Luumut ovat upea superfood, jota usein turhaan ylenkatsotaan. Paitsi että luumut ovat herkullisia, niissä piilee lukuisia terveyshyötyjä. Luumuja voi nauttia tuoreena tai kuivattuna; ne sopivat terveelliseksi välipalaksi sekä mukaan ruoanlaittoon (kokeile niitä hilloissa, piiraissa ja kastikkeissa!).
Good Housekeeping listasi seitsemän hyvää syytä syödä luumuja päivittäin.
1. Ne ovat täynnä tarpeellisia vitamiineja ja kivennäisaineita
Kuten sanottu, luumut ovat superruokaa. Ne ovat täynnä terveytemme kannalta tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten B6-ja K-vitamiinia.
2. Ne tukevat ruoansulatusta
Kuten moni tietää, luumut tukevat vatsan toimintaa, sillä ne sisältävät runsaasti kuitua. Kuidun ohella luumut sisältävät myös suolen toimintaa lisääviä aineita, kuten fenoliyhdisteitä ja sorbitolia. Luumut ovatkin tehokas ja luonnollinen lääke ummetuksen hoitoon.
3. Ne tukevat luuston terveyttä
Tutkimukset ovat osoittaneet, että luumujen säännöllinen nauttiminen auttaa tukemaan luuston terveyttä ja ehkäisemään luumassan menetystä. San Diego State Universityn ravitsemusprofessori Shirin Hooshmandin mukaan 5-6 kuivattua luumua päivässä auttaa ehkäisemään luukatoa naisilla vaihdevuosien jälkeen, jolloin osteoporoosin riski kasvaa.
4. Ne alentavat kolesterolia
Kuitu on tärkeä työkalu kolesterolin hallinnassa. University of California, Davisin alustavassa tutkimuksessa havaittiin, että kohtalaisesti koholla olevan kolesterolin kanssa kamppailevat miehet onnistuivat alentamaan sekä kokonaiskolesteroliaan että LDL-, eli pahaa kolesteroliaan syömällä noin 12 luumua päivittäin.
5. Ne auttavat pitämään verensokerin tasaisena
Luumut sisältävät runsaasti monimutkaisia hiilihydraatteja sekä liukenemattomia että liukenevia kuituja. Erityisesti liukenevat kuidut auttavat alentamaan verensokeria. Lisäksi luonnostaan makeat kuivatut luumut tarjoavat apua makeannälkään ilman lisättyä sokeria. Ne soveltuvat myös sokerin sijaiseksi esimerkiksi moniin leivonnaisiin.
6. Ne auttavat painonhallinnassa
Vaikka luumuissa on suhteellisen vähän kaloreita, jo pieni määrä antaa kylläisyydentunteen. Liverpoolin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että kuivattuja luumuja osana painonhallintaohjelmaa syönyt ryhmä tunsi olonsa kylläisemmäksi verrokkiryhmään verrattuna. Luumuja saa siis nauttia huoletta!
7. Ne ehkäisevät inflammaatiota
Tumman violetista väristään tunnetut luumut sisältävät runsaasti polyfenoleja. Nämä antioksidantit taistelevat inflammaatiota vastaan ja suojaavat soluja DNA-vauroilta. Good Housekeeping-lehden mukaan 60-85 celsiusasteessa kuivatuilla luumuilla voi olla jopa enemmän antioksidanttisia vaikutuksia kuin tuoreilla.
Lähde: Good Housekeeping
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Yksinkertainen kesäinen Salsa
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi