OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Tero Vuorinen

Vinyylilevyjä valmistetaan taas Suomessa

Ensimmäinen kotimaassa valmistettu vinyylilevy pitkään aikaan on Jesse-yhtyeen tuplalevy Descend. Helsingin Levypuristamon tehtaalla valmistuu nyt tuhansia äänilevyjä viikossa. Perinteisille äänitteille riittää kysyntää.

Descend on ensimmäinen Suomessa valmistettu vinyylilevy sitten 1990-luvun. Yhtyeen jäsenet Niko Liinamaa eli Kalifornia-Keke ja Ilari Larjosto eli Stiletti-Ana hakivat valmiit levyt omakätisesti Helsingin Levypuristamon tehtaalta ystävänpäivänä. Kansainväliseen jakeluun päätyvän tuplalevyn painos on 500 kappaletta ja se tulee kauppoihin 27. huhtikuuta.

Alkuvuodesta Helsingin Kyläsaareen valmistunut levypuristamo valmistaa tällä hetkellä tuhansia levyjä viikossa.

– Meiltä on tilattu jo reilu parikymmentätuhatta levyä ja kuluvan vuoden aikana tavoite on puristaa ainakin satatuhatta vinyyliä. Kahdella automaattisella koneella vuotuinen kapasiteetti on yhdessä vuorossa yli kolmesataatuhatta levyä, joten pystymme vastaamaan kysyntään, toteaa Helsingin Levypuristamon toimitusjohtaja Lupu Pitkänen.

Uudestisyntynyt formaatti

CD-levyn ja suoratoiston piti syrjäyttää vinyylilevy, mutta niin ei käynytkään. Vinyylilevyjen myynti on kasvanut pitkään kymmeniä prosentteja vuodessa ja myynnin arvolla se on ohittanut jo CD-levyn. Äänilevyjen kotimaisen valmistuksen alkamista uudelleen piti odottaa kuitenkin miltei 30 vuotta.

– Suomalainen vinyylinvalmistus loppui 1990-luvulla varsin nopeasti sen jälkeen, kun Anttila-tavarataloketju päätti lopettaa vinyylien myynnin vuonna 1992, taustoittaa toimittaja Mikko Mattlar, jonka yhdessä Petri Kuljuntaustan kanssa kirjoittama kirja Ääniuria – Äänilevyjen valmistuksen historia Suomessa ilmestyi joulukuussa.

Jatkuvasti digitalisoituvassa maailmassa, jossa teknologian kehitys kiihtyy kiihtymistään, alkujaan jo 1800-luvulla kehitetyn mekaanisen äänilevyn valmistuksen alkaminen uudelleen on yllättävää.

– Onhan tämä hieman samanlainen uutinen, kuin jos Salora aloittaisi valmistamaan taas kuvaputkitelevisioita. Vinyylilevyn historia ja ajattomuus kuitenkin puhuttelee ja mielestämme se on paras tapa musiikin ikuistamiseen, Pitkänen maalailee.

Lähde: Helsingin Levypuristamo Oy