OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Saako risiiniöljy oikeasti hiukset kasvamaan nopeammin?

Saamme jatkuvasti kuulla uusista kauneudenhoitotuotteista, jotka lupaavat toinen toistaan uskomattomampia (ja nopeampia) tuloksia. Markkinoilta löytyy esimerkiksi valtava määrä shampoita, hoitoaineita ja lisäravinteita, jotka lupaavat laittaa hiukset kasvamaan hujahtaen. Uutta saa toki kokeilla, mutta joskus parhaat ainesosat ovat ne vanhimmat ja luotetuimmat. Risiiniöljyllä on hiustenhoidossa pitkä historia, joka juontaa juurensa aina muinaisen Egyptin aikoihin. Luonnontuotetta on käytetty kuivien hiusten pelastajana ja päänahan ravitsijana. Nykyään risiiniöljyä hehkutetaan sosiaalisessa mediassa hiustenkasvua edistävänä ihmeaineena. Marie Claire pyysi asiantuntijoita kertomaan, onko väitteillä perää.

Saako risiiniöljy hiukset kasvamaan nopeammin?

Ihotautilääkäri Tiffany L. Clayn mukaan risiiniöljy on täynnä hiuksia ravitsevia rasvahappoja, jotka auttavat tuomaan hiuksiin kiiltoa ja silottamaan hiuksen pintaa.

Risiiniöljy nousee usein esiin myös hiusten kasvua nopeuttavista aineista puhuttaessa. Ihotautilääkäri Rebecca Marcus sanoo, että toistaiseksi vakuuttavia kliinisiä tutkimuksia, jotka todistaisivat risiiniöljyn kiihdyttävän hiusten kasvua, ei ole. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin muistuttaa, että risiiniöljyn tiedetään stimuloivan prostaglandiini E2:ta, joka aiheuttaa verisuonten laajentumista ja parantaa näin verenkiertoa, mikä puolestaan tehostaa ravinteiden kulkeutumista hiustuppiin. Hiusten

– On osoitettu, että hiustenlähdöstä kärsivillä ihmisillä toisen prostaglandiinin, PGD2:n, määrä on koholla ja risiiniöljyn tiedetään estävän PGD2:n toimintaa. Vaikka emme ole vielä varmoja, saavatko nämä risiiniöljyn ominaisuudet todella hiukset kasvamaan nopeammin, ainakin öljy auttaa ehkäisemään hiusten katkeilua, mikä vaikuttaa positiivisesti hiusten pituuteen, tohtori Marcus jatkaa.

Hiustenlähtöön erikoistunut Dhaval G. Bhanusali on samoilla linjoilla. Vaikka risiiniöljystä on todennäköisesti hyötyä hiusten terveydelle, ei luonnontuotteelta kannata odottaa ihmeitä hiusten kasvun suhteen. Hiusten merkittävästä ohenemisesta tai lähdöstä kärsivän tulisi hänen mukaansa aina puhua asiasta ammattilaisen kanssa.

– En voi tarpeeksi painottaa, kuinka tärkeää on käydä ihotautilääkärin vastaanotolla. Hoitovaihtoehtoja on nykyään paljon ja varhaiseen hiustenlähtöön on paljon helpompi puuttua kattavan hoitosuunnitelman avulla verrattuna siihen, että ongelma on ehtinyt edetä pitkälle, hän selittää.

Kuinka risiiniöljyä kannattaa käyttää?

Vaikka risiiniöljy ei välttämäätä yksinään korjaa hiustenlähtöä, sitä voi käyttää tukemaan hiusten ja hiuspohjan terveyttä, mikä tukee pitkällä aikavälillä hiusten tervettä kasvua.

Puhdasta risiiniöljyä voi käyttää sellaisenaan syvähoitona hiuksille.

– Suosittelen levittämään sen kuiviin hiuksiin. Peitä hiukset suihkumyssyllä, anna vaikuttaa 20 minuuttia ja pese hiukset sen jälkeen normaalisti, Marcus oheistaa.

Öljy toimii myös hiuksiin jätettävänä hoitotuotteena. Tohtori Clay neuvoo lämmittämään pienen määrän öljyä kämmenten välissä ja levittämään sitä pituuksiin.

Kuten öljypohjaisten tuotteiden kanssa yleensäkin, on hyvä testata ensin pienellä määrällä, toimiiko risiiniöljyn koostumus omissa hiuksissa.

– Risiiniöljy on melko kevyt öljy, joten karkeat, kiharat tai kuivat hiukset omaavat voivat halutessaan levittää sitä hiusten latvoihin hiuksia pesemättä. Sen heidän, joilla on kovin hennot tai ohuet hiukset, kannattaa todennäköisesti käyttää risiiniöljyä mieluummin pesua edeltävänä hoitona, jotta se ei tee hiuksista latteita ja rasvaisen näköisiä, tohtori Marcus selittää.

Lähde: Marie Claire