OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Seta Ry

Vinokino-elokuvafestivaali tuo sateenkaarevia elokuvia Helsinkiin tällä viikolla

Vinokino-elokuvafestivaali alkaa tänään torstaina Helsingissä. Turun seudun Seta ry:n järjestämä Vinokino on Suomen ainoa vain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali. Se järjestetään 3.-6.11. Helsingissä. Festivaalin ohjelmistoon kuuluu tänä vuonna yksitoista pitkää elokuvaa ja yksi lyhytelokuvakooste. Esityksistä voi nauttia Helsingissä torstaista sunnuntaihin Korjaamo Kinossa ja Cinema Orionissa.

Helsingin esitykset aloittaa Christoffer Sandlerin ohjaama pohjoismainen nuortenelokuva So Damn Easy Going, joka on draamakomedia ihastumisesta, teini-iästä ja neuroepätyypillisenä elämisestä. Torstaina esitetään myös ensimmäisen RuPaul’s Drag Race -kilpailun voittaneen drag queen BeBe Zahara Benetin urasta kertova dokumenttielokuva Being BeBe. Drag-kulttuuria käsitellään lisäksi mustassa komediassa Chrissy Judy, joka kertoo kertoo dragia tekevistä ystävyksistä, joiden tiet eroavat, kun toinen heistä löytää itselleen uuden poikaystävän.

Vinokinon ohjelmistoon kuuluvat myös C.B. Yi:n ohjaama taiwanilais-itävaltalainen Moneyboys-elokuva sekä vuonna 2021 Cannesin Queer Palm -palkinnolla palkittu draamaelokuva The Divide. Brasilialainen draama Private Desert kertoo puolestaan poliisin työstä sivuun asetetusta Danielista, joka lähtee kolmen tuhannen kilometrin päähän etsimään netti-ihastustaan Saraa. Etsintöjen edetessä etäsuhteesta muovautuu vaikuttava queer-tarina, vaikka päähenkilöiden seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli-identiteetti ei asetukaan selkeästi mihinkään kategoriaan.

Festivaalin elokuvat tuovat lisäksi esiin sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden teemoja monipuolisesti. Kanadalainen dokumenttielokuva Framing Agnes pyrkii muuttamaan transhistorian esittämisen ja kuvaamisen tapoja tuomalla valkokankaalle transtaustaisia näyttelijöitä, jotka uudelleenesittävät 1950-luvun tosielämän kertomuksia transihmisyydestä. Kotimainen, Minna Havukaisen ohjaama dokumenttielokuva Puutarha katsoo puolestaan kinky- ja BDSM-kulttuureita uusin silmin. Dokumentin yhteydessä järjestetään myös Korjaamo Kinossa keskustelutilaisuus, johon dokumentin ohjaaja osallistuu.

Lähde: Seta Ry