OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Joulun merkitys

Joulu merkitsee monelle eri asioita. Yhdessäolo, antaminen, jakaminen ja välittäminen ovat joulun peruselementtejä. Monelle siihen kuuluvat myös jouluruoka, joulupukki, kynttilät, joululaulut sekä sauna. Useissa kodeissa joulu koostuu joka vuosi toistuvista perinteistä.

Nykymuodossaan joulua ei kuitenkaan ole aina vietetty. Tiesitkö, että vielä muutama vuosisata sitten Suomessa ei edes ollut joulukuuta vaan vuoden viimeinen kuukausi oli nimeltään talwikuu. Joulua tuohon aikaan vietettiin keskitalven juhlana.

Nykyisin joulua vietetään kristillisenä juhlana, Jeesuksen syntymäjuhlana. Jouluaika alkaa perinteisesti Suomessa jouluaatosta, 24.12. Aattoilta onkin useimmille joulun tärkein päivä ja silloin syödään jouluruokaa ja joulupukki tuo lahjoja. Useimmista kodeista löytyy koristeltu joulukuusi ja sen ympärillä vietetään juhlapäivää. Aamu alkaa riisipuurolla ja päivä päättyy joulusaunaan.

Kuva: unsplash.com

Mistä nämä kaikki perinteet ovat sitten lähtöisin? Tiedätkö mistä joulupukki on alunperin kotoisin? Entäpä miksi pukki pukeutuu punaiseen? Miksi jouluksi kotiin tuodaan nimenomaan kuusi? Historia -lehti on listannut faktoja joulusta ja tässä niistä muutama.

  1. Joulupukin kotipaikka

Joulupukin tiedetään asustelevan Suomen lapissa Korvatunturilla. Mutta alunperinhän Joulupukki on kotoisin pohjoisen sijaan etelästä. Joulupukin esikuva on mitä luultavimminkin piispa Pyhä Nikolaos, joka asui n. vuonna 400 nykyisen Turkin alueella. Pyhä Nikolaos on jäänyt historian kirjoihin, sillä hänellä oli tapana antaa paljon lahjoja.

2. Joulupukin punainen asu

Tiesitkös, että Joulupukki ei ole aina pukeutunut punaiseen. Entisaikoina Joulupukki on kuvattu pukeutuvan mustiin tai myöhemmin siniseen nuttuun. 1800-luvulla Yhdysvalloissa Joulupukki alkoi saamaan punaista ulkomuotoa ja lopulta tyylin sinetöi 1930-luvulla Coca-Colan mainoskampanja.

3. Joulukuusi

Legendan mukaan perinne on lähtenyt Saksasta, jossa kirkko edisti kuusen juurtumista joulupuuksi. Kuusta käytettiin käännytystöissä ja kuusen kolmiomaisella muodolla havainnollistettiin kolmiyhteyttä (Isä, Poika ja Pyhä Henki). Joulukuusiperinteen alkua ei varmaksi kuitenkaan tiedetä.

OhoTV:llä alkoi tänään joulukalenteri ja tämän päivän luukussa joulupukki pohtii myös joulun merkitystä. Pääset katsomaan ohjelman alta. Muista katsoa joulukalenteri joka päivä Oholla klo 07.00!