OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Tämä kirja jokaisen pitäisi Time-lehden mukaan lukea: Kirja-arvostelussa Kikuko Tsumuran Unelma helposta työstä

Kikuko Tsumura: Unelma helposta työstä. Into Kustannus, 2022

Unelma helposta työstä on löytyy Time-lehden 100 kirjan listalta, jotka jokaisen pitäisi lukea vuoden aikana. Kyseessä on palkitun japanilaiskirjailija Kikuko Tsumuran kansainvälinen läpimurto.

Kun työssään uupunut nainen irtisanoutuu, alkaa hän etsiä uutta, mahdollisimman helppoa työtä, joka ei vaatisi sen kummemmin fyysistä, eikä varsinkaan henkistä ponnistelua. Romaanin päähenkilö päätyy aina vain erikoisempiin töihin, mutta löytää lopulta itsensä taas uudelleen työnhausta, sillä mikään pesteistä ei tunnu vastaavan hänen toiveitaan. Tarinan verkkaisesti edetessä niin päähenkilölle kuin lukijallekin alkaa valjeta, että todellisuudessa nainen taitaa unelmoida jostain aivan muusta kuin työn helppoudesta.

“En tiennyt itsekään miksi, mutta tuntui kuin sielussani olisi ammottanut reikä siinä puhuessani. Mikä tahansa pesti kelpasi, kunhan saisin vain täytettyä tuon aukon työkiireillä.”

Burnout-kulttuurista käydään tällä hetkellä paljon keskustelua ja valitettavan moni tunnistanee Tsumuran päähenkilön kamppailun arjessaan; Kuinka paljon voimavaroja työllle pitäisi antaa? Mikä on työssä tärkeintä ja mikä tekee siitä mielekästä? Etsimmeko elämällemme täyttymystä oikeista paikoista? Tsumura käsittelee universaalisti samaistuttavia kysymyksiä japanilaisittain hillityllä tyylillään, joka vaatii lukijalta hieman malttia. Lukuisia kirjallisuuspalkintoja (muun muassa Ryūnosuke Akutagawa- ja Noma-palkinnot) voittaneen kirjailijan käsissä loputon ponnistelu työelämän haasteiden edessä näyttäytyy yhtä aikaa lannistavan ankeana ja pidättäytyvän koomisena.

Osta kirja Adlibrikselta.

Unelma helposta työstä

Sidottu, suomi, 2022

Kansainvälinen läpimurto on kirpeän hauska kertomus merkityksen etsinnästä työelämässä!

Nainen etsii työtä, johon olisi lyhyt työmatka ja jossa ei tarvitsisi ajatella. Hänen ensimmäinen pestinsä on valvontakamerakuvan tarkkaileminen, ja se osoittautuu varsin vaivalloiseksi tehtäväksi. Naisen vaihtaessa työstä toiseen saamme seurata mitä erikoisimpia työtehtäviä, kuten elämänohjeiden laatimista riisikeksipakkauksiin. Uuden työuran edetessä käy yhä selvemmäksi, että kenties nainen etsiikin helpon työn sijaan jotain paljon tärkeämpää.

Kikuko Tsumura syntyi 1978 Osakassa, Japanissa. Ensimmäisessä työpaikassaan valmistumisen jälkeen hän kärsi työpaikkakiusaamisesta, minkä vuoksi hän irtisanoutui, kouluttautui uudelleen ja etsi uuden työn.

Osta kirja täältä*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!