OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Karttakeskus

Oletko varautunut poikkeustilanteisiin? Erikoisupseerin ohjeet auttavat kriisin iskiessä

Miguel Guerrero: Opas kriisitilanteisiin. Karttakeskus, 2022

Ensin pandemia ja sitten Ukrainan sota ovat järkyttäneet ihmisten turvallisuuden tunnetta. On havahduttu siihen, että odottamattomat tapahtumat voivat sekoittaa arjen silmänräpäyksessä. Jokaiselle on varmasti tullut selväksi, että ikäviin yllätyksiin olisi hyvä pyrkiä varautumaan jo etukäteen. Suomessakin nähtiin pandemian alussa vessapaperin ja seuraavaksi joditablettien paniikkihamstrausta. Mutta ovatko ne todella ne tärkeimmät (ja riittävät) välineet selviytymiseen? Nyt käsi sydämellä, kuinka moni tuntee oikeasti omaavansa hyvät valmiudet selviytyä erilaisissa kriisitilanteissa? Ruotsin puolustusvoimien erikoisupseeri Miguel Guerrero voi varmasti nostaa käden ylös. Opas kriisitilanteisiin -kirjassa hän jakaa tietämystään myös muille.

Karttakeskuksen julkaisema, erittäin ajankohtainen opas esittelee lukuisia erilaisia tilanteita terrori-iskusta liikenneonnettomuuteen. Guerrero käy jokaisen skenaarion läpi huolellisesti, jopa huvittavan yksityiskohtaisella tarkkuudella. Ajoittain tahattoman koomisilta kalskahtavilla tarinoilla on kuitenkin tarkoitus. Ne pyrkivät luomaan selkeän mielikuvan siitä, miten tapahtumat todennäköisesti etenisivät. Tarinat paitsi auttavat hahmottamaan kokonaisukuvaa, ne myös jäävät paremmin muistiin kuin kylmät numerot ja kaaviot. Ja se, että selviytymisohjeet ovat oikeasti painuneet mieleen, on tietenkin elintärkeää akuutisti iskevässä hätätilanteessa.

Guerrero jakaa kirjassa helposti ymmärrettäviä ja käytännöllisiä toimintavaihtoehtoja. Erityinen kiitos on annettava siitä, että ne huomioivat ihmisten erilaiset elämäntilanteet ja asumismuodot; liian usein kriisikeskustelusta kuultaa oletus, että jokainen suomalainen asuu omakotitalossa, josta löytyy puulämmitys, aurinkopaneelit ja hyvät varastointitilat. Opasta ei tarvitse lukea tunnollisesti kannesta kanteen, vaan sieltä voi valita itseä mietityttävät aiheet ja ohjeet. Kaikki eivät välttämättä koe tarpeelliseksi varautua Roomassa tapahtuvaan ryöstöön, mutta näinä aikoina jokaisen olisi varmasti hyvä vähintäänkin tsekata, että selviytyy tarvittaessa vähän aikaa ilman sähköjä. Tämä kirja ei ole lukuelämys, josta nautitaan sohvannurkkaan teekupposen kanssa käpertyneenä, vaan se on nimensä mukaisesti ja kaikessa tarpeellisuudessaan ihan vain opas kriisitilanteisiin.

Osta kirja juuri nyt alennettuun hintaan Adlibrikselta.

Opas kriisitilanteisiin

sidottu, suomi, 2022

Tiedätkö mitä tehdä pitkittyneen sähkökatkon tai äkillisen vesipulan iskiessä tai kuinka löytää omaiset, jos terrori-isku katkaisee verkkoyhteydet?

Opas kriisitilanteisiin on selkeä ja helppotajuinen kriisivalmiusopas, jolla voit lisätä tietämystäsi ja varautumistasi ilman suuria investointeja. Voit valmistautua useimpiin asioihin helposti, vaikka asuisit kerrostalossa. Et siis tarvitse ylimääräistä generaattoria puutarhan bunkkeriin tai tuulivoimalaa ja kaivoa takapihalle.

Kirjassa on käytännön vinkkejä siitä, mitä kotiin kannattaa hankkia ja millainen tapahtumien ennakointi on järkevää. Teoksessa käydään läpi, miten voi henkisesti varautua erilaisiin yllättäviin kriiseihin niin kotona, retkeillessä kuin ulkomaan matkoillakin.

Osta kirja täältä*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!