OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kuusi vinkkiä koko perheen terveellisiin välipaloihin

Koulun jälkeen lapset saattavat olla nopean välipalan tarpeessa. Jos välipala on lapsen oma valinta, saattaa käteen helposti tarttua herkullisen näköinen karkkipussi. Hyvä välipala kuitenkin sisältää lapsen kasvua ja terveyttä tukevia rakennusaineita, kuten proteiinia, kuitua ja terveellisiä rasvoja. Ravitsemusterapeutti Mary Alice Cain jakaa Good Housekeeping -lehdessä kuusi vinkkiä, jotka takaavat, että koko perheen terveellisiä ja täyttäviä välipalavaihtoehtoja on aina helposti tarjolla.

1. Maapähkinävoilla ruokaisampi välipala

Cainin mukaan maapähkinävoi kuuluu ruokakomeron perustarpeisiin (pähkinäallergikkoja lukuun ottamatta). Pähkinävoi sisältää runsaasti proteiinia ja hyviä rasvoja, ja se soveltuu hyvin myös kasvis- tai vegaaniruokavaliota noudattavaan perheeseen. Esimerkiksi hedelmistä saa tuhdin pähkinövoin kanssa ruokaisan välipalan. Kaupasta ostettavien pähkinävoiden suolapitoisuutta kannattaa kuitenkin pitää silmällä.

2. Lisää välipalatuokioon jotain uutta

Lapsille voi olla välillä vaikea tarjota uusia makuelämyksiä. Välipalahetki on hyvä tilaisuus sujauttaa vanhan ja tutun joukkoon jotain uutta pieninä annoksina. Nirsoa lasta voi kannustaa kokeilemaan uusia ruokia antamalla heidän osallistua päätöksentekoon ruokakaupassa. Jos lapselle antaa täyden päätösvallan, ostoskoriin tuskin päätyy muuta kuin kilokaupalla makeisia, mutta lapselta voi esimerkiksi kysyä hedelmähyllyn ääressä, mitä hän haluaisi kokeilla.

3. Valitse terveellisiä rasvoja

Moni aikuinen on tottunut pitämään silmällä elintarvikkeiden kalorimääriä, mutta se ei vielä kerro juuri mitään ruoan terveellisyydestä. Cain kehottaakin laittamaan keittiöstä löytyvien raaka-aineiden laadun syyniin. Voiden ja muiden huonojen rasvojen tilalle kannattaa mahdollisuuksien mukaan valita aivojen rakastamia omega-3-rasvahappoja sisältäviä kasviöljyjä. Esimerkiksi popcornista saa huomattavasti terveellisemmän herkun, kun valmistuksess käytetään voin sijaan oliiviöljyä, Cain vinkkaa.

4. Pilko tuoreet hedelmät ja vihannekset etukäteen

Kaikenikäisten pitäisi syödä enemmän tuoreita vihanneksia ja hedelmiä. Kiireisen arjen haaste on, että pesemiseen, kuorimiseen ja paloitteluun kuluu aikaa. Cainin mukaan hedelmät ja vihannekset kannattaa valmistaa meal prep-tyyliin vaikkapa viikonloppuna. Lapsia varten valmiiksi pilkotut omenat, porkkanat ja selleri pysyvät tuoreena useamman päivän, kun ne pakataan ilmatiiviisiin astioihin.

5. Kokeile vegaanisia vaihtoehtoja maitotuotteille

Lapsen laktoosi-intoleranssin ei juurikaan tarvitse rajoittaa välipalavalikoimaa. Suomalaisista kaupoista löytyy valtava määrä laktoosittomia maitotuotteita, mutta kannattaa muistaa, että myös täysin maidottomia vaihtoehtoja on nykyään tarjolla runsaasti. Manteli -ja kauramaidot sopivat loistavasti erilaisiin välipaloihin, kuten kotona valmistettuun chia-vanukkaaseen, joka on täynnä terveellisiä rasvoja, proteiinia ja kalsiumia.

6. Varaa helposti kulkevia välipaloja mukaan

Välillä nälkä saattaa yllättää liikenteessä. Kuskatessa lapsia koulusta iltapäiväharrastuksiin, mukaan kannattaa varata helposti mukana kulkevia välipaloja, jotka torjuvat nälkäkiukun hätätilanteessa. Myslipatukat, pähkinäsekoitukset ja kuivatut hedelmät ovat hyviä ja terveellisiä vaihtoehtoja auton takapenkillä naposteltavaksi.

Lähde: Good Housekeeping