OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Polyamoria, swinging ja avoin suhde… voisiko monisuhteisuus olla sinua varten?

Yksiavioisuus ei välttämättä ole enää se yksi ja ainoa oikea parisuhdemuoto. Pitkään avoimia suhteita ja polyamoriaa pidettiin tabuina, mutta nykyään yhä useampi voi tutkailla erilaisia suhteita ilman häpeää. Myös monet nuoremman sukupolven julkkikset, mukaan lukien Willow Smith, Bella Thorne ja Shailene Woodley ovat valinneet ei-monogaamisen tien. Sudetyyppien monimuotoistuessa termistö saattaa kuitenkin aiheuttaa joillekin hämmennystä ja väärinymmärryksiä. Esimerkiksi polyamoria, polygamia ja avoin suhde sekoitetaan usein keskenään. Women’s Health -lehden asiantuntijat oikaisevat aiheeseen liittyviä harhakäsityksiä.

– Ensinnäkin polyamoriassa kaikilla parisuhteen tai parisuhteiden jäsenillä on kumppaniensa suostumus olla kanssakäymiseen muiden kanssa, vaikka he voivat halutessaan pysyä vain yhdessä suhteessa, selittää polyamorisia ja LGBTQIA+ -asiakkaita palveleva sertifioitu seksiterapeutti Tamara Pincus sivustolla.

Polygamia, eli moniavioisuus puolestaan ​​tarkoittaa avioliittoa useamman kuin kahden ihmisen välillä. Usein se käytännössä tarkoittaa monivaimoisuutta.

– Se liittyy yleensä uskontoon ja mieslähtöiseen käsitykseen, että miehellä voi olla useita vaimoja, lisää parisuhdeasiantuntija Gin Love Thomson.

Moniavioisuus on laillista suhteellisen harvassa valtiossa.

Avoin suhde puolestaan syntyy silloin, kun parisuhteen osapuolet päättävät yhdessä sallia suhteen ulkopuoliset romanttiset kanssakäymiset. Avoimet suhteet voivat näyttää hyvinkin erilaisilta kunkn suhteen sisällä sovituista säännöistä riippuen. Pari voi päättää esimerkiksi, että kumpikin osapuoli saa seurustella myös muiden ihmisten kanssa, tai he saattavat hyväksyä ainoastaan irtosuhteet.

Miten monisuhteisuus toimii?

Polyamoria, avoimet suhteet ja swinging kuuluvat kaikki monisuhteisuuden kattotermin alle. Monisuhteisuus nimensä mukaisesti tarkoittaa sellaisia intiimejä suhteita, joissa on enemmän kuin kaksi osapuolta. Jokainen suhde on omannäköisensä.

Polyamorisessa suhteessa on yleensä kolme tai useampi suhteellisen tasa-arvoista kumppania, jotka ovat pitkäkestoisessa romanttisessa suhteessa keskenään, selittää suhdeterapeutti Matt Lundquist sivustolla. Toisin kuin avoin suhde, polyamorinen suhde voi olla suljettu, eli sen osapuolet ovat sitoutuneita kyseiseen suhteeseen ja esimerkiksi yhteiseen arkeen. Tällöin esimerkiksi polyamorisen suhteen ulkopuolisest seksisuhteet eivät ole sallittuja.

– Polyamorisiin suhteisiin liittyy usein sääntöjä ja sopimuksia, jotka on määritelty jo varhaisessa vaiheessa, Lundquist selittää

Pincusin ja seksi- ja parisuhdevalmentaja Rebecca Rose Vassyn mukaan monisuhteisuudessa voi esiintyä myös hierarkiaa. Joissakin suhteissa on “ensisijainen kumppani” ja “toissijainen kumppani”. Kuten arvata saattaa, toissijaisen kumppanin tarpeet tulevat tällöin ensisijaisen kumppanin jälkeen. Tällaisia hierarkisia termejä käyttävät usein alunperin monogaamiset parit, jotka ovat kiinnostuneita tutkailemaan monisuhteisuutta vaarantamatta yhteistä elämäänsä, johon saattaa kuulua yhteinen koti ja/tai lapsia. Tällöin ensisijaisella kumppanilla saattaa olla myös “veto-oikeus” kumppaninsa toisiin kumppaneihin.

– Monesti polyamorisissa yhteisöissä tällaita ajatusta pidetään ongelmallisena, koska suhderakenteen ei haluta sanelevan, kenen tarpeet tulevat täytetyksi ja kuinka, joten monet määrittelevät olevansa ei-hierarkkisia ja polyamorisia, Pincus ja Vassy jatkavat.

Mitä tulisi ottaa huomioon?

Monisuhteisuus ei tarkoita, että pettäminen on sallittua, vaan jokaisessa suhteesessa vallitsevat omat sääntönsä. Women’s Healthin asiantuntijoiden mukaan on tärkeää ymmärtää, mitä juuri sinä haluat suhteelta ja mikä tekee sinut onnelliseksi. Monisuhteisuus ei ole kaikkia varten aivan kuten ei yksiavioisuuskaan. Voi myös olla, että erilaiset suhdemallit ovat toimivia eri elämänvaiheissa.

Lundquistin mukaan on hyvä miettiä, miten mustasukkaista tyyppiä itse on.

– Tämä on itsestään selvä kysymys, mutta myös se tärkein ja vaikein vastata. Vaikka joku ei haluaisi olla mustasukkainen tai omistushaluinen, yksiavioisuus on niin vahvasti juurtunut kulttuuriimme, että siitä voi olla vaikea päästää irti, hän muistuttaa.

Pieni mustasukkaisuus ei tietenkään sinällään ole este ei-monogaamiselle suhteelle. Kuten parisuhteet aina, monisuhteisuus vaatii kommunikaatiotaitoja. Monogaamisesta suhteesta ponnistavien kannattaa kysyä itseltään, millaisella tollalla suhteen kommunikaatio on. Osaatteko ratkoa ongelmia yhdessä ja selvitä riidoista rakentavalla tavalla? Tunnetteko olonne turvalliseksi suhteessa ja oletteko varmoja toisen tunteista? Monisuhteisuus vaatii neuvottelutaitoja, ja uusista haasteista on kyettävä puhumaan sitä mukaan, kun niitä ilmaantuu. Tärkeintä on, että jokainen tuntee voivansa ilmaista tunteitaan ja sanoa ääneen, jos ei ole sinut jonkin asian kanssa.

– Kumppanin jakaminen tuo muutoksia luottamuksen ja läheisyyden dynamiikkaan, Thompson huomauttaa.

On myös tärkeää, että molemmat (kaikki) osapuolet haluavat aidosti tutkailla uudenlaisia suhdemuotoja. Thompsonin mukaan joskus yksi kumppani on enemmän kiinnostunut monisuhteisuudesta kuin toinen. Tällöin kokeilu on huteralla pohjalla.

– Hieman epäröivä kumppani, joka osallistuu vain miellyttääkseen kumppaniaan tai koska pelkää menettävänsä toisen, kärsii. Samalla kärsii myös suhde, Lundquist varoittaa.

Aina ei voi tietää, mikä itsestä tuntuu hyvältä, ennen kuin kokeilee. Jos kuitenkin perinteinen, yksiavoinen suhdemalli tuntuu rajoittavalta, voi olla, että monisuhteisuudelle kannattaa antaa mahdollisuus.

Lähde: Women’s Health