OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Tiesitkö, että talvi voi vaikuttaa kuukautisiin

Moni huomaa talven vaikutukset mielialassaan ja yleisessä hyvinvoinnissaan, mutta harva tietää, että vuodenaikojen vaihtelu voi vaikuttaa myös kuukautiskiertoon. Pimeys ja D-vitamiinin puutos voivat nimittäin ihan tutkitusti pahentaa PMS-oireita. Cache Valley Women’s Center kertoo, kuinka tarkalleen ottaen talvi voi vaikuttaa kuukautisiin ja mitä asialle on tehtävissä.

Pidempään kestävät kuukautiset

Vuonna 2011 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että kuukautiskierto on kesällä noin 0,9 päivää lyhyempi kuin talvella. Syy tähän löytyy auringon valosta ja lämmöstä, jotka näkyvät vilkkaampana hormonituotantona ja ovulaation taajuuden lyhentymisenä kesällä.

Suuret valon ja lämpötilan vaihtelut vaikuttavat kehon hormonitoimintaan. Talvella kilpirauhasen sekä endokriinisen järjestelmän toiminta saattavat laiskistua, mikä puolestaan hidastaa aineenvaihduntaa ja voi pidentää kuukautisten kestoa. Talvella myös follikkelia stimuloivan hormonin eritys on vähäisempää kuin kesällä, mikä voi niin ikään pidentää kiertoa.

Heikentynyt vastustuskyky

Moni huomaa sairastelevansa enemmän talvella. Kylmä ja pimeä talvi voi nimittäin heikentää immuunijärjestelmän toimintaa, jolloin elimistö on alttiimpi erilaisille pöpöille. Kohdun limakalvo on osa kehon immuunijärjestelmää, joten vuodenajan vaikutukset saattavat tuoda mukanaan erilaisia muutoksia myös kuukautisiin.

Pahemmat PMS-oireet ja kivuliaammat kuukautiset

Kaamoksesta johtuva alakulo on suomalaisille tuttu, mutta myös PMS-oireet saattavat tuntua talvella pahemmilta. Pimeys ja D-vitamiinin saannin vähentyminen vaikuttavat negatiivisesti mielialaan, mikä voi voimistaa kuukautisiin liittyvää alakuloisuutta. Lisäksi ihmiset tuppaavat olemaan talvella vähemmän aktiivisia ja syömään enemmän, mikä myös heijastuu PMS-oireiden voimakkuuteen. Esimerkiksi liikunta ja suolan käytön vähentäminen auttavat lievittämään oireita.

Kuten varmaan jo arvasitkin, kuukautiset saattavat olla myös kivuliaammat talvella. Pakkasella verisuonet supistuvat, mikä heikentää verenkiertoa ja pahentaa näin kuukautiskipuja.

Kuinka helpottaa oloa

Jokaisella menstruoivalla ihmisellä on varmasti omat keinot, jotka helpottavat oloa tehokkaimmin. Yleensä normaalit kivut hellittävät särkylääkkeillä, mutta myös lämpö on ihana apu, etenkin talvella. Lämpö parantaa verenkiertoa, rentouttaa lihaksia ja lievittää kipua. Kokeile vaikka lämmintä kylpyä tai alaselälle asetettua kuumavesipulloa. Ja vaikka tammikuun pimeydessä kuinka laiskottaisi, aktiivisena pysyminen on tärkeää. Rääkkiliikuntaa ei tarvitse harrastaa, etenkään kuukautisten aikana, mutta lyhytkin happihyppely ja pieni auringon pilkahdus saavat olon tuntumaan välittömästi paremmalta. Myös turvotusta aiheuttavien ruokien välttäminen auttaa helpottamaan oloa. Syö terveellisesti ja monipuolisesti sekä nauti riittävästi vettä, magnesiumia ja B6-vitamiinia.

Muista myös, että kovien kipujen kanssa ei pidä jäädä yksin. Myös uusista tai itseä huolestuttavista oireista kannattaa aina puhua oman gynekologin kanssa.

Lähde: Cache Valley Women’s Center, National Library of Medicine