OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Agria

Älä anna lemmikille ihmisille tarkoitettuja särkylääkkeitä

Jos lemmikillä on kipuja, sille ei saa antaa ihmisille tarkoitettuja särkylääkkeitä, sillä ne voivat kivun lievittämisen sijaan aiheuttaa vaarallisen myrkytystilan. Yleiset ihmisten kipuja lievittävät lääkeaineet kuten ibuprofeeni, asetyylisalisyylihappo ja parasetamoli voivat pieninäkin annoksina aiheuttaa lemmikille myrkytyksen oireita.

Miksi särkylääkkeet voivat olla vaarallisia lemmikille?

Koiran ja kissan elimistössä lääkeaineet hajoavat eri tavoin kuin ihmisen elimistössä. Lääkeaine voi hajota huomattavasti hitaammin kuin ihmisen elimistössä, tai se ei hajoa lainkaan. Lääkeaine voi myös muuttua lemmikin maksassa hengenvaaralliseksi yhdisteeksi.

Kissat ovat erityisen herkkiä särkylääkkeille, jotka sisältävät vaikeasti pilkkoutuvia aineita. Kolme yleisintä kissalle ja koiralle vaarallista lääkeainetta ovat parasetamoli, asetyylisalisyylihappo ja ibuprofeeni, mutta suurissa määrissä syötynä mikä tahansa lääkeaine voi olla vaarallinen. Siksi koira- ja kissataloudessa kaikki lääkeaineet – myös eläimille tarkoitetut lääkkeet – on hyvä säilyttää lemmikkien ulottumattomissa.

Tavallisia myrkytyksen oireita ovat oksentelu ja ripuli, tärinä, hengitysvaikeudet ja kuolaaminen. Oireet ja niiden voimakkuus riippuu lääkeaineesta sekä syötyjen lääkkeiden määrästä.

Agria listasi lemmikeille sopimattomat yleiset lääkeaineet

Ibuprofeeni

Ibuprofeeni on vaikuttava aine muun muassa Buranassa ja Ibumaxissa.

Myrkyllinen annos koiralle:
Esimerkiksi 8 kg painoiselle koiralle kaksi 400 mg vahvuista Buranaa voi aiheuttaa ruoansulatuskanavan oireita. Mikäli koira syö ibuprofeenia yli 175 mg painokiloa kohden ovat myös munuaisvauriot mahdollisia. Annoksen ollessa yli 400 mg painokiloa kohden seuraavat keskushermosto-oireet ja kooma.

Ibuprofeenin yliannostus aiheuttaa koiralle tavallisimmin ruuansulatuskanavan oireita kuten oksentelua, ripulia, ulosteen verisyyttä, vatsakipua ja mahdollisesti mahalaukun ja pohjukaissuolen haavaumia.

Myrkyllinen annos kissalle:
Yli 50 mg painokiloa kohden voi aiheuttaa kissalle mahahaavan, suurempi määrä voi aiheuttaa munuaisvaurioita.

Jos kissa saa ibuprofeenimyrkytyksen, kissa on usein sekava, uloste on veristä ja kissa voi pahimmassa tapauksessa joutua shokkiin tai menehtyä.

Parasetamoli

Parasetamoli on vaikuttava aine muun muassa Panadolissa.

Myrkyllinen annos koiralle:
75-100 mg painokiloa kohden. Esimerkiksi 10 kg pianoiselle koiralle 1,5-2 tablettia 500 mg vahvuista Panadolia.

Parasetamoli voi suurena kerta-annoksena aiheuttaa koiralle myrkytysoireita ja maksavaurion. Tyypillisiä myrkytyksen oireita ovat oksentelu, vatsakipu, apaattisuus ja maksavaurion yhteydessä ihon, limakalvojen ja silmänvalkuaisten kellertävä väri.

Myrkyllinen annos kissalle:
50 mg painokiloa kohden, eli pienikin pala tabletista voi aiheuttaa myrkytyksen oireita.

Parasetamoli vaikuttaa veren hapenottokykyyn, ja se tekee kissan usein väsyneeksi. Myrkytys voi johtaa anemiaan ja jopa kissan menehtymiseen, jos kissa ei saa oikeanlaista hoitoa ajoissa. Parasetamoli voi myös aiheuttaa maksavaurioita, jotka eivät aiheuta näkyviä oireita, ja siksi vauriot diagnosoidaan toisinaan vasta myöhemmin.

Asetyylisalisyylihappo

Asetyylisalisyylihappo on vaikuttava aine muun muassa Asperinissa ja Disperinissä.

Myrkyllinen annos koiralle:
vaihtelee, mutta 450-500 mg painokilo kohden voi aiheuttaa vakavia haittoja.

Asetyylisalisyylihappo voi aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia – varsinkin, jos koira saa suuren annoksen lääkeainetta. Tavallisia oireita ja haittoja ovat muun muassa mahalaukun limakalvovauriot, oksentelua, ripulia ja syömättömyyttä.

Myrkyllinen annos kissalle:
Myrkytysoireita voi tulla, kun kissa saa lääkeaineitta 25 mg painokiloa kohden. Kissat ovat erityisen herkkiä asetyylisalisyylihapolle, koska salisyylihapon poistuminen kissan elimistöstä kestää kauan.

Myrkytyksen oireita ovat oksentelu, krampit ja koomaan joutuminen. Pahimmillaan hoitamaton myrkytys voi johtaa kissan menehtymiseen.

Lähde: Agria