Pakkassää ja edestakaisin sahaavat lämpötilat voivat tehdä yllättävää ja arkea viikkokausiksi hankaloittavaa omaisuusvahinkoa. Erityistä varovaisuutta kannattaa noudattaa, kun lämpötilat muuttuvat voimakkaasti.
Kotitalouksien yleisimmät ja kustannuksiltaan suurimmat pakkasen aiheuttamat omaisuusvahingot ovat tyypillisesti jäätymisestä aiheutuvat putkirikot, joista voi seurata jopa kymmenientuhansien eurojen suuruinen vesivahinko, kun putket jäätyvät liian alhaisen huonelämpötilan johdosta ja pakkasen helpottaessa jäätyneet putket halkeavat lämpölaajenemisen seurauksena. Myös ilmalämpöpumput ovat rikkoutumisherkkiä erityisesti talvisin tapahtuvien lämpötilavaihteluiden aikaan.
– Näemme selvän piikin talven vahinkomäärissä etenkin silloin, kun lämpötilavaihtelut ovat suuria. Varmin tapa jäätymisestä aiheutuvien putkirikkojen ennaltaehkäisyyn on huolehtia kiinteistön riittävästä peruslämmöstä, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo.
Sekä säästä johtuvat lämpötilavaihtelut että ulkoa sisätiloihin siirryttäessä tapahtuvat nopeat muutokset lämpötilassa näkyvät monenlaisena omaisuusvahinkona. Sään ääri-ilmöistä aiheutuvat omaisuusvahingot kasvavanevat tulevina vuosina ilmastonmuutoksen seurauksena.
– Suomessa tullaan erityisesti talvisin näkemään yhä enemmän voimakkaita ja nopeita muutoksia sääoloissa. Tämä johtuu yksinomaan ilmastonmuutoksesta, joka voimistaa sään ääri-ilmiöitä, kuten voimakkaita lumisateita ja kovia pakkasia, Kujala sanoo.
Näissä tilanteissa pakkanen tekee omaisuusvahinkoa
Yksi Pohjola Vakuutuksen tunnistamista ikävistä riesoista on silmälasien rikkoutuminen kovalla pakkasella.
– Silmälasien rikkoutumiset ovat tyypillisiä erityisesti silloin, kun siirrytään ulkoa sisälle, sillä sekä silmälasien linssit että kehykset ovat herkkiä nopealle lämmönvaihtelulle. Erityisen tarkkana kannattaa olla, jos tulee vaikkapa pihatöistä katsomaan, onko sauna jo lämmin tai lisää puita takkaan heti talviulkoilun jälkeen, Kujala sanoo.
Toinen hyvin yleinen pakkasen aiheuttama omaisuusvahinko liittyy lastenvaunujen muoviosiin.
– Etenkin rattaat, tangot ja säädinosat voivat rikkoutua pakkasella. Aktiivisessa sisä- ja ulkokäytössä olevat tavarat ovat vahvasti edustettuna, kun puhutaan pakkasen aiheuttamista omaisuusvahingoista.
Kujala suosittelee tarkistamaan, mitä parvekkeella ja autossa on tapana säilyttää. Osa harmillisista talvisään omaisuusvahingoista olisi tällaisella rutiinilla ennaltaehkäistävissä.
– Kannattaa muistaa, että parveke ja auto eivät ole varastoja, ja ne ovat alttiita voimakkaille lämpötilavaihteluille. Esimerkiksi autoissa ja parvekkeilla tapahtuvat juomien jäätymiset ja lämpölaajenemisesta seuraava posahdus sotkuineen ovat tyypillisiä vahinkoja, jotka olisivat vältettävissä, Kujala summaa.
Pakkanen voi rikkoa tavaroita myös sisätiloissa
Hieman yllättävä tilasto on sisätiloissa pakkassäällä aiheutuvat omaisuusvahingot. Yksi yleinen syy löytyy pakkasen jähmettämästä tai vioittamasta autotallin ovesta, joka joudutaan jättämään olosuhteiden pakosta auki.
– Jos jäätynyt autotallin ovi on suinkin mahdollista sulkea naapurin tai kaverin avustuksella, niin siihen kannattaa ilman muuta pyrkiä. Pahimmassa tapauksessa pakkanen voi aiheuttaa vesiputkien jäätymisen autotallin oven jäädessä auki, Kujala sanoo.
Pakkasella ja kuivalla ilmalla syntyvä staattinen sähkö on yksi pakkassään aiheuttamista odottamattomista riskeistä kodinelektroniikalle. Kuivassa pakkassäässä syntyvä staattisen sähkön purkaus voi vioittaa tai rikkoa esimerkiksi arvokkaita audio- ja IT-laitteita.
– Erityisesti tietotekniikka- ja audioharrastuksissa ollaan usein tekemisissä herkkien elektronisten komponenttien kanssa. Pakkassäällä kannattaa olla tarkkana, sillä sähköstaattinen purkaus voi ikävimmillään tehdä tuhansien, jopa kymmenientuhansien eurojen vahingon, jos kyseessä ovat arvokkaat hifi- tai IT-laitteet, Kujala sanoo.
Lähde: OP Ryhmä
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi
Säästä sähköä