OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Naiset ovat rikkoneet lasikattoja mutta tasa-arvoon on Suomessakin vielä matkaa: kirja-arvostelussa Ensimmäiset

Matti Mörttinen: Ensimmäiset. Into Kustannus, 2022

Ei pidä unohtaa, että jo kauan ennen Sanna Marin -hypetystä meillä oli Anneli Jäätteenmäki, presidentti Tarja Halosesta puhumattakaan. Meillä on ollut korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo ja nyt Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtaja hallituksen Jaana Tuominen sekä ylikapellimestari Susanna Mälkki. He ovat olleet viroissaan ensimmäisiä, mutta helppoa ei tien raivaaminen ole lasikattoja rikkoneille naisille ollut. Ensimmäiset – Uraa uurtaneita naisia kertoo heidän kohtaamistaan haasteista.

Suomesta puhutaan tasa-arvon maana ja monessa asiassa meillä toki ollaan maailman mittakaavassa etukenossa, mutta se ei tarkoita, että asia olisi loppuunkäsitelty. Vaikka politiikan saralla on menty näyttävästi eteenpäin, esimerkiksi elinkeino- ja yrityselämässä sekä kirkollisessa toiminnassa tilanne on yhä varsin erinäköinen. Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista vuonna 2021 vain kahdeksan prosenttia oli naisia ja miljardöörit ovat Suomessa edelleen miehiä. Jopa akateemisessa maailmassa ja kulttuurikentällä naisten eteneminen on ollut tahmeaa.

Kirjaa lukiessa ei häiritse, että se on miehen käsialaa. Matti Mörttinen on palkittu pitkän tien toimittaja ja kirjailijana elämänkerrat (muun muassa Sauli Niinistöstä ja Antti Rinteestä) ovat hänelle tuttuja. Ensimmäisisssä naisten oma ääni kuuluu selvästi joka sivulla. Toki sukupuoli on tässäkin teoksessa keskiössä, niin kuin usein naispuolisista ammattilaisista puhuttaessa, mutta näkökulma on tällä kertaa hedelmällinen; miksi edistystä tapahtuu niin hitaasti, millaiset asiat ovat olleet hidasteena erittäin pätevien naisten tiellä? On mahtavaa, että kirjaan on haastateltu näin uskomattoman kovan luokan nimiä. Mörttinen kertoo, että muun muassa talousvaikuttaja Jutta Urpilainen ja Suomen ensimmäinen naispuolinen hävittäjälentäjä Inka Niskanen päättivät olla osallistumatta kirjaan. Se on toki sääli, mutta presidentti Halosen ajatuksia lukiessa harmitus kyllä haihtuu nopeasti. Jäätteenmäen mietteet puolestaan päästävät lukijan kurkistamaan senaikaisen politiikan kulissien taakse.

Kuten sekä kirjailija itse, että monet Ensimmäiset teoksessa korostavat, matkaa tasa-arvon toteutumiseen on vielä paljon. Se, että johonkin virkaan on kerran valittu nainen, ei vielä kuittaa ongelmaa. Ensimmäiset on paitsi kiinnostava katsaus Suomen tasa-arvokehityksen historiaan, myös teemoiltaan edelleen polttavan (ja valitettavan) ajankohtainen. Uutisissa on viime aikoina nähty, miten kylmääviä taka-askelia sukupuolten yhdenvertaisuudessa voidaan vielä tänä päivänäkin ottaa.

– Sukupuolten tasa-arvo ei ole paikallaan oleva maali, jonka me voimme saavuttaa lopullisesti. Jos me oikeasti haluamme saavuttaa yhteiskunnan, jossa ihmiset omien taipumustensa ja yhteiskunnan tarpeiden mukaisesti hakeutuvat tehtäviin, se on muuttuva maali koko ajan, muistuttaa presidentti Halonen kirjassa.

Osta kirja Adlibrikselta.

Ensimmäiset

 sidottu, suomi, 2022

Naiset, jotka muuttivat maailmaa!

Miten lasikatot murtuvat? Millaista on ollut nousta ensimmäisenä naisena asemiin, joissa aiemmin on ollut vain miehiä?

Kirjan pienoiselämäkerrat avaavat näkymiä tasa-arvoistumisen edistysaskeliin ja myös sen yllättäviin viimeaikaisiin takaiskuihin. Politiikassa suomalaiset naiset ovat murtaneet miesten yliedustuksen. Elinkeinoelämässä sukupuolten tasa-arvo on vielä kaukana, ja sama tilanne on edelleen monilla muilla elämänaloilla. Harvinaisimpia naiset ovat Suomessa suuryritysten johtajina ja korkeina virkahenkilöinä.

Matti Mörttinen (s. 1958) on kokenut ja palkittu toimittaja sekä usean kiitosta keränneen elämäkertakirjan kirjoittaja. Hänen edellinen tietokirjansa Shlomo Zabludowicz ilmestyi 2021 (Into). Yhdessä Lauri Nurmen kanssa Mörttinen on kirjoittanut elämäkerrat Sauli Niinistöstä (2018) ja Antti Rinteestä (2019).

Osta kirja täältä*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!