OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Kun moni miettii vasta joulua, työnantajien katseet kohdistuvat jo kesään: Nuori, näin nappaat haluamasi kesätyöpaikan

Samalla kun valtaosa meistä miettii joulun lähestymistä, työnantajien katseeet kohdistuvat jo ensi kesään. Nuorten työnhakijoiden kannattaakin olla hereillä, sillä ensimmäiset kesätyöpaikat ovat jo auenneet. Viime vuonna ennen joulua oli auki ennätyksellisen paljon kesätyöpaikkoja, ja tänä vuonna määrä on jälleen kasvanut. Marraskuussa ja joulukuun alussa julkaistiin nyt 11 prosenttia enemmän kesätyöilmoituksia kuin viime vuonna samaan aikaan, käy ilmi Duunitorin datasta.

– Ennen joulua aukeavien kesätyöpaikkojen määrä kasvaa vuosi vuodelta. Toisaalta kesätöitä on nykyään tarjolla myös läpi kevään ja vielä alkukesästäkin. Kesätyönhakukausi on siis pidentynyt molemmista päistä, kertoo Duunitorin viestintäjohtaja Aino Salonen.

Vaikka työnantajat ovat joka vuosi varhaisemmin liikenteessä, valtaosa nuorista ei osaa vielä ajatella kesätyöpaikkaa jouluna. Itse asiassa vain kaksi prosenttia Duunitorin kesätyökyselyn vastaajista aloittaa työnhaun jo marras-joulukuussa. Salonen huomauttaakin, että aikaisilla linnuilla riittää nyt valinnanvaraa, sillä kilpailua ei vielä ole.

– Koska kesätyöpaikan saaminen ei ole usein helppoa, avoimia paikkoja kannattaa pitää silmällä näinkin varhain. Vaihtoehtoja on sitä enemmän mitä aikaisemmin aloittaa ja joidenkin paikkojen kohdalla myös kilpailua on vähemmän, hän lisää.

Eniten kesätyöpaikkoja on tarjolla tammi–maaliskuussa. Salonen muistuttaa kuitenkin, että silloin myös hakijoita on paljon.

– Vaikka tarjonta kasvaisi, innokkaita kesätyönhakijoita on aina moninkertaisesti enemmän kuin paikkoja.

Myöhään liikkeellä olevalle on vähemmän vaihtoehtoja

Loppukevättä kohden avoimien kesätyöpaikkojen määrä kääntyy laskuun. Kesätyöpaikan voi onnistua nappaamaan vielä viime tingassakin, mutta silloin on riski, että juuri itselle mieluisan alan paikat on täytetty. Vaikka kesätöitä on aiempaa enemmän tarjolla, ei paikkoja silti riitä läheskään kaikille halukkaille.

Tyypillisesti opiskelijoiden kesätyöpaikat aukeavat aiemmin, kun taas nuoremmille ja kokemattomammille hakijoille aukeaa enemmän mahdollisuuksia keväämmällä. Etenkin tieteellisellä alalla, teollisuuden ja teknologian alalla, rakennusalalla sekä terveydenhuollossa kesätyöpaikkoja on tarjolla varhain.

Myöhäinen kesätöiden hakija saa todennäköisimmin töitä työvoimapulasta kärsiviltä aloilta, kuten ravintola-alalta sekä sosiaali- ja terveysalalta.

– Myös paljon kesätyöntekijöitä työllistävällä kaupan alalla riitti viime vuonna viime hetken paikkoja ja muutakin myyntityötä löytyi lyhyellä varoitusajalla. On kuitenkin uhkapeliä jättää kesätyönhaku viime tippaan, Salonen toteaa.

Näin nappaat toiveidesi kesätyöpaikan

Kesätyönhakijoiden vaatimukset ja toiveet työpaikan suhteen ovat enimmäkseen samanlaisia kuin aikuisillakin työnhakijoilla. Myös kokemuksen kartuttaminen korostuu kesätöitä hakevien joukossa.

– Nuorille tärkeintä kesätyöpaikan valinnassa ovat työtehtävän sisältö, työpaikan sijainti ja palkka. He hakevat kesätöitä etenkin, jotta saavat hyödyllistä työkokemusta. Palkan saaminen on toiseksi tärkein syy, Salonen sanoo.

Hänestä nuorten toiveet toimialojen ja työpaikkojen suhteen ovat enimmäkseen realistisia.

– Eniten kiinnostavat sellaiset alat ja paikat, jotka tyypillisesti työllistävät paljon kesätyöntekijöitä, kuten asiakaspalvelu, kaupan ala ja ravintola-ala. Esimerkiksi jäätelökioski, ruokakauppa ja kahvila ovat vuodesta toiseen haluttuja kesätyöpaikkoja. Nuoria kiinnostavat usein tunnetut brändit, jotka ovat myös merkittäviä työllistäjiä, kuten Lidl, S-ryhmä, Kesko ja Linnanmäki.

Nuorten suurin haaste on löytää kiinnostavia kesätyöpaikkoja ja ennen kaikkea erottua valtavasta hakijajoukosta. Salosen mukaan oma-aloitteinen ja hyvin valmistautunut kesätyönhakija erottuu edukseen.

– Kun ei ole vielä kokemusta, on tärkeää hakea paikkoja aktiivisesti ja ottaa niistä selvää. Kun on tutustunut työnantajaan huolellisesti, tekee yleensä vaikutuksen sekä työhakemuksessa että työhaastattelussa, hän sanoo Oho Tv:lle.

Salosen vinkit kesätyönhaussa onnistumiseen:

  • Etsi ja hae kesätyöpaikkoja mahdollisimman ennakkoluulottomasti, laajasti ja aktiivisesti.
  • Ota selvää työnantajasta ja räätälöi aina työhakemus ja CV kyseisen paikan mukaan. Lue työpaikkailmoitus huolella, googlaa työnantajaa ja selaa tämän somekanavia.
  • Pyydä itseäsi kokeneemmilta apua työnhaussa ja luetuta hakemus ja CV jollakulla.
  • Mieti omia vahvuuksiasi ja tuo esille aidosti sinua kuvaavia ja kyseisen työn kannalta oleellisia piirteitä. Missä olet hyvä? Mistä tykkäät? Mitä haluat oppia? Myös muiden kanssa juttelu voi auttaa omien vahvuuksien jäljille.
  • Kerro somessa ja tutuille, että etsit kesätöitä. Usein paikka löytyy verkostojen avulla.
  • Jos sinulla ei ole vielä paljoa työkokemusta, erittele, mitä työn kannalta tärkeää olet oppinut esimerkiksi harrastuksissa, vapaaehtoistyössä tai koulussa.
  • Tuo esille motivaatiotasi juuri kyseistä paikkaa kohtaan ja tarmoasi oppia.
  • Valmistaudu työhaastatteluun huolella miettimällä vastauksia yleisiin työhaastattelukysymyksiin ja tutustumalla työnantajaan.

Työnhaku voi iästä riippumatta olla joskus turhauttavaa. Salosen mukaan ikävät kokemukset näkyvätkin Duunitorin kesätyökyselyn tuloksissa.

– Alaikäiset suhtautuvat kesätyönhakuun innostuneemmin kuin vanhemmat hakijat. Luultavasti, koska heille ei vielä ole ehtinyt kertyä yhtä paljon kokemuksia tuloksettomasta kesätyöpaikan etsimisestä.

Vastoinkäymisiä ei kuitenkaan pidä ottaa henkilökohtaisesti.

– Kesätyönhakijoita on usein sadoittain ja jopa tuhansittain, joten valitettavan moni jää kokonaan ilman vastausta hakemukseen. Tämä on lyhytnäköistä ja jättää ikävän maun työnantajasta. Nuoret ovat tulevaisuuden rautaisia ammattilaisia ja sana huonoista kokemuksista kulkee nykyään vauhdikkaasti, Salonen huomauttaa.

Hänestä työnantajien onkin tärkeää ymmärtää nuorten tarjoamat mahdollisuudet. Työnantajakuvaan ja työnhakijakokemukseen satsaaminen on yritykselle pitkän tähtäimen investointi.

– Kesätyö on monen nuoren ensikosketus työelämään. Kun he saavat mahdollisuuden näyttää kyntensä ja onnistumisen kokemuksen, heidän on helpompi työllistyä myös jatkossa ja he tuntevat osallisuutta yhteiskunnassa. Toisekseen nuoret ovat monen organisaation kohderyhmää, sekä kuluttajina että osaajina, nyt ja tulevaisuudessa.

Duunitorin kaikki avoimet kesätyöpaikat löytyvät täältä.

Lähteet: Duunitori