OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Cathaoir Sona

Kirjauutuus kertoo, mitä terapiassa oikein tapahtuu

Sanna-Kaisa Hongisto: Mitä terapiassa tapahtuu? Otava, 2023

Mielenterveysongelmista puhutaan Suomessa jo suorastaan kansanterveydellisenä kriisiä. Mehiläisen mukaan joka viides suomalainen sairastaa jotakin mielenterveyshäiriötä ja terapiajonot ovat venyneet luvattoman pitkiksi. Vaikka psykoterapia on tutkitusti tehokas apu monenlaisiin mielen ongelmiin, erityisesti julkisen puolen kautta terapiaan pääseminen voi olla pitkä ja hankala prosessi. Monimutkaisessa järjestelmässä navigointi vaatii apua hakevalta paljon oma-aloitteisuutta ja voimavaroja. Tämä voi olla apua eniten tarvitseville liikaa ja moni jää lopulta ilman apua. Osa hoitoon päässeistä taas pettyy saamaansa hoitoon esimerkiksi siksi, että he eivät ole osanneet valita itselleen oikeaa terapiasuuntausta. Itsekin Kelan tukeman psykoterapian läpikäynyt Sanna-Kaisa Hongisto pyrkii tarjoamaan terapiaa harkitseville mahdollisimman kattavan tietokirjan suomalaisen mielenterveyspalvelujärjestelmän toiminnasta. Kantavana ajatuksena lienee, että hyvällä tietopohjalla varustautunut selviää prosessista helpommalla ja hänellä on paremmat mahdollisuudet saada terapiasta täydet hyödyt irti.

Koska tietää tarvitsevansa terapiaa? Mitä eroa on eri terapiasuuntauksilla ja miten terapeutti kannattaa valita? Mistä terapiassa puhutaan? Entä paljonko terapia maksaa? Muun mussa näitä ihmiset kyselevät “googlelta, kaverilta tai lääkäriltä” ja kaikkiin näihin Hongisto pyrkii vastaamaan, yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa. Mitä terapiassa tapahtuu käsittelee kattavasti terapiaan hakeutumisen eri vaiheita, sekä tarjoaa paljon käytännön tietoa ja vinkkejä. Kirja olisikin hyvä lykätä heti ensimmäiseksi jokaisen apua julkisen terveydenhuollon kautta havittelevalle.

Kirjan kiinnostavinta antia ovat kuitenkin terapiassa käyneiden kokemukset. Mediassa ja sosiaalisessa mediassa nousee usein esiin hehkuttavia “terapia muutti elämäni” -tarinoita, joista saa helposti kuvan, että mielenterveysongelmat “korjaantuvat” parilla terapiakäynnillä kuin taikaiskusta. Ne eivät välttämättä käy yksi yhteen ihmisten oikeiden kokemusten kanssa. Kirjassa ei pyritä maalaamaan terapiasta sen paremmin yltiöoptimistista kuin lannistavan negatiivista kuvaa. Kuten minkä tahansa hoitomuodon kohdalla, jotkut ovat saaneet terapiasta valtavasti apua, toiset ovat pettyneet kokemukseen. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluvien tarinoista on kuitenkin paljon opittavaa; moni kokee turhaan sinnitelleensä vääränlaisessa terapiassa tai väärän terapeutin kanssa, koska ei ole tiennyt, mitä terapialta on lupa odottaa. Monet heistä ovat myöhemmin elämässään hakeutuneet uudelleen terapiaan ja saaneet toisella kerralla parempia tuloksia. Kenties tämän kirjan ansiosta joku voi välttää ensikertalaisen sudenkuopat ja onnistua heti ensi yrittämällä.

Osta kirja Adlibrikselta.

Mitä terapiassa tapahtuu?

sidottu, suomi, 2023

Kaikki, mitä olet halunnut tietää psykoterapiasta.

Kannattaisiko jokaisen käydä terapiassa jossakin vaiheessa elämäänsä? Mistä tunnistaa hyvän terapiasuhteen? Monipuolinen tietokirja kertoo, milloin terapiaan on syytä lähteä, miten erilaiset terapiat toimivat ja miltä tuntuu keskustella elämästään terapeutin kanssa. Kotimaiset asiantuntijat neuvovat, kuinka terapeutti valitaan ja miten voi vaikuttaa siihen, että saa terapiakäynneistä mahdollisimman paljon hyötyä. Jos ihmettelet terapiailmiötä, aiot terapiaan tai kävit jo terapiassa mutta jäit pohtimaan sen antia, tämä kirja on sinulle! Helposti lähestyttävä kirja kertoo terapiasta niin, että kaikki ymmärtävät.

Osta kirja täältä*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!

Lähteet: Mehiläinen