OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Ekku Raikamo

Red Nose Companyn uutuusteoksessa tavoitellaan henkistä kasvua ja valaistumista maailman mielettömyyksien keskellä

Red Nose Companyn uuden työryhmän kantaesitys Mieletön saa ensi-iltansa Helsingin kulttuurikeskus Kanneltalossa lauantaina 28.1. Luvassa on absurdia klovnifilosofiaa ja hulvattomia yhteentörmäyksiä, kun väsynyt perheenäiti ja meditoiva psykoterapeutti lähtevät tavoittelemaan henkistä kasvua ja valaistumista. Esityksen ohjauksesta vastaa näyttelijänä ja ohjaajana tunnettu Niina Sillanpää.

– Mieletön sopii erityisen hyvin kaikille, joita kiinnostaa etsiä nykymaailman ahdistavien tapahtumien keskellä itsestään ystävällisyyttä, myötätuntoa ja lempeyttä toisia olentoja kohtaan, Sillanpää sanoo.

Yhteiskunnan sortoa ylläpitävät rakenteet, tyytymättömyys, kiire, vallankäyttö, ahneus, ilmastonmuutos ja sota. Onko tässä kaikessa enää mitään mieltä? Klovnit Secret (Amira Khalifa) ja Tiktak (Nora Raikamo) ovat saaneet maailman mielettömyydestä tarpeekseen. Secretin mielestä on aika tavoitella henkistä kasvua ja kehitystä, ja Tiktak olisi mielellään edes yhden päivän rauhassa kotiarjen pyörittämisestä. Yhdessä klovnikaksikko lähtee etsimään tietä kohti parempaa ja mielekkäämpää elämää.

Red Nose Companyn uutuusteoksen punaisena lankana toimii Nobel-palkitun saksalaiskirjailija Herman Hessen klassikkoteos Siddhartha (1930), jonka Hesse kirjoitti ajauduttuaan ensimmäisen maailmansodan jälkeen henkilökohtaiseen ja älylliseen kriisiin ja lopulta hermoromahdukseen. Teos resonoi myös vallitsevan maailmantilanteen kanssa.

– Henkinen etsiminen maailman mielettömien tapahtumien keskellä on Mielettömän liikkeelle paneva voima, kuten se oli myös Siddharthan syntymisen sysäys. Ihmisyyttä ja sen eri puolia peilataan huumorin ja klovnin naamion kautta. Samalla esityksen vilpitön tavoite on kuitenkin avata katsojien sydäntä ja parantaa maailmaa pienten ja rehellisten tekojen kautta, Sillanpää sanoo.

Lauantaina 28.1. ensi-iltansa saava teos on Red Nose Companyn ja Kanneltalon yhteistuotanto.

Lähde: Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala