OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Cathaoir Sona

Zeniä ei voi saavuttaa ilman meditaatiota, vaikka kuinka kiroilisi – kirja-arvostelussa Ihan v*tun zen

Monica Sweeney: Ihan v*tun zen. Into Kustannus, 2022

Joogaa, meditaatiota ja positiivisia ajatuksia. Niiden avulla jokainen voi saavuttaa totaalisen mielenrauhan, mikäli lukuisia mindfulness-teoksia käy uskominen. Mutta entä jos kaikkia ei ole luotu istumaan tyynesti lootusasennossa, vieno hymy huulillaan? Ihan v*tun zen lupaa toimia oppaana silloin, kun “hiljaiset meditaatiot ja rauhalliset mantrat eivät riitä”. Kuulostaa originellilta idealta. Juuri tällainen kirja markkinoilta on puuttunut. Mutta kykeneekö kirjailija Monica Sweeney lunastamaan lupauksensa?

Teoksen idea on loistava ja varmasti moni ehtii kirjakaupan hyllyn äärellä innostua: eikö olisikin ihanaa, jos kaikki me pahanilmanlinnutkin saisimme vihdoin nauttia mielentyyneydestä ilman, että joutuisimme antamaan periksi mantroille ja parantaville kristalleille? Ihan v*tun zenin avatessa epäilys kuitenkin hiipii mieleen jo ensimmäisillä sivuilla. Ehkäpä nämä muiden mindfulness-kirjojen kuvastosta tutut sateenkaaret, unisiepparit ja yksisarviset ovat ironisia? En tiedä, kovin samanlaisilta ne näyttävät myös tähän kirjaan painettuina. Mutta onneksi tekstissä sentään kuuluu asenne, ainakaan kirjan sisältö ei siis ole mitään universumilöpinää. Vai onko sittenkin..? Kirjan tarjoamat työkalut henkisen hyvinvoinnin tueksi kyllä nekin vaikuttavat aika samanlaisilta kuin aina; on huolipäiväkirjaa ja hyvän mielen inspiroivia lausahduksia, vaikka niitä onkin höystetty kirosanoilla. Metodit taitavat lopulta kuitenkin olla aivan samat, ilmaisumuoto vain eri. Sweeney on tunnettu kepeistä, humoristisista teoksista. Sellainen on myös Ihan v*tun zen. Kirjan asenne on pelkkää pintaa, vaikkakin värikästä ja viihdyttävää sellaista. Kirosanat ovat silmänlumetta, jonka avulla äkäistä lukijaa houkutellaan vanhan tutun mindfulnessin äärelle. Positiivisuuden viesti on helpompi niellä, kun se tarjoillaan räävittömään kieleen verhottuna. Ihan v*tun zen tarjoaa lukijalle kepeää viihdykettä, mutta ikävä kyllä vaikuttaa edelleen siltä, että mielenrauhan voi tosiaan löytää vain meditoimalla ja puhdistamalla energiat salvia-suitsukkeiden avulla. Onneksi samalla saa ainakin kirota.

Osta kirja Adlibrikselta.

Ihan v*tun zen

nidottu, suomi, 2022

Kiroillen valaistumiseen!

Kun hiljaiset meditaatiot ja rauhalliset mantrat eivät riitä, ota avuksesi vähän erilainen mindfulness-opas! Ihan v*tun zen on suosittujen täyttö- ja värityskirjojen ilkikurinen ja suorasanainen pikkuserkku.

Kirja sisältää vinkkejä ja pohdintoja päivän piristämiseen sekä henkisen rauhan löytämiseen – ryyditettynä söpöllä kuvituksella ja aivan helvetinmoisella määrällä kirosanoja. Joskus nimittäin pelkkä hymistely ei riitä, vaan harmonian löytämiseen tarvitaan enemmän asennetta. Kirjan harjoitusten avulla pääset antamaan ympärilläsi olevalle hyvälle hitonmoisen halauksen ja potkimaan pellolle ylimääräisen negatiivisuuden.

Kaiva siis esiin nätein kynäsi ja parhaat tietämäsi alatyyliset ilmaukset ja anna palaa! Bostonissa asuva Monica Sweeney työskentelee kustannus-alalla ja on julkaissut useita humoristisia lasten ja aikuisten kirjoja.

Osta kirja täältä*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!