OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

4 ainesosaa joista herkistyneen ihon on syytä pysyä kaukana

Onko ihosi kuiva, punainen ja ärtynyt? Kenties ajattelet omaavasi herkän ihon, vaikka todellisuudessa kyse saattaa olla herkistyneestä ihosta.

Molemmille on yhteistä heikentyt suojakerros, jonka takia iho saattaa punoittaa, hilseillä, kutista ja olla ärtynyt. On kuitenkin tärkeää huomata, että siinä missä herkkä iho on geeneissä peritty, herkistyneen ihon syypäitä ovat ulkoiset tekijät, kuten ärsyttävät aineet kosmetiikassa.

– Herkkä iho on ennemmin ihotyyppi, joka saattaa kroonisesti reagoida useisiin eri tekijöihin, kun taas herkistyneellä iholla tarkoitetaan yleensä väliaikaista ihon suojakyvyn heikkenemistä, selittää sertifioitu ihotautilääkäri Rachel Nazarian Well and Good-sivustolla.

Kuka tahansa voi ihotyypistä riippumatta joskus kärsiä herkistyneestä ihosta. Kun ihoa suojaava lipidikerros on vaurioitunut, ei se kykene puolustautumaan ympäristötekijöitä vastaan yhtä tehokkaasti kuin normaalisti. Tällöin on tärkeää palauttaa ihon suojakyky oikeanlaisella hoidolla. Tohtori Nazarian kehottaa yksinkertaistamaan ihonhoitorutiinia ja testaamaan yksitellen, mitkä tuotteet ärsyttävät ihoa. Kun ne on karsittu arsenaalista, iho palautuu vähitellen. Sillä välin kannattaa suosia ihoa rauhoittavia ja vahvistavia tuotteita. Lisäksi tohtori Nazarian listaa neljä ainesosaa, joita kannattaa välttää ihon ollessa herkistynyt.

1. Hajusteet

Hajusteet ovat yksi tavallisimmista ihon ärsyttäjistä. Itse asiassa ne ovat kosmetiikkatuotteiden yleisin kosketusihottuman aiheuttaja, kertoo American Academy of Dermatology.

– Kun ihon suoja on järkkynyt ja iho on herkistynyt, ei se pysty puolustautumaan kaikkia sellaisia tekijöitä vastaan, joita se normaalisti sietäisi. Vaikka hajuvedet, saippuat tai ystäväsi partavesi eivät normaalisti ärsyttäisi ihoasi, saattavat ne pahentaa herkistyneen ihon oireilua, tohtori Nazarian huomauttaa.

Hajusteettomat tuotteet ovatkin turvallisempi valinta herkälle ja herkistyneelle iholle.

2. Retinoli

Retinolia hehkutetaan paljon, eikä ihme, sillä se nopeuttaa solujen uusiutumista ja stimuloi kollageenin tuotantoa. Retinoli saattaa kuitenkin olla liikaa herkistyneelle iholle. Jos iho on syystä tai toisesta herkistynyt, voi retinolilla saada lisää vahinkoa aikaan. Siksi retinoli kannattaa jättää hoitorutiinista pois, kunnes iho on toipunut.

3. Kuorivat hapot

Kuorivia happoja kannattaa välttää silloin, kun iho on herkistynyt. Tohtori Nazarianin mukaan glykolihappo, salisyylihappo, mantelihappo ja maitohappo ovat loistavia tehoaineita, jotka auttavat tekemään ihosta hehkuvan, mutta kun ihon suojakerros on vahingoittunut, ne saattavat olla liian rajuja ja haitata ihon paranemista. Tohtori Nazarian suosittelee pitämään taukoa myös C-vitamiinista, joka voi niin ikään ärsyttää ihoa.

4. Kemiallinen aurinkosuoja

Ihon suojaaminen auringolta on tärkeää, mutta kemialliset aurinkosuojat saattavat herkistää ihoa. Herkistyneelle iholle suositellaankin mieluummin mineraalipohjaista SPF-tuotetta, jossa suojaavana ainesosana mainitaan sinkkioksidi ja/tai titaanidioksidi, koska ne eivät yleensä aiheuta ärsytystä herkemmällekään iholle. Mikä tahansa aurinkovoide on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin SPF:n skippaaminen hellepäivänä.

Lähde: Well and Good