OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Yhden vanhemman perheiden liitto ry

Vuoden isä Kai Rinkinen: Hämmästyttävintä isän roolissa on se, kuinka lapset kasvattavat isäänsä

Kai Rinkinen, Jere Jokinen ja Janne Pihanperä on palkittu Vuoden isä -palkinnolla. Palkinnon jakoi sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen.

Kahden tyttären isä Rankinen on vetänyt Yhden Vanhemman Perheiden Liiton Isä-lapsiryhmää Rovaniemellä.

– Isyydessä parasta on se, että voi ihmetellä lapsen ja nuoren kasvun vaiheita. Elämä ja isyys on erilaista eri vaiheissa. Suhde lapsiin muuttuu, kun he kasvavat ja itse tässä koettaa pysyä kärryillä parhaansa mukaan. Eniten minua on hämmästyttänyt isän roolissa se, että saan muuttua itsekin. Lapsi kasvattaa myös vanhempaansa. Ymmärrykseni isyyden olemuksesta on laventunut vuosien myötä, sanoo 16- ja 13 -vuotiaiden tyttöjen isä.

Rankista ehdotti palkittavaksi alueasiantuntija Markku Iso-Heiko. Hänen mukaansa Kai edustaa turvallista ja vastuullista isyyttä sekä edistää esimerkillään hyvää arkea ja kunnioittaa lapsen oikeuksia. Hän on edistänyt sukupuolten tasa-arvoa perhe-elämässä ja on löytänyt keinoja olla lasten tukena erityistilanteessa. Hän on elämäntyöllään nostanut esiin isyyteen liittyviä kysymyksiä ja on sovittanut yhteen työntekoa, vanhemmuutta ja perhe-elämää.

– Mielestäni kasvatuksessa tarvitaan rakkauden ja rajojen asettamisen lisäksi myös aimo annos anarkiaa ja hulluttelua, ettei meininki mene liian viralliseksi. Haluankin sanoa Suomen isille, että Isyys on ihmeellinen matka; tee polusta reilusti oman näköisesi ja kulje se, palkinnon vastaanottanut Rankinen lausahtaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö palkitsee vuosittain Vuoden isän Väestöliiton ja sen jäsenjärjestöjen esityksestä.

Lähde: Yhden vanhemman perheiden liitto ry, STM