OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Iskeekö alakulo lomaviikolla? Kyseessä on ihan oikea ilmiö

Joulu on monelle vuoden iloisinta aikaa, mutta ei suinkaan kaikille. Esimerkiksi terveyshuolet, lähipiiriä koskettaneet ongelmat, talousvaikeudet tai yksinäisyys saattavat vetää mielen mustaksi. Negatiiviset ajatukset helposti korostuvat jouluna, jolloin kaikki muut tuntuvat huokuvan iloa ja onnea. Yhdysvaltalaisen National Alliance on Mental Illness (NAMI) -järjestön mukaan Christmas blues tai holiday blues, eli lomamasennus on ihan oikea ilmiö. Siihen kuuluu lyhytkestoista, nimenomaan lomakauteen liittyvä ahdistusta, masennusta, alakuloa, väsymystä tai kireyttä. Niiden taustalla vaikuttaa usein pyhien tuoma stressi, jouluun liittyvät muistot tai epärealistiset odotukset. Myös pimeys, lomalla mahdollisesti lisääntynyt alkoholinkäyttö ja muutokset ruokavaliossa voivat vaikuttaa oireiden voimakkuuteen.

On tärkeää muistaa, että negatiiviset tuntemukset ovat väliaikaisia, muistuttaa kliininen psykologi Mark Sirkin Fox News -sivustolla. Hän lisää, että omaan mielialaan voi myös itse vaikuttaa.

– Yritä kääntää huomiosi muualle, pyri keskittymään positiivisiin ajatuksiin ja iloiseen kuvastoon. Tee jotain, mistä pidät, ja mieluiten toisten seurassa. Nämä ovat kaikki hyviä hoitoja alakuloon, hän neuvoo.

Tohtori Sirkinin mukaan on myös tärkeää yrittää olla vertaamatta itseään muihin. Sosiaalinen media voi olla toksinen ympäristö henkilölle, jota lomakausi masentaa. Kiillotettujen somekuvien selaaminen on tehokas tapa hankkia itselleen paha mieli, jos oma joulu ei ole täydellinen. Moni voi esimerkiksi olosuhteiden takia joutua viettämään joulun erossa läheisistään. Tällöin somen onnelliset perhepotretit vain korostavat yksinäisyyden tunnetta. Kuvissa ei näy joulustressiä eikä perheriitoja.

– Jokaisen hymyilevän kuvan taaksen jää paljon todellisuutta, jota emme näe, tohtori Sirkin muistuttaa.

Tee hyvää itselle ja muille

Lomakauteen liittyvää alakuloa voi lievittää tekemällä jotain mukavaa. Tohtori Sirkinin mukaan moni kokee, ettei ansaitse kivoja asioita tai onnea.

– Se on järjetöntä. Miksi sinä et ansaitsisi samaa kuin kaikki muutkin?

Palkitse itsesi hyvällä illallisella tai jouluherkuilla. Laita takkaan tuli, kaada itsellesi rentouttava lasi viiniä ja katso elokuva, jota rakastat. Tohtori Sirkinin mukaan on myös hyvä olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa silloin, kun siihen on mahdollisuus.

– Vastusta halua eristäytyä neljän seinän sisälle. Sosiaaliset kontaktit, erityisesti syvät ihmissuhteet esimerkiksi perheenjäsenten kanssa auttavat pääsemään irti ikävistä tunteista, hän selittää.

Vaikka sinulla ei olisi mahdollisuutta juhlistaa joulua perheen kanssa, kenties voit silti luoda mukavia muistoja vaikkapa ystävien kanssa. Jouluna voi myös auttaa itseään vähäosaisempia. Vapaaehtoistyössä saa ihmiskontakteja, ja lisäksi toisten auttamisesta saa hyvää mieltä ja merkityksellisyyttä jouluun.

Liikunta on niin ikään hyvä keino taistella alakuloa vastaan. Reipas kävelylenkki raittiissa ulkoilmassa laittaa hyvän olon hormonit likkeelle. Ulkoillessa voi myös ihastella naapurien tai kaupungin jouluvalaistuksia. Jos liikunta tuntuu ylivoimaiselta, meditaatio tai mindfulness-harjoitukset voivat myös auttaa.

– Tämä on suosiotaan kasvattava ja tutkittu tapa päästä eroon huonosta tuulesta. Sinun ei tarvitse kuin istua. Voit laskea sisään- ja uloshengityksiä, voit laskea toistuvasti kymmeneen, tai voit käyttää mitä tahansa sellaista keinoa, joka auttaa sinua keskittymään hetkeen. Avuksi löytyy myös paljon hyviä sovelluksia, tohtori Sirkin neuvoo.

Hän painottaa kuitenkin, että on tärkeää kyetä erottamaan ohimenevä alakulo ammattiapua vaativista mielenterveysongelmista.

– Jos mietit toistuvasti itsemurhaa tai itsesi tai muiden satuttamista, jos et kykene selviytymään tavallisista askareista kotona tai töissä… silloin tulee hakea ammattiapua, joko lääkärin kautta tai mielenterveysalan ammattilaiselta.

Lähde: Fox News