Päivien lyhentyessä kaamosmasennus uhkaa positiivisempaakin mieltä. Aurinkoa ei saa taiottua taivaalle, mutta onneksi jatkuvaa väsymystä ja alavireisyyttä voi lievittäää myös erilaisin kepulikonstein. Poosh kokosi konsteja moodin boostaamiseen.
Helpota heräämistä
Auringonvalon puute saattaa laittaa unirytmin uusiksi. Moni kokeekin heräämisen vaikeaksi syksyn pimeydessä. Yksi hyvä vaihtoehto on laittaa yöpöydälle auringonnousua jäljittelevä herätysvalo. Sen lämmin valo herättelee luonnollisesti. Ääneksi voi valita puhelimen kellon hälytystä lempeämmät luontoäänet.
Ota valohoitoa
Valo on muutenkin avainasemassa kaamosoireiden hoidossa. Kirkasvalolampun hyödyt ovat suomalaisille jo tuttuja, mutta myös punavalolaitteesta saattaa olla hyötyä. Punavalo on yksi auringonvalon aallonpituuksista ja sillä on lukuisia solutason terveysvaikutuksia.
Lähde liikkeelle
Vaikka syksyllä saattaa laiskottaa, ei sohvalle kannata jäädä makaamaan. Liikunta antaa energiaa ja kohottaa tutkitusti mielialaa. Älä kuitenkaan ole liian ankara itsellesi; tee sitä mikä tuntuu hyvältä. Jos HIIT-treeni tuntuu ylivoimaiselta, metsäkävely, rauhallinen joogahetki tai suosikkikappaleen tahtiin tanssiminen saavat nekin dopamiinin virtaamaan.
Huolehdi D-vitamiinin saannista
Kun aurinko ei paista, emme todennäköisesti saa riittävästi D-vitamiinia. Suomen talvessa D-vitamiinia onkin tärkeä hankkia purkista. D-vitamiinin puutoksen tiedetään voivan vaikuttaa negatiivisesti mielialaan ja sen riittävä saanti onkin yksi keskeisimmistä työkaluista kaamosmasennuksen hoidossa.
Tee pieniä muutoksia ruokavalioon
Talvella on erityisen tärkeää panostaa ruokavalioon. Kaamos saa meidät himoitsemaan sokerisia ja rasvaisia herkkuja, mutta ravintorikkaat ruoat auttavat pitämään energiatasot ja mielialan korkealla. Nauti riittävästi värikkäitä kasviksia, kuitupitoisia ruokia sekä rasvaista, paljon omega-3-rasvahappoja sisältävää kalaa.
Mene kylpyyn tai suihkuun
Avantouinti on suomalaisille tuttu talviharrastus, mutta kylmäaltistuksen hyödyistä voi nauttia myös sisätiloissa. Kylmä suihku energisoi ja piristää mieltä. Vaihtoehtoisesti voit kokeilla lämmintä kylpyä, joka rentouttaa kehon ja mielen. Lisää kylpyveteen magnesiumia saadaksesi kylvystä maksimaaliset hyödyt irti.
Älä unohda orgasmeja
Orgasmit tekevät hyvää mielialalle, sillä niiden aikana elimistöön vapautuu serotoniinia ja dopamiinia. Mikäpä sen parempi syy jäädä vällyjen väliin, kun ulkona on kylmä ja pimeä.
Lähde: Poosh
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi
Säästä sähköä