OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Flunssan kestoa voi lyhentää

Flunssa on yleisin lyhyen sairausloman syy Suomessa. Aikuiset sairastavat keskimäärin 1-5 flunssaa vuodessa. Hoito perustuu lepoon ja oireiden lievittämiseen lääkkeillä. Kotimaiset ja kansainväliset tutkimukset kuitenkin osoittavat, että flunssan kestoa voidaan myös lyhentää.

Suomessa sairastetaan vuosittain 10–20 miljoonaa hengitystieinfektiota. On arvioitu, että sairauspoissaoloista kertyy miljardiluokan kustannukset työnantajille ja yhteiskunnalle. Jos flunssan kesto lyhenee muutamalla päivällä ja sairauspäivät vähenisivät, koituisi siitä merkittävät kansantaloudelliset säästöt.

Koronapandemian aiheuttamien rajoitusten aikana vähäiset ihmiskontaktit, hengityssuojainten käyttö sekä hyvä käsihygienia vähensivät merkittävästi tavallistenkin virusperäisten hengitystieinfektioiden esiintymistä. Nyt, koronarajoitusten poistuttua, virukset ovat alkaneet liikkumaan keskuudessamme tavanomaiseen tapaan, ja sairastuvuus tavallisiin flunssiin on lisääntynyt. On olemassa viitteitä siitä, että pitkien koronarajoitteiden aikana elimistömme immuunijärjestelmä ei tunnista enää yleisimpiä flunssaviruksia ja siksi tästä flunssasesongista saattaa tulla normaalia hankalampi. Sama koskee myös influenssaviruksia, joita on esiintynyt viimeisen kahden vuoden aikana hyvin niukasti, toteaa erikoislääkäri Heikki Karinen.

Sinkkiä avuksi

Tutkimusten mukaan paikallisesti nieluun annosteltu sinkkiasetaatti lyhentää merkittävästi flunssan kestoa. Helsingin ja Sydneyn yliopistojen yhteistyönä tekemässä raportissa arvioitiin paikallisesti vaikuttavan sinkkiasetaatin vaikutusta myös flunssan oireisiin. Sinä sinkkiasetaatin todettiin lyhentävän flunssaan liittyvän nuhan kestoa 34 %, nenän tukkoisuutta 37 %, kurkun karheutta 33 %, käheyttä 43 % ja yskää 46 %.

– Julkaistujen tieteellisten tutkimusten perusteella voidaan sanoa, että suurella annoksella paikallisesti vaikuttavaa sinkkiasetaattia on voitu osoittaa flunssan oireiden keston merkittävää lyhenemistä, Karinen sanoo.

Sinkkiasetaatti on antiviraalinen aine, joka estää virusten lisääntymisen. Lisäksi se käynnistää paikallisesti elimistön puolustusreaktion. Virusten määrä nielussa on suurin flunssan oireiden ilmetessä. Tästä syystä paras teho saavutetaan, kun sinkkiasetaattisprayn käyttö aloitetaan 24 tunnin sisällä oireiden ilmaantumisesta ja sitä jatketaan koko sairauden ajan.

Lähde: Medifon