OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Somehuutelu on Tiinan Talk Show’ssa vierailleesta Hannele Laurista outo ilmiö: “Ennen ihmiset joutuivat tyytymään siihen, että saivat haukkua ystävilleen”

Tiina Jylhän oma talk show sai ensi-iltansa Oho TV Livessä 11. marraskuuta. Jylhän ensimmäisenä vieraana oli hänen rakas ystävänsä, Hannele Lauri. Kun kaksikko pääsi ääneen, ei sanomisia säästelty. Puhuttiin miehistä, stalkkereista ja BMW-kuskeista. Yksi asia, mikä naisia puhututti, oli julkisuus ja somekulttuurin siihen tuomat muutokset.

Vaikka julkisuus kuuluu naisten työhön, ei elämä julkisuuden henkilönä tarkoita Suomessa kovinkaan poikkeuksellista arkea. Tiina toi jaksossa esiin, että Hollywoodissa kaikki näyttelijät tuntuvat olevan rikkaita, mutta Hannele muistuttaa Oho TV:n haastattelussa, että Suomessa kenttä on aivan erilainen.

– Kyllä teatterin arki on kaukana glamourista ja elokuvissakin istutaan tuntikausia maskissa. Se on kovaa työtä ja pitkiä päiviä. Se glamour on sitä, että voi kerran vuodessa pukeutua Venla- tai Jussi-gaalaan, hän toteaa.

Meillä ei ole samanlaista tähtikulttuuria kuin valtameren toisella puolella, mutta se on Hannelen mielestä pelkästään hyvä asia.

– Hollywoodissa näyttelijät ovat niin itseään täynnä. Suomessa näyttelijöitä kohdellaan varsin tasa-arvoisesti ja täällä tajuaa, että me emme ole mitään yksinämme. Me kaikki tarvitsemme toisiamme. Ei me voida näytellä, jos meillä ei ole lavastusta, valoja, pukuja ja maskeja.

Täällä voi hänestä olla tyytyväinen silloin, kun näyttelemisellä tulee toimeen.

– Minä sijoitan omaan kotiin, lapsiin, lapsenlapsiin ja koiraan. Siinä ne on. Minä elän ihan normaalia arkea ja rakastan asua Nurmijärven rauhassa.

Some on muuttanut julkisuuden kenttää

Julkisuus on ollut osa molempien naisten elämää “herraties kuinka kauan”, niin hyvässä kuin pahassa. Sen varjopuolet ovat tulleet molemmille tutuksi, mutta Hannele pyrkii jättämään negatiivisen puheen omaan arvoonsa. Usein hän siinä onnistuukin.

– Kyllä se positiivisen puolelle kallistuisi, jos pantaisiin vaakakuppiin. Mutta olenhan minä joutunut välillä soittelemaan lehdille, että anteeksi, mutta mistä te olette keksineet tällaisen jutun. Nykyään nämä somekirjoittelijat ovat ihan oma lukunsa.

Sosiaalinen media onkin muuttanut kenttää ja kovimmat huutelijat saavat eniten näkyvyyttä. Hannelen mielestä ikävintä on, että somessa melkein mikä vain menee faktasta ja haukkumisessa mennään henkilökohtaisuuksiin.

– Kuka vain voi kirjoittaa mitä vain. Erityisesti se nimettömänä kirjoittelu on jotain, mitä ei aiemmin ollut. Sellaista kanavaa ei ollut tarjolla, vaan ennen ihmiset joutuivat tyytymään siihen, että saivat haukkua ystävilleen.

Hannele osaa onneksi suodattaa huutelijat melko hyvin. “Toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos”, kuten hän kuvailee. Asiaa helpottaa se, ettei hän itse vietä paljoa aikaa sosiaalisessa mediassa.

– Saatan välillä laittaa Olgasta [Hannelen mäyräkoira] kuvia, mutta en minä ole jakamassa joka ateriasta todisteita someen. En ole addiktoitunut puhelimeen enkä sosiaaliseen mediaan. En kestä sitä, kun joku on koko ajan nenä kiinni puhelimessa. Elämässä on muutakin kuin tuijottaa muiden kuvaamia ruokia, hän nauraa.

Eletään aikaa, jolloin kaikki brändäävät itseään sosiaalisessa mediassa. Hannelen mielestä on outoa, että nykyään halutaan olla julkkiksia ilman mitään muita meriittejä.

– Sellaisille haluaisin sanoa, että elämässä on paljon tärkeämpiä asioita kuin olla julkisuuden henkilö. On löydettävä merkityksellinen työ, rakkaus ja hyvät elämänarvot. Sen, että minä haluan olla julkkis, ei pitäisi olla listan kärjessä.

Katso Tiinan talk show’n ensimmäinen jakso alta.