OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Amos Rex

Hans Op de Beeck: Hiljainen paraati aukeaa tänään Amos Rexissä

Amos Rexissä nähdään taiteilija Hans Op de Beeckin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa, kun Hiljainen paraati valtaa Amos Rexin 21.9.2022. Näyttely täyttää tilan salaperäistä yöllistä maisemaa muistuttavalla installaatiolla, josta katsoja voi löytää mystisiä hahmoja ja unenomaisia hetkiä. Lähes kokonaan harmaan eri sävyistä muodostuva maisema on kuin kivettynyt tai tuhkan peittämä. Se kutsuu hidastamaan ja kääntymään sisäänpäin antaen katsojan sulautua osaksi ajatonta ja hämmennystä herättävää rinnakkaistodellisuutta.  

– Minulla on tarve luoda kuvitteellisia ympäristöjä, hahmoja ja tilanteita, joista huokuu eräänlaista vieraantuneisuutta ja pinnanalaista vinksahtaneisuutta. Samalla ne kuitenkin tarjoavat katsojalle lohtua ja reflektiivistä rauhaa välittämällä ajatuksen siitä, että jokainen meistä kohtaa elämässään vaikeuksia, emmekä ole yksin tämän absurdin ihmisyytemme kanssa. Immersiiviset installaationi, elokuvani ja näytelmäni sisältävät lukuisia viittauksia elämän tragikoomiseen puoleen, sanoo Hans Op de Beeck.  

Op de Beeck kannustaa katsojaa päästämään irti ja antautumaan tuntemattomalle näyttelyn ohjaamana.

– Haluan aina luoda teoksiini tietynlaisen rauhallisuuden vaikutelman, joka auttaa katsojaa pääsemään sisään kuvattuun maailmaan. Tästä lähtökohdasta on mahdollista välittää mitä tahansa sisältöjä, olivat ne sitten helposti lähestyttäviä ja kauniita tai karkeita, synkkiä ja vaikeasti avautuvia, sanoo Op de Beeck.

Hiljaiset kaiut, kuiskaukset ja lasten äänet

Op de Beeckin veistokset liittyvät klassisen kuvanveiston perinteeseen, mutta ne ovat pikemminkin tulkintoja kuin kuvia todellisuudesta. Maailman esittäminen vain yhdessä värissä heijastaa taiteilijan pyrkimystä pureutua henkilöhahmon, ympäristön tai tunnelman syvempään olemukseen sen sijaan, että vain jäljittelisi maailmaa sellaisena kuin sen tunnemme. 

Tähän unenomaisen harmaaseen maailmaan luotu äänimaisema muodostaa kollaasin, jossa hiljaiset kaiut ja kuiskaukset, lasten ja ympäristön äänet kaukaisuudessa sekä meditatiiviset musiikkikatkelmat kietoutuvat toisiinsa.

Belgialainen taiteilija Hans Op de Beeck (s. 1969)  asuu ja työskentelee Brysselissä. Hänen teoksiaan on ollut laajalti esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä ympäri maailmaa. Hiljainen paraati on Op de Beeckin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Hänen taiteensa kuvaa elämän tragikoomisia ylä- ja alamäkiä, sen ohimenevyyttä ja kauneutta. Op de Beeckin mittavaan tuotantoon kuuluu suurikokoisia immersiivisiä installaatioita sekä veistoksia, videoteoksia, animaatioelokuvia, maalauksia, piirustuksia, valokuvia, näytelmätekstejä, ooppera- ja teatteriteoksia. Hänen taiteellisen toimintansa keskeisiä teemoja ovat ihmisenä olemisen moniselitteisyys, ristiriitainen tapamme suhtautua aikaan, tilaan ja toisiimme, sekä kuolevaisuudesta muistuttava käsite memento mori.

Hans Op de Beeck: Hiljainen Paraati on nähtävillä 21.9.2022–26.2.2023.  

Lähde: Amos Rex