OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Näyttelijä Kirstie Alley sairasti paksusuolen syöpää: Tunnista mahdolliset oireet

Näyttelijä Kirstie Alley kuoli aiemmin tässä kuussa, 71 vuoden iässä, käytyään lyhyen taistelun paksusuolensyöpää vastaan. Suolistosyövät, paksusuolensyöpä mukaan lukien, ovat maailman kolmanneksi yleisin syöpätyyppi ja niiden määrä kasvaa jatkuvasti. Kaikki syövästä-sivuston mukaan muun muassa elintapoihin liittyvät tekijät altistavat suolistosyöville. Ylipaino, alkoholinkäyttö, tupakointi ja liikkumattomuus kasvattavat riskiä. Myös ruokavaliolla on merkittävä rooli. Esimerkiksi runsaan punaisen lihan ja eläinperäisten rasvojen syömisen uskotaan suurentavan riskiä. Myös tulehdukselliset suolistosairaudet, kuten haavainen paksunsuolentulehdus tai Crohnin tauti, kasvattavat riskiä.

Ikä on suurin riskitekijä; valtaosa tapauksista todetaan yli 65-vuotiailla, joskin suolistosyövät ovat yleistymään päin myös nuoremmassa väestössä. Myös perinnölliset tekijät voivat kohottaa riskiä, joten jos suvussa on esiintynyt esimerkiksi paksusuolen syöpää, kannattaa lääkärissä olla ajoissa liikkeellä.

Health-lehti kertoo, millaisia ovat paksusuolen syövän varhaiset varoitusmerkit.

Mitkä ovat paksusuolensyövän ensioireet?

Useimmat paksusuolensyövät ovat oireettomia ja yksittäisissä tapauksissa syövän aiheuttaja jää usein epäselväksi.

– Suurimmalla osalla paksusuolen syöpää sairastavista potilaista ei ole selkeästi tunnistettavaa riskitekijää, sanoo Yalen syöpäkeskuksen kolorektaalisen ohjelman toinen johtaja Michael Cecchini Health-lehdessä.

Joillakin ihmisillä saattaa ilmetä muutoksia suolen toiminnassa. Sekä ummetus että ripuli, samoin kuin ulostamisvaikeudet voivat olla suolistosyövän oireita. Veri ulosteessa on hälytysmerkki, jota ei pidä sivuuttaa. Verenvuodon seurauksena saattaa kehittyä anemia, joka on todettavissa verikokeella. Syövän edetessä saattaa esiintyä vatsakipua, turvotusta tai vaikeuksia pitää ruokaa alhaalla. Myös paino voi alkaa pudota, kertoo Yalen syöpäkeskuksen paksu- ja peräsuolen kirurgi Vikram Reddy. Mikäli syöpä on levinnyt maksaan, saattaa se aiheuttaa keltaisuutta.

Paksusuolensyöpä havaitaan usein rutiinitähystyksessä.

– Paksusuolen tähtystys on helpoin tapa seuloa, diagnosoida ja hoitaa syövän esiasteet, tohtori Reddy muistuttaa lehdessä.

Millainen on paksusuolensyövän ennuste ja hoito?

Ennuste riippuu muun muassa kasvaimen levinneisyydestä. Ennuste on parempi, kun syöpä on todettu paikallisena. Health-lehden mukaan paksusuolensyövän viiden vuoden eloonjäämisluku vaihtelee noin 14 ja 91 prosentin välillä.

Tohtori Reddy muistuttaa, että eloonjäämisluvut ovat parantuneet hoidossa ja diagnostiikassa tapahtuneen edistyksen myötä.

– Paksusuolensyöpään kuolevien määrä on laskenut, koska se havaitaan usein varhaisessa vaiheessa rutiinitähtystyksessa, hän toteaa.

Hoito määräytyy muun muassa syövän levinneisyysasteen perusteella. Yleensä leikkaus on paksusuolensyövän tärkein hoitomuoto. Lisäksi osa paksusuolta sekä imusolmukkeita saatetaan joutua poistamaan, jos syöpä on levinnyt. Sädehoidon ja solunsalpaajien ovat myös mahdollisia. Hoitojen jälkeen säännöllinen seuranta on tärkeää. Health-lehti muistuttaa myös, että vaikka asteen IV syöpää ei välttämättä pystytä parantamaan, hoidoilla voidaan silti helpottaa tai ehkäistä oireita.

Lähde: Health, Kaikki syövästä