OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Mielenterveys puheenaiheena miesten viikolla: yksin pärjäämisen kulttuuri ja perinteinen miehen malli vaikeuttavat avun hakemista

Isänpäivää edeltävällä viikolla on vietetty miesten viikkoa. Viime vuodet ovat olleet mielen hyvinvoinnin kannalta monelle haastavaa aikaa ja miesten omalla viikolla MIELI ry on pyrkinyt herättelemään keskustelua erityisesti miesten mielenterveydestä.

Vaikka sukupuolten välillä ei ole juurikaan eroja mielenterveyshaasteissa, MIELI ry:n kriisipalveluissa miehet ovat aliedustettuina; heitä on vain noin kolmannes asiakkaista. Yhdistyksen vuonna 2021 toteuttaman kyselyn mukaan miehet empivät avun hakemista muun muassa siksi, että he eivät usko omien huoliensa olevan riittävän vakavia. Myös yhteiskunnalliset asenteet ja perinteinen miehen malli vaikuttavat taustalla.

– Yksin pärjäämisen kulttuuri, mielenterveyteen edelleen liittyvä stigma ja se, että ongelmista koetaan häpeää, tai niitä ei välttämättä tunnisteta. Myöskään tietoa tukea ja apua tarjoavista palveluista ei välttämättä ole, Saimaan kriisikeskuksen johtaja ja miestyön asiantuntija Juho Heikka jatkaa listaa.

MIELI ry:n mukaan miesten kynnystä hakea apua onkin tärkeää saada madallettua, sillä kaikilla on oikeus hyvään mielenterveyteen. Heikka painottaa, ettei avun hakemista pidä arkailla, vaan yhteyttä saa ottaa heti, kun siltä vähänkään tuntuu.

– Kannattaa hakea apua jo silloin, kun herää tunne, että tarvitsenkohan minä apua. Liikkeellä ei voi olla liian ajoissa, kun kyseessä on oma ja sitä kautta ehkä muidenkin hyvinvointi.

Eniten apua haetaan kriisipuhelimesta

MIELI ry tarjoaa erilaisia mielenterveyspalveluja kriisivastaanotosta vertaistukiryhmiin. Miehet hakevat eniten apua Kriisipuhelimesta, jossa on käyty tammi-lokakuussa reilut 19 600 keskustelua miesten kanssa. Kriisipuhelimeen tulleiden soittojen määrä on ollut pandemian aikana ja sen jälkeen jatkuvassa kasvussa. Erityisesti nuorten soittajien määrä on kasvanut, mutta eniten puheluita tulee 30−40- sekä 51−63-vuotiailta miehiltä. Tavallisimpia syitä soittamiselle ovat paha olo, ahdistuneisuus ja ihmissuhdeongelmat. Yli 64-vuotiaiden soitoissa korostuu yksinäisyys.

– Kriisipuhelimen etuna on, että siihen voi soittaa milloin vain ja saman tien, kun siltä tuntuu. Palaute kriisipuhelimeen soittaneilta on positiivista, eli keskusteluapu koetaan tärkeäksi, Heikka toteaa.

Miesten mielenterveydestä on tärkeää puhua, jotta ongelmiin voidaan puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Suomessa esimerkiksi miesten itsemurhakuolleisuus on huomattavasti suurempaa kuin naisten, mikä osaltaan osoittaa, ettei apua ole tavoitettu ajoissa. Oman haasteensa kuvioon tuo, että mielenterveyden oireilussa saattaa ilmetä hyvinkin suuria eroja yksilöiden välillä.

– Tiedetään, että esimerkiksi masennus oireilee miehillä ja naisilla tyypillisesti eri tavalla. Masennuksen diagnostiikka ei tunnista ja tunnusta miesten oireita yhtä hyvin, mistä johtuen miesten masennusta ei diagnosoida yhtä hyvin. Ylipäätään tarvitsemme yhteiskunnassa enemmän keskustelua mielenterveydestä ja ongelmien tunnistamisesta, Heikka muistuttaa.

Mielen huoltaminen on arkisia tekoja

Mielenterveystaidoista on hyötyä jokaiselle. Vaikka avun hakeminen voi joskus tuntua vaikealta, moni mies pitää tietämättään huolta henkisestä hyvinvoinnistaan. Heikan mukaan oman mielen terveyttä voikin tukea arkisilla teoilla, kuten liikkumalla, ottamalla omaa aikaa, kuuntelemalla musiikkia ja viettämällä aikaa läheisten kanssa.

– Teemme näitä valintoja päivittäin, sen enempää ajattelematta. Tiedostamalla näiden asioiden vaikutuksen hyvinvointiimme voimme vahvistaa omaa jaksamistamme, hän sanoo.

Moni toimii arjessaan myös toisten ihmisten tukena ystävänä, puolisona tai vanhempana. Sosiaalisten kontaktien tärkeyttä mielen hyvinvoinnissa ei voikaan liiaksi korostaa.

– Keskustele ja puhu. Kysy muilta, mitä heille kuuluu ja kerro myös itse, mitä sinulle oikeasti kuuluu. Jos tuntuu yhtään siltä, että saattaisit tarvita apua, silloin kannattaa toimia. Älä anna pahan olon syventyä. Yksin ei tarvitse kenenkään pärjätä, ei edes meidän miesten, Heikka vakuuttaa.

MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.

Lähteet: MIELI ry