OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Harhaileeko mieli? Kolme helppoa niksiä keskittymiskyvyn parantamiseen

Arki on täynnä häiriötekijöitä, jotka tekevät keskittymisestä vaikeaa. Jatkuvat keskeytykset tahdittavat työpäivää ja sohvalla lojuessammekin selaamme todennäköisesti puhelinta Netflixin pauhatessa taustalla. Hyvä uutinen on, että keskittymiskykyä voi parantaa. Elämäntapatekijät levon määrästä ruokavalioon vaikuttavat tarkkaavaisuuteen, mutta neurotieteen asiantuntija ja BrainTap-sovelluksen kehittäjä Patrick Porterin mukaan on olemassa myös yksinkertaisia niksejä, joiden avulla keskittymiskykyä voi parantaa välittömästi.

– Mitä tulee keskittymiskyvyn parantamiseen, opetan mielelläni kolmea tekniikkaa, hän kertoo Poosh-sivustolla.

Niksi 1

– Kun olet luennolla [tai kokouksessa] ja huomaat, että mieli alkaa harhailla ja tarkkaavaisuutesi hiipuu, katsele ympärillesi ja etsi huoneesta jotain punaista. Palauta tämän jälkeen huomiosi luentoon. Jos ajatuksesi lähtevät taas harhailemaan, etsi huoneesta jotakin oranssia ja palauta jälleen tietoisuutesi tilanteeseen. Toista konstia vaihtaen väriä joka kerta, tohtori Porter vinkkaa.

Tämä auttaa terävöittämään väsähtäneitä aivoja, sillä jokaisen värin etsiminen vaatii keskittymistä ja palauttaa huomion nykyhetkeen.

Niksi 2

– Voit parantaa keskittymiskykyäsi myös lukemisen aikana. Moni huomaa kirjan avattuaan, että heidän keskittymisensä alkaa harhailla tai he saattavat jopa nukahtaa, tohtori Porter sanoo.

Jos tämä on tuttu ongelma, tohtori Porter neuvoo tekemään keskittymisestä pelin.

– Sulje kirja ja merkitse muistiin, mille sivulle jäit. Katsele ympärillesi huoneessa. Hengitä muutaman kerran syvään. Juo kulaus vettä. Palaa sitten lukemisen pariin. Kun teet näin aina, kun huomiosi herpaantuu kirjasta, tulet tietoiseksi alitajuisesta kaavastasi ja voit rikkoa sen. Hiljalleen pidennät aikaa, jonka voit lukea ilman, että huomiosi harhailee. Pian huomaat, että pystyt lukemaan puoli tuntia, kun aiemmin pystyit lukemaan vain viisi tai kymmenen minuuttia putkeen, tohtori Porter lupaa.

Niksi 3

– Jos haluat pysyä läsnä kuunnellessasi jotakuta, keskity häneen. Kun olet jonkun seurassa, yritä tulla tietoiseksi hänen hengityksestään. Tahdita hengitystä niin, että kun hän puhuu, sinä hengität sisään ja puhu itse uloshengityksellä, tohtori Porter ohjeistaa.

Hengityksen tahti auttaa sinua ylläpitämään tarkkaavaisuutta, eikä mielesi pääse harhailemaan toisen puhuessa.

Lähde: Poosh