OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Muista nämä asiat retinolin käytössä

Kukaan on tuskin voinut välttyä kuulemasta ihonhoidon hehkutetuimmasta aineesta, retinolista. Se silottaa ryppyjä, kiinteyttää, tasoittaa ihon sävyä ja parantaa rakennetta. Se kirkastaa sameaa ihoa ja on tehokas hoito akneen. A-vitamiinijohdannainen tuntuu olevan erinomainen ainesosa lähes vaivaan kuin vaivaan, tehokkaiden ainesosien kanssa voi myös mennä metsään, jos ei tiedä mitä tekee. Voguen asiantuntijat kertovat, mitä retinolin käytöstä pitää tietää.

Ota retinoli käyttöön kolmenkympin tienoilla

Retinolin käyttöä suositellaan aloitettavaksi yleensä kolmenkympin korvilla. Monet naiset tosin ottavat varaslähdön ja alkavat hoitaa auringon aiheuttamia vaurioita ja ensimmäisiä ikääntymisen merkkejä jo aiemmin. Yhtä oikeaa ikää retinolin käytön aloittamiselle ei ole, mutta ihotautilääkäri Ellen Marmurin mielestä käyttö on hyvä aloittaa, kun ihon kollageenin tuotanto alkaa hidastua, eli noin 25-vuotiaana.

Retinolista on kuitenkin hyötyä, vaikka sen käytön aloittaisi vasta myöhemmällä iällä.

Aloita hitaasti ja varovasti

Retinoli soveltuu useimmille ihotyypeille, mutta käytön aloituksessa kannattaa harjoittaa malttia. Iholle on annettava aikaa tottua tehoaineeseen.

– Oikean tasapainon löytäminen on tärkeää. Retinoli voi olla ärsyttää ihoa, jos sitä käytetään liian usein tai jos pitoisuus on liian voimakas omalle iholle, varoittaa ihotautilääkäri Whitney Bowe lehdessä.

Hän suosittelee aloittamaan käytön tuotteella, jossa retinolin pitoisuus on alhainen, 0,01–0,03 prosenttia. Tehoja voi kasvattaa hiljalleen, kun iho alkaa sietää retinolia paremmin. Tuotetta ei myöskään kannata alussa käyttää päivittäin, etenkään, jos iho tuntuu reagoivan. Bowe suosittelee aloittamaan kahdella kerralla viikossa.

Retinolia ei myöskään kannata käyttää yhdessä muiden voimakkaiden aineiden kanssa. Esimerkiksi kuorintaa edeltävänä päivänä retinoli kannattaa Bowen mukaan skipata.

– Kuorinta hankaa ja ärsyttää ihoa, eikä tilannetta kannata pahentaa herkistämällä ihoa etukäteen, hän huomauttaa.

Varo rajuja reaktioita

Etenkin alussa retinoli saattaa aiheuttaa lievää ärsytystä ja kuivuuden tunnetta iholla, mutta voimakas hilseily ja polttelu eivät kuulu asiaan. Hyvin herkän, samoin kuin ruusufinnin tai ihottumien kanssa kamppailevan ihon omaavan kannattaa olla varovainen retinolin suhteen. Joissakin tapauksissa Marmur kehottaa välttämään retinolia kokonaan.

– Jos ihosi ei siedä retinolia, älä huoli. Se ei ole ainoa anti age -aine! On olemassa paljon mahtavia ikääntymisen merkkejä hoitavia ainesosia, esimerkiksi indigo, jotka toimivat tehokkaasti aiheuttamatta ärsytystä tai herkistämättä ihoa auringolle, hän lohduttaa.

Käytä retinolia iltaisin ja aurinkosuojaa päivisin

– Retinoli tekee ihosta herkemmän UV-säteille ja auringonvalo puolestaan heikentää tuotteen tehoa, Bowe kertoo.

Vaikka nykyään markkinoilta löytyy myös tuotteita, jotka soveltuvat myös päiväkäyttöön, yleensä retinolia suositellaan käytettäväksi iltaisin. Lisäksi retinolin käyttäjän (ja toki kaikkien muidenkin) on syytä huolehtia ihon oikeaoppisesta suojaamisesta päivittäin. Laajaspektrinen aurinkotuote, jonka suojakerroinon vähintään 30, on paras ja edullisin anti age -lääke.

Älä unohda kaulaa

Retinolin käyttöä ei kannata rajoittaa pelkkään naamaan. Levitä tuotetta aina myös kaulan ja dekolteen alueelle, jossa ikääntymisen merkit näkyvät yleensä ensimmäisenä.  

– Jos tuntuu, että alueen iho on liian herkkä, voit lisätä tipan retinolituottetta keramideja sisältävän kosteusvoiteen joukkoon, Bowe vinkkaa.

Kaupoista löytyy myös erityisesti dekolteelle tarkoitettuja retinolituotteita, jotka saattavat tarjota avun ongelmaan.

– Ne sisältävät tyypillisesti pienemmän annoksen retinolia ja paljon ihoa rauhoittavia ainesosia, eikä niihin ole yleensä lisätty tuoksuja, Bowe selittää.

Lähde: Vogue