OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Brittiasiantuntijat varoittavat syöpäriskiä kasvattavista elintarvikkeista

Cancer Research UK:n ja Maailman syöpätutkimusrahaston rahoittaman tutkimuksen mukaan niin sanottu ultraprosessoitu ruoka voi kohottaa syöpäriskiä. Ryhmään lukeutuvat muun muassa murot, pitkälle prosessoitu valkoinen leipä, valmisateriat, jäätelö, leikkeleet ja sipsit. Ultraprosessoitu ruoka sisältää runsaasti sellaisia ainesosia, joita kotona valmistettu ruoka harvoin sisältää, kuten kemikaaleja, väriaineita sekä säilyvyyttä parantavia säilöntäaineita. (Tietenkään kaikki prosessointi ei ole yksinomaan pahasta; esimerkiksi pastörointi auttaa tuhoamaan maidosta terveydelle haitalliset bakteerit.)

Imperial College Londoniin tutkijaryhmän mukaan Iso-Britanniassa, kuten varmasti länsimaissa yleensä, syödään aivan liikaa ultraprosessoitua ruokaa. Keskiverto britti saa jopa yli puolet päivittäisestä energiamäärästään ultraprosessoidusta ruoasta. Epäterveelliset ruokavalinnat korostuvat alemmissa tuloluokissa.

– Ultraprosessoituja elintarvikkeita markkinoidaan kaikkialla ja niiden kulutusta pyritään edistämään halvalla hinnalla ja houkuttelevilla pakkauksilla. Ruokakulttuurimme tarvitsee kiireellistä uudistusta, toteaa tutkimuksen parissa työskennellyt tohtori Kiara Chang The Independent-lehdelle.

Tutkijat toivovatkin ruokapakkauksiin jatkossa syövästä varoittavia tarroja. Aiemmissa tutkimuksissa ultraprosessoitu ruoka on yhdistetty myös sydänsairauksien, dementian, liikalihavuuden ja tyypin 2 diabeteksen kohonneeseen riskiin. Vaikka myöskään viimeisimmässä tutkimuksessa ultraprosessoidun ruoan ja syöpäriskin yhteyttä ei kyetty kiistatta todistamaan, tutkimuksessa havaittiin, että suurempi ultraprosessoitujen elintarvikkeiden kulutus liittyi kohonneeseen riskiin sairastua syöpään, erityisesti munasarja- ja aivosyöpään. Se yhdistettiin myös suurempaan syöpäkuolleisuuteen. Tutkimuksessa seurattiin 197 426 henkilön terveydentilaa kymmenen vuoden ajan.

Maailman syöpätutkimusrahaston tutkimus- ja innovaatiojohtaja tohtori Panagiota Mitroun mukaan aivan jokaisen tulisi rajoittaa roskaruoan ja muiden runsaasti rasvaa tai sokeria sisältävien, pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden kulutusta.

– Suosittelemme myös koostamaan oman ruokavalion pääasiassa täysjyväviljasta, vihanneksista, hedelmistä ja palkokasveista, hän lisää.

Lähde: The Independent