OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Auton tilapäinen liikennekäytöstä poistaminen tuo säästöjä

Auton tilapäinen liikenteestä poistaminen talviajaksi säästää ajoneuvoveroissa ja vakuutusmaksuissa.

OP Ryhmän teettämän kyselyn mukaan Suomessa on käytössä paljon kesäautoja. Autoalan tiedotuskeskuksen tilastojen mukaan noin 60 000–80 000 henkilöautoa on liikennekäytössä vain kesäaikaan.

Jos auto on talven käyttämättä, liikennekäytöstä poistaminen tuo tilapäisesti säästöjä. Myös tilanteessa, jossa liikkumiselle on muita vaihtoehtoja, liikenteestä poistamista kannattaa harkita. Auton tilapäisen liikenteestä poistamisen voi tehdä helposti Traficomin sähköisen asiointipalvelun kautta. Säästöä tulee ajoneuvoveron lisäksi vakuutusmaksuista.

– Auton tilapäinen liikennekäytöstäpoisto nollaa liikennevakuutusmaksut, ja autovakuutuksen kaskosta saa hyvitystä noin puolet poiston ajalta. Lisäksi säästöä tulee ajoneuvoveroista, sanoo Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander.

Ennen auton tilapäistä liikennekäytöstä poistoa kannattaa varmistaa millainen vakuutusturva autolle jää voimaan.

– Tilastojemme mukaan tilapäisesti liikennekäytöstä poistetuille autoille tapahtuu muun muassa pysäköinti- ja ilkivaltavahinkoja, joten kaskovakuutus kannattaa pitää voimassa, Hiljander neuvoo.

Jos autoa säilytetään esimerkiksi suuremmalla parkkipaikalla tai pysäköintihallissa, sitä voidaan kolhia. Tilapäisesti liikennekäytöstä poistetun auton pysäköintivahinko on keskimäärin 1 400 euroa. Lisäksi autolle voi tapahtua luonnonilmiöiden, kuten raekuurojen ja myrskyjen aiheuttamia vahinkoja.

– Autolle voidaan tehdä myös ilkivaltaa. Yleisimpiä ovat naarmuttaminen, sivupeilien hajottaminen, potkimisesta aiheutuneet kolhut ja jopa murtautumiset, Hiljander kertoo.

Lisäksi, kun auto on ollut käyttämättä useamman kuukauden, voi vaarana olla akun tyhjentyminen tai muu tekninen vika.

Varmista, ettei liikennekäytöstä poistettua autoa liikuteta metriäkään

Auton ollessa poistettuna liikennekäytöstä sillä ei saa ajaa tai edes siirtää omassa pihassa ennen kuin se ilmoitetaan takaisin liikenteeseen ja autolle on otettu uudelleen liikennevakuutus. Jos liikennekäytöstäpoistetulla autolla on ajettu, seuraa siitä takautuvasti maksettavia, korotettuja ajoneuvovero- ja vakuutusmaksuja.

– Väärinkäytöksistä seuraa vähintään 1000 euron lisävero. Lisäksi joutuu maksamaan liikennevakuutusmaksut moninkertaisina. Jos esimerkiksi perheen kakkosauto on useamman perheenjäsenen käytössä, on pidettävä huolta, että tieto liikennekäytöstä poistosta tavoittaa kaikki perheenjäsenet. Muistutukseksi voi vaikka kiinnittää jonkinlaisen huomiolapun auton rattiin, ettei autoa vahingossakaan liikuteta, Hiljander neuvoo.

Auton voi kuitenkin ajaa katsastukseen ja sieltä takaisin, jos katsastusaika on varattu etukäteen.

Auto kannattaa säilyttää talven ajan lämpimässä ja hyvällä ilmanvaihdolla varustetussa tallissa tai autokatoksessa. Jäähdytinnesteen ja tuulilasin pesunesteen pakkaskestävyys kannattaa varmistaa.

Lähde: OP Ryhmä