkin kelillä tiessä, mutta vielä tärkeämpi turvavaruste löytyy ratin takaa.

– Ajonopeuden alentaminen lisää liikenneturvallisuutta renkaan kunnosta riippumatta, Pohjonen muistuttaa.

Lähde: Autonrengasliitto ry