OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Luonnolliset konstit turvonneen vatsan hoitoon

Lähes jokainen kärsii ajoittain vatsan turvotuksesta. Se on epämiellyttävä vaiva, joka iskee usein ruokailun jälkeen. Taustalla voi olla eri syitä ja vaikeissa tapauksissa esimerkiksi allergioiden tai sairauksien mahdollisuus on hyvä sulkea pois lääkärin vastaanotolla. Ajoittain iskevään, lievään tai kohtalaiseen turvotukseen löytyy apteekista lääkkeitä, mutta oireita voi pyrkiä hallitsemaan myös luonnollisin konstein. Elämäntapasivusto Poosh listasi parhaat luonnonlääkkeet turvotuksen hoitoon.

Pätkäpaasto

Sivuston mukaan moni kokee saavansa turvotukseen apua paastoamisesta. Pätkäpaastossa ruokailuaikoja rajoitetaan, jolloin suolistolle jää enemmän aikaa levätä.

Inkivääri

Inkivääri on todellinen superruoka, jolla on lukuisia terveyshyötyjä. Inkivääri muun muassa parantaa ruoansulatusta ja suojaa suoliston limakalvoja. Inkivääri on edullinen ja helposti saatavilla oleva luonnonlääke niin pahoinvointiin, turvotukseen, ilmavaivoihin kuin kipeään vatsaan. Vatsaongelmien ohella inkivääristä voi olla apua myös painonhallinnassa, flunssan torjunnassa ja jopa nivelkipujen lievityksessä.

Fenkoli

Suolisto rakastaa fenkolia. Sitä on käytetty vuosisatojen ajan luonnonlääkkeenä moneen vatsavaivaan turvotuksesta ilmavaivoihin ja vatsakipuun. Fenkolilla ja fenkolinsiemenillä on myös antibakteerisia ja anti-inflammatorisia vaikutuksia, joten se on erinomainen lisä terveelliseen ruokavalioon. Fenkolia voi valmistaa ruoaksi tai nauttia teen muodossa.

Nesteytys

Turvotus voi johtua myös nestehukasta. Siksi riittävästä nesteytyksestä on syytä muistaa huolehtia päivän mittaan. Muista, että elimistö saa nesteitä myös ruoasta. Ruokavalioon kannattaakin valita paljon vettä sisältäviä ruokia. Pehmeä, runsaasti vettä sisältävä ruoka on yleensä myös helpommin sulavaa. Esimerkiksi keitot ja soseutetut ruot ovat hyvä vaihtoehto turvonneelle vatsalle.

Stressinhallinta

Aina turvotuksen syy ei löydy ruoasta. Moni on varmasti kuullut stressivatsasta. Stressihormoni kortisoli voi aiheuttaa kehossa monia erilaisia oireita, mukaan lukien ruoansulatushäiriöitä ja turvotusta. Stressivatsan hoidossa avainasemassa on tietenkin stressinhallinta. Luonnollisia keinoja rauhoittaa hermostoa ja alentaa kortisolia ovat esimerkiksi meditaatio ja liikunta. Liikunnan ei tarvitse olla raskasta; jo parinkymmenen minuutin kävely luonnossa auttaa madaltamaan stressitasoja ja stressivatsan oireilua. Lisäksi rittävä ja laadukas uni on tärkeässä asemassa stressinhallinnassa.

Lähde: Poosh