OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: HKScan

Sähkön säästäjän ei tarvitse pihistellä joulukinkun kanssa

Tänä jouluna erityisesti energian hinta on monen mielessä, kun suunnitellaan jouluherkkujen valmistamista. Sähkö voi onneksi säästää tinkimättä joulun tunnelmasta. Joulukinkun voi hyvillä mielin paistaa uunissa, kun ottaa käyttöön muutamia energiansäästökikkoja. Kinkku kypsyy myös airfryerissa, pihagrillissä tai vaikka naapurin kinkun kanssa samassa uunissa, muistuttaa HKScan.

HKScanin joulututkimuksen mukaan kinkku kuuluu joulupöytään. Näin kertoi 74 prosenttia kyselyyn vastanneista. Yleisin tapa (51 % vastanneista) on paistaa kinkku paistopussissa sähköuunissa. Koska kinkku paistetaan matalassa, korkeintaan 120 asteen lämpötilassa, ei sähkön kulutus ole suurta. Viiden kilon painoisen kinkun paistaminen kiertoilmalla 120 asteisessa uunissa kestää noin kuusi tuntia. Sähkönkulutus on tällöin hiukan uunista riippuen noin 2,5–3 kWh. Jos sähkön hinta on 25 senttiä/ kWh, tulee kinkun paistaminen maksamaan selvästi alle euron. Tästäkin pystyy säästämään, sillä keskikokoisia kinkkuja mahtuu uuniin kaksikin, joten naapurin kanssa voi sopia yhteisestä kinkun paistosta ja puolittaa siltä osin sähkölasku.

Joulukinkkujen keskikoko on yleisesti viimeisten vuosien aikana pienentynyt. Viime vuonna tosin kaikkein pienempien, alle kolmekiloisten kinkkujen hankinta väheni ja keskikokoiset, 3–5 kiloiset kinkut palasivat kasvuun. Uuni ei ole ainoa jouluherkkujen valmistusväline. Monien keittiöiden tuoreita kodinkonehankintoja on airfryer, joka sopii hyvin myös jouluruokien valmistamiseen. Jouluisen kalkkunan fileen tai suolatun porsaan ulkofileen voi kypsentää energiatehokkaasti airfryerissa, jonka sähkönkulutus on huomattavasti pienempi, kuin uunin.

Muita sähkön säästövinkkejä kinkun paistamiseen

Ota tuoresuolattu kinkku tai jääkaapissa sulatettu pakastekinkku huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen uuniin laittoa. Laita kinkku uuniin vasta sitten, kun kinkun sisälämpötila on 15 astetta. Tämä takaa myös mehevän kinkun, kun lihan ”lämpöshokki” on pienempi.

Hyödynnä uunin alkulämpö ja jälkilämpö. Kinkun voi laittaa uuniin heti kun uunin laittaa päälle. Virran voi katkaista uunista vähän aiemmin ennen kuin ottaa kinkun uunista pois, kinkku jatkaa edelleen kypsymistä. Kinkun oikean kypsyyden voi tarkistaa lihalämpömittarilla. Lihalämpömittari on hyödyllinen myös siinä, ettet turhaan paista kinkkua ylikypsäksi. Kinkku on kypsä silloin, kun sen sisälämpötila on 75 astetta. Muista, että kinkku jatkaa hetken kypsentymistä myös uunista pois oton jälkeen. Paistamalla kinkun matalassa 100–120 asteen lämpötilassa, kinkun paistohävikki on pieni.

Hyödynnä myös uunin kiertoilmatoimintoa. Se mahdollistaa matalamman lämpötilan ja nopeuttaa kypsymistä. Voit paistaa kinkun 15 astetta matalammassa lämmössä, kuin ylä- ja alalämmöllä. Paista kinkun kanssa samalla jotain muuta matalassa lämpötilassa kypsyvää, esimerkiksi naudan paistia tai riistaa, joihin voit ruskistaa pinnat vasta lopuksi. Valitse kinkun paistamiseen oikea ajankohta vuorokaudessa, hyödynnä edullista yösähköä tai jos käytät pörssisähköä, niin tarkista etukäteen edullinen ajankohta kinkunpaistolle.

Kinkun voi kypsentää myös liedellä paksupohjaisessa kattilassa keittäen. Induktiolieden sähkönkulutus on pienempi kuin uunin. Joulukinkun sous vide -kypsennys on myös mahdollista. Tällöin kinkku kypsyy hyvin matalassa lämpötilassa sirkulaattorin avulla. Herkullinen ja kaunis pinta saadaan kuorruttamalla kinkku vielä nopeasti kuumassa uunissa.

Kokonaan ilman sähköä kinkun voi valmistaa leivinuunissa tai grillissä. Varothan, ettei leivinuunin tai grillin lämpötila ole liian kuuma. Lihalämpömittarilla varmistetaan oikea kinkun kypsyys.

Kinkun kuorruttamisen jälkeen kinkku kannattaa jäähdyttää kunnolla ennen jääkaappiin laittoa, muutoin se kuormittaa jääkaappia

Muista käyttää kinkusta ihan kaikki. Kinkun paistamisessa syntyvän rasvan voi viedä Kinkkutemppu-keräyspisteeseen, jolloin se päätyy uusiutuvan dieselin valmistukseen.

Voit myös ostaa kypsän kinkun. Tähän ratkaisuun päätyy lähes joka viides.

Lähde: HKScan