OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Osaatko hoitaa tatuointisi oikein?

Oletko päättänyt vihdoin ottaa ensimmäisen tatuointisi, tai kenties toisen tai kuudennen? Moni jännittää itse tatuoimisprosessia, mutta koettelemus ei ole ohi vielä tatuointituolista noustessa. Hyvä jälkihoito on tatuoinnin paranemisen ja lopputuloksen osalta aivan yhtä tärkeää. Vaikka tatuointi ei ole radikaali toimenpide, on se silti tahallista vaurion aiheuttamista iholle.

– Tatuoiminen tekee ihoon tuhansia pienen pieniä vaurioita. Kun olet juuri ottanut tatuoinnin, kävelet periaatteessa ympäriinsä avoimen haavan kanssa, muistuttaa sertifioitu ihotautilääkäri Geeta Yadav SELF-sivustolla.

Hyvä uutinen on, että tatuoinnin jälkihoito on suhteellisen helppoa, mutta on joitakin asioita, jotka on hyvä muistaa. Lue ihotautilääkäreiden neuvot tuoreen tatuoinnin hoitoon.

Mitä odottaa paranemisprosessin aikana?

Dermis, eli verinahka, on täynnä verusuonia ja hermopäätteitä, joten tatuointikohdassa voi tuntua kipua ja iho saattaa vuotaa hieman verta. Myös kirkasta kudosnestettä ja mustetta saattaa vuotaa ensimmäisten päivien aikana. Siitäkään ei pidä huolestua, eikä se vaikuta tatuoinnin lopputulokseen.

Koska kyseessä on ihovaurio, pieni punoitus ja turvotus alueella on täysin normaalia, jopa odotettavissa, sanoo sertifioitu ihotautilääkäri Elliot Love sivustolla.

– Mutta jos se ei parane, tai se pahenee päivän, parin kuluttua, ota yhteyttä lääkäriin, hän huomauttaa.

Tatuoinnin ottamisessa on aina olemassa tulehdusriski. Riskien minimoimiseksi on tärkeää valita tekijäksi ammattimainen tatuoija, joka käyttää varmasti steriilejä työkaluja, sekä huolehtia myös itse hyvästä hygieniasta tatuoinnin jälkihoidossa. Jos punoitus ja kosketusarkuus jatkuvat pitkään, jos tatuointi alkaa erittää pahanhajuista nestettä tai märkiä, on syytä ottaa yhteyttä tatuoijaan tai lääkäriin.

Miten tuoretta tatuointia tulisi hoitaa?

Kun tatuointi on valmis, tatuoija peittää sen kelmulla. Sen tehtävä on suojata ihoa bakteereilta ja hankaamiselta. Tatuoija neuvoo, kuinka kauan kelmun tulee antaa olla paikallaan.

Kun kelmu on poistettu, on tärkeää huolehtia hygieniasta. Tartuntariskin minimoimiseksi uimista ja saunomista tulee alussa välttää. Sertifioitu ihotautilääkäri Brian Hibler neuvoo pesemään tatuoidun alueen alueen pari kertaa päivässä. Pesuun voi käyttää vettä (vältä kuumaa vettä) ja mietoa pesuainetta. Pesun jälkeen iho täytyy rasvata. Moni tatuoija suosittelee vaurioituneen ihon paranemista edistävää voidetta, kuten Bepanthenia. Voidetta tulee käyttää useita kertoja päivässä. Kun iho on hyvin kosteutettu, siihen muodostuva rupi on ohuempi. Rupea ei missään nimessä tule raapia tai repiä, vaikka se kutisisi.

– Vaikka se saattaa tuntua houkuttelevalta, repiminen voi aiheuttaa arpia ja vaikuttaa tatuoinnin lopulliseen ulkonäköön, varoittaa tohtori Yadav.

Kun rupi hilseilee pois itsestään, on ihon pinta melkein parantunut. Iho kannattaa kuitenkin yhä suojata auringolta, sillä tuore tatuointi palaa helposti. Mikäli oleilet auringossa, on tatuointi suojattavalla aurinkorasvalla, jossa on riittävän korkea suojakerroin. Aurinkosuojaa tulisi toki muutenkin käyttää päivittäin, mutta tatuoinnin suojaaminen on tärkeää myös siksi, että UV-säteet haalistavat tatuointia.

Kuinka kauan tatuoinnin paraneminen kestää?

Se, kuinka nopeasti tatuointi paranee, on yksilöllistä. Mikäli komplikaatioita ei tule, tatuointi paranee tavallisesti parissa, kolmessa viikossa. Ihon eri kerroksissa tapahtuva paranemisprosessi, joka ei näy päälle päin, voi kuitenkin kestää jopa kuukausia. Siksi tatuointikohta saattaa tuntua herkältä pitkään.

Myös tatuoinnin koko ja sijainti vaikuttavat paranemisaikaan. Kuten arvata saattaa, pienemmät tatuoinnit paranevat nopeammin kuin suuret. Paksummalle iholle, esimerkiksi selkään, tehty tatuointi paranee yleensä nopeammin.

– Paksumpi iho on kestävämpi ja siinä on enemmän verisuonia, mikä tarkoittaa nopeampaa paranemista, tohtori Love selittää.

Kuten sanottu, tatuointi tulee suojata auringolta koko paranemisprosessin ajan, jotta iho saa parantua rauhassa ja lopputulos on paras mahdollinen. Myös vanhemmat tatuoinnit olisi hyvä suojata auringolta värin haalistumisen ehkäisemiseksi.

Lähde: SELF