OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Muista nämä seikat C-vitamiinin käytöstä ihonhoidossa

C-vitamiini on loistava tehoaine syksyn ihonhoitorutiiniin, sillä se kirkastaa sameaa ihoa ja auttaa häivyttämään kesäauringon aiheuttamia pigmenttihäiriöitä. Se myös tarjoaa iholle luonnollista suojaa UV-säteilyä ja muita ympäristötekijöitä vastaan.

C-vitamiinin käyttöön kuitenkin liittyy joitakin kiemuroita, joista on hyvä olla tietoinen. Kun C-vitamiinia käytetään oikein, saadaan sen ihoa kirkastavat ja tasoittavat ominaisuudet käyttöön tehokkaimmalla mahdollisella tavalla. Vogue kertoo, mitä kaikkea C-vitamiinin käytössä tulee ottaa huomioon.

Valitse oikea pitoisuus

Jokainen iho on erilainen ja on tärkeää tunnistaa, mikä omalla iholla parhaiten toimii. C-vitamiini on yleisesti hyvin siedetty aine, mutta sopivan pitoisuuden löytäminen on avain siihen, ettei iholla ilmene ärsytystä.

– Aloita pienellä, 10 prosentin pitoisuudella ja lisää kertoimia ihon sietokyvyn mukaan 15:een, tai 20:een prosenttiin, neuvoo ihotautilääkäri Patricia Wexler lehdessä.

Kiinnitä huomiota pH-arvoon

Harva tietää, että tuotteen pH-arvo vaikuttaa siihen, kuinka hyvin C-vitamiini imeytyy. Tohtori Wexlerin mukaan normaalille iholle alhainen pH, noin 3,5, on optimaalinen imeytymisen kannalta. Herkkäihoisen puolestaan kannattaa valita tuote, jonka pH on lähempänä ihon luonnollista pH-arvoa, noin 5-6.

– Se aiheuttaa vähemmän ärsytystä, hän selittää.

Kokeile seerumia

C-vitamiinia löytyy monenlaisista tuotteista, mutta seerumit sisältävät yleensä suurimman pitoisuuden aktiivisia ainesosia. Ohuen koostumuksensa ansiosta ne myös imeytyvät ihoon hyvin.

C-vitamiini toimii hyvin yhdessä E-vitamiinin, ferulihapon, B-vitamiinin ja hyaluronihapon kanssa ja Wexler kehottaakin etsimään seerumia, joka sisältää useita toisiaan tukevia ainesosia. Jos iho reagoi kovin herkästi aktiivisiin ainesosiin, voi seerumia Wexlerin mukaan sekoittaa pari tippaa kosteusvoiteen joukkoon.

Aloita rauhallisesti

Aina, kun ihonhoitoon otetaan mukaan uusia tuotteita tai tehoaineita, on käyttö hyvä aloittaa varovaisesti.

– Kaikkien aktiivisten aineiden kanssa on hyvä edetä hitaasti, komppaa kosmetologi Kate Somerville lehdessä.

C-vitamiinin käyttö kannattaa hänen mukaansa aloittaa esimerkiksi kolmella kerralla viikossa ja ihon tottuessa sitä voi siirtyä käyttää päivittäin. Ihotautilääkäri Joshua Zeichner muistuttaa myös, etteivät uusien tuotteiden vaikutukset näy heti, vaan käyttö vaatii pitkäjänteisyyttä.

– Tuottetta on käytettävä säännöllisesti useiden viikkojen ajan, ennen kuin ihon sävy alkaa silminnähden parantua, hän toteaa.

Säilytä oikein

C-vitamiiniseerumi voi olla koostumukseltaan vesipohjainen tai vedetön. Ensin mainittu on tunnetusti epävakaampi ja herkempi valolle. Tällöin on erityisen tärkeää, että tuote on pakattu tummaan, valolta suojaavaan pulloon. Jotta C-vitamiinia sisältävä tuote pysyy vakaana, kannattaa sitä koostumuksesta riippumatta säilyttää viileässä paikassa, suojassa valolta.

– Jos väri muuttuu tummaksi tai sameaksi, se on jo päässyt hapettumaan, Wexler varoittaa.

Käytä sitä aurinkosuojan kanssa

Toisin kuin esimerkiksi retinoli, C-vitamiini ei herkistä ihoa auringolle. Koska monet C-vitamiinin muodot ovat herkkiä valolle, on C-vitamiinituotteita kuitenkin parasta käyttää yhdessä laajan UVA/UVB-suojan kanssa.

Hyvä uutinen on, että C-vitamiini auttaa myös itsessään suojaamaan ihoa UV-säteiltä.

– Se on kuin turvaverkko, joka auttaa neutraloimaan vapaita radikaaleja, jotka pääsevät iholle tekemistämme suojatoimenpiteistä huolimatta, Zeichner sanoo.

Lähde: Vogue